Canon PowerShot PX
test

Canon PowerShot PX

Tak trochu jiná kamera

Čeká vás důležitá událost a bojíte se, že přijdete o zajímavé momenty? Nebo se zkrátka chcete bavit a nechcete neustále držet telefon v ruce? Pak je tu kamera PowerShot PX, která zvládne zachytit vše důležité, přesto si jí ani nevšimnete.

PowerShot PX není typickou kamerou ani fotoaparátem, stejně jako není ničím mezi tím. Je to produkt, který vám chce ulehčit různé rodinné oslavy, svatby, setkání nebo třeba párty. Jak? Převezme roli kameramana a fotografa a sám průběžně fotografuje a natáčí to, co uzná za vhodné. Výsledkem tak mohou být momentky, které byste jinak nezachytili. Zda se investice zhruba 10 tisíc korun vyplatí, nebo bude lepší investovat do fotografa, prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Canon PowerShot PX

Rozměry 81,9 × 56,4 × 56,4 mm
Hmotnost 170 gramů
Rozlišení fotografií 11,7 Mpx
Rozlišení videa Full HD, 60 FPS
Optický zoom ano, 3×
Digitální zoom ano, 4×
Konektivita Wi-Fi (2,4 GHz), Bluetooth 4.1 LE
Ovládání Přes aplikaci Mini PTZ
Kompatibilita iOS, Android
Napájení USB-C
Cena cca 10 000 Kč

Obsah balení: základ tu je

V krabičce kromě PowerShotu PX nalezneme nabíjecí kabel (USB-C–USB-C), 16GB paměťovou kartu a návod. Adaptér do sítě chybí, což může trochu vadit, hlavně kvůli faktu, že musíte vlastnit adaptér s USB-C. Postesknout si můžeme například i nad tím, že v balení chybí nějaký obal či vak, případně stativ, který by umožnil variabilnější umístění. Tak či tak, obal i stativ si můžete dokoupit mimo, nepůjde přitom o horentní investici.

Líbilo se nám
  • moderní a pevný USB-C kabel
Nelíbilo se nám
  • chybí jakákoliv ochrana
  • hodil by se malý stativ

Konstrukční zpracování: malý špion

Canon PowerShot PX vás při prvním setkání ohromí kompaktností. Ano, samozřejmě jsme si dopředu zjišťovali rozměry produktu, ovšem když vezmete kameru poprvé do ruky, překvapí vás znovu. Na výšku měří 81,9 mm, průměr je zhruba 56,4 mm. Hmotnost (včetně vložené paměťové karty) činí 170 gramů, snadno se tedy vejde do kapsy, malé kabelky, případně zkrátka do ruky.

Canon PowerShot PX

Kamera je pochopitelně plastová, což však nijak nevadí. Zakoupit ji můžete ve dvou barevných variantách (černá, bílá), přičemž obě působí sympaticky. Kamera se skládá ze dvou částí – spodní tvoří základnu a jsou zde ovládací prvky, na vrchní je samotný senzor a tato část se dokáže automaticky otáčet kolem své osy, konkrétně až 340˚ horizontálně a 110˚ vertikálně.

Základna je domovem slotu pro paměťové karty microSD (pod záslepkou), tlačítka pro vypnutí/zapnutí, párovacího tlačítka a napájecího USB-C rovněž pod záslepkou. Spodní část je pogumovaná, aby kamera po povrchu neklouzala a je zde také šroubovací uzávěr pro stativ (CU 1/4").

Canon PowerShot PX je malý špion s dobrým záměrem.

Kamera působí opravdu velmi roztomile a většina mého okolí pěla na design jen chválu. Ona roztomilost a malé rozměry navíc napomáhají tomu, abyste kameře po chvíli přestali věnovat pozornost, což je i cílem. Ruku na srdce, když kolem vás pobíhá kameraman, fotograf nebo jen kamarád s telefonem v ruce, stejně máte neustále potřebu se nějak stylizovat, abyste na fotkách vypadali co možná nejlépe. V tomto ohledu je Canon PowerShot PX dokonalým malým špionem s dobrým záměrem.

Líbilo se nám
  • velmi kompaktní rozměry
  • nízká hmotnost
  • horizontální a vertikální „náklon“
  • snadné ovládání
  • dvě barevné varianty

Specifikace a funkce: je toho dost

CMOS 1/2,3" snímač, který využívá obrazový procesor DIGIC 7, dokáže zachytit snímky v rozlišení 11,7 Mpx, video pak až ve Full HD rozlišení při 60 FPS. Za to se rozhodně Canon PowerShot PX nemusí stydět, právě naopak. Ohnisková vzdálenost činí (po přepočtu) 19–57 mm. Optický zoom je tedy 3×, 4× lze snímek přiblížit navíc i digitálně, což však nikdy výsledku zrovna dvakrát neprospěje. Canon PowerShot PX dokáže zaostřit na vzdálenost 20 centimetrů, není to tedy fotoaparát pro makro snímky, což jsme ani neočekávali. Bavili jsme se i o náklonu kamery, upřesníme si ještě stupně. Doleva/doprava lze kameru natočit o 170 stupňů, dolů o 20 stupňů, nahoru pak až o 90 stupňů.

Kamera disponuje Bluetooth 4.1 (LE), které slouží pro prvotní párování, samotná komunikace však probíhá skrze Wi-Fi 802.11b/g/n 2,4 GHz. Kamera tedy vytvoří vlastní hotspot, ke kterému se připojíte a můžete ji vzdáleně ovládat.

Přístroj je vybaven mikrofonem i reproduktorem kvůli záznamu videa, ale také hlasovému ovládání. V aplikaci naleznete několik možností, jak kameru oslovit, aby udělala přesně to, co chcete. Stačí tedy například zvolat: „Hello Pixie, take a picture“ a kamera ihned zhotoví snímek. Celkem jsou zde 4 příkazy, hlasem tedy můžete přimět kameru udělat fotku, natočit video, najít jinou osobu (to, pokud se Canon PowerShot PX soustředí primárně na vás) nebo zastavit/spustit automatické focení a natáčení.

Hlasové povely? Není problém!

Kamera zaujme také tím, že dokáže zastoupit webovou kameru, tedy pokud máte systém Windows. Díky aplikaci Wireless Webcam Utility for Mini PTZ Cam lze z kamery udělat bezdrátovou webovou kameru, což se může hodit v případě, že ta vaše za moc nestojí.

Canon PowerShot PX je opatřen baterií s neznámou kapacitou, ovšem víme, jak dlouho vydrží v pohotovosti. Pokud chcete, aby snímal velmi často, počítejte s 2 hodinami. Ve středním režimu to jsou 3,5 hodiny, v úsporném 5 hodin.

Líbilo se nám
  • slušné rozlišení
  • optický zoom
  • rozlišení videa
  • Bluetooth i Wi-Fi
  • hlasové ovládání
  • možnost využít jako webkameru

Párování a aplikace: šikovný pomocník

Pro provoz kamery je zapotřebí aplikace Mini PTZ, kterou zdarma stáhnete pro Android i iOS. Úvodní párování je snadné, stačí stisknout příslušné tlačítko na kameře, přičemž se rozbliká modrá LED, která signalizuje párování. Kamera současně vytvoří osobní hotspot, ke kterému se telefon připojí. Párování je vždy nutné potvrdit, čímž zároveň potvrdíte případné odpojení od domácí Wi-Fi sítě. Celý proces párování (po spuštění aplikace) zabere asi 5 vteřin, pokud nastane nějaký problém, aplikace o něm informuje.

Domovská obrazovka je přehledná, naleznete zde rozcestník fotografií a videí (doporučené, všechny, videa) a také přehled o stavu baterie + přepínač automatického zaznamenávání. Pokud jej vypnete, kamera přestane fotit a natáčet, když si přejete chvíli klidu. Naleznete zde i záložku Registered, což jsou registrované obličeje, které kamera zachytila. To se hodí k dalším úkonům, o kterých si povíme později.

Aplikace MiniPTZ

Spodní lišta obsahuje několik rychlých voleb. Například Camera vyvolá živý náhled, ze kterého můžete rovnou fotit, natáčet, případně zarovnat kameru na střed. Můžete aktivovat i funkci Tracking, která se postará o sledování objektů – vy tedy jen fotíte to, co kamera vidí. Díky joysticku můžete kameru naklánět dle libosti, tedy co úhel dovolí. Potěší, že v této části naleznete i přehled o počtu snímků, které lze na kartu ještě vyfotit, stejně jako počet minut, které se zase váží k videu.

Záložka Playback slouží k prohlídce toho, co kamera zaznamenala, opět je zde vše rozdělené do záložek: Registered, Recommended, Photos, Favorites, Shots by me a Videos. V záložce Highligts naleznete kalendář, v němž se můžete podívat, jaké dny kamera byla v činnosti a dle toho filtrovat výsledky, přehled máte i o přesném počtu vyfocených snímků během daného dne. Tato záložka je specialitou iOS, u Androidu chybí.

Nemáte čas hledat povedené snímky? Kamera to udělá za vás.

Dostáváme se k záložce Settings, kde můžete upravit nastavení kamery. Zprvu se dozvíte volné místo na paměťové kartě, v části Registered můžete určit, na jakou tvář se má kamera soustředit. To znamená, že můžete vybrat například nevěstu, pokud se nacházíte na svatbě, a kamera se bude soustředit právě ni. Nastavit můžete také intenzitu, se kterou kamera bude snímky a videa pořizovat. Na výběr máte mezi ECO režimem (nejméně aktivní), Medium (středně aktivní), Active (nejaktivnější) a Custom, kde si můžete nastavit konkrétní preference.

Canon PowerShot PX

V další části nastavení lze zvolit, zda si přejete, aby kamera reagovala na hlasové povely, poměr snímků (4:3, nebo 16:9), kvalitu videa, zvuky (pokud si přejete, aby kamera nevydávala žádné zvuky při focení, lze je vypnout), případně automatické mazání nejstarších snímků, pokud dojde kapacita paměťové karty.

V nastavení jde dále nastavit kameru jako webkameru, případně se proklikat až k návodu. Samozřejmě můžete přímo skrze aplikaci aktualizovat firmware. Prostředí aplikace je velmi přehledné, chybí nám však čeština. Pokud neovládáte angličtinu, můžete si vybrat i jiný světový (například němčinu).

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • podrobné nastavení
Nelíbilo se nám
  • není v češtině
  • propojení skrze Wi-Fi chvíli trvá

Zkušenosti: momentky, které by jinak unikly

Specifikace jsou zajímavé, aplikace přehledná, ale co výsledky? Musím uznat, že mě kamera od Canonu překvapila. Pohotově se pohybuje, sama si v případě nutnosti zoomuje a zachycuje momentky, které by vám jinak unikly. Hlavní využití najde na různých akcích, svatbách, párty, případně tam, kde zkrátka není čas držet fotoaparát/telefon v rukou. Osobně se mi líbí i to, že například upozorní na to, že nemá dostatek světla a navrhne přemístění. To vše formou rychlých notifikací.

Pomoc, mám málo světla!

Byl jsem také zvědav na funkci doporučení, čili automatickou selekci snímků, které kamera považuje za povedené. V této části většinou naleznete fotografie, které jsou světlé, nejsou rozmazané a opravdu působí kvalitně. Po každé akci je tak fajn prohlédnout si nejdříve tyto snímky, až poté se podívat na zbytek.

Líbilo se nám
  • kvalita snímků i videoklipů
  • automatická selekce povedených snímků
  • rychlé notifikace

Zhodnocení: najde využití

I když Canon PowerShot PX nedosahuje kvalit zrcadlovek nebo špičkových fotomobilů, má skvělý potenciál. Proč? Zaujme roli osobního fotografa na akcích, kde zkrátka není čas čekat s telefonem v ruce, až se něco stane. Fotograf navíc z pochopitelných důvodů na snímcích z akcí není, což může být škoda, pokud je v jeho roli například člen rodiny. Canon PowerShot PX zaujme toto místo a díky chytrým algoritmům se postará o to, aby na snímcích byli všichni, někteří dle libosti (v závislosti na nastavení) častěji.

Ano, cena není nízká, ovšem odpovídá tomu, co kamera umí – nákup tedy můžeme doporučit.

Foto: Martin Fajmon, fzone.cz

Klady
  • kvalita snímků a videí
  • automatizovaný provoz
  • podrobné možnosti nastavení
  • malá, lehká
  • kvalitní zpracování, elegantní design
  • slušná výdrž baterie
Zápory
  • vyšší cena
  • adaptér není součástí balení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze