Festival planet v Brně přinese hned pět desetimetrových modelů

Festival planet v Brně přinese hned pět desetimetrových modelů
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Všechny modely budou od 1. srpna vystaveny na Kraví hoře u brněnského planetária
  • Vidět je můžete za příznivého počasí od 14:00 do 23:30 až do 8. srpna
  • Každý večer bude také letní kino s vesmírnou tématikou

V Brně již tradičně každý rok pořádá Hvězdárna a planetárium Brno Festival planet. Každý rok se představí nový desetimetrový model, který je vystaven na Kraví hoře u planetária a později jsou vystaveny všechny již vytvořené. Tento rok se představila Temnalóna, která byla vystavena na začátku července zároveň s Terralónou. Oba modely představují Zemi – jeden ji však ukazuje, jak vypadá v noci s polární září a druhý model ji ukazuje v denním světle. Terralóna však vznikla o tři roky dříve, tedy v roce 2020.

Dalším vystaveným modelem je Lunalón. Jedná se o zmenšeninu Měsíce, který byla vytvořena na základě snímků od sondy Lunar Reconnaissance Orbiter, která od roku 2009 krouží okolo Měsíce a dokáže zaznamenat detaily o velikosti 50 cm. Pokud byste chtěli model vidět ve stejné velikosti, jako Měsíc ze Země, museli byste se na něj dívat ze vzdálenosti jednoho kilometru.

Můžete zde zahlédnout i Marsmeloun. Jak už název napovídá, jedná se o model Marsu, který byl sestaven za pomoci 73 000 snímků s rozlišením až osm metrů. Heliosféra pak představuje Slunce v ultrafialovém oboru elektromagnetického spektra. V těchto vlnových délkách totiž může lidské oko vidět výtrysky žhavého plazmatu či koronální díry, ze kterých vytryskává materiál do vesmíru.


Podle festivalplanet.cz budou modely vystaveny od 1. do 8. srpna vždy od 14:00 do 23:30 hodin. Je potřeba si ale dávat pozor na předpověď – jelikož se modely nafukují, musí tomu odpovídat i počasí. V případě, že se na hvězdárnu vydáte ve večerních hodinách, uvidíte všechny modely osvícené, a navíc bude k dispozici letní kino s vesmírnou tématikou. Film začíná vždy v 21:00 a dívat se můžete zcela zdarma.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze