Česká pošta v polovině roku zruší 300 poboček

Česká pošta v polovině roku zruší 300 poboček
Fotografie: Česká pošta
  • Všechny vybrané pobočky Česká pošta zruší k 1. červenci 2023
  • Nejvíce pošt zruší v kraji Moravskoslezském, v Praze a v Ústeckém kraji
  • Rušení se netýká těch obcí, ve kterých je pouze jedna pošta, stejně jako pošt Partner
  • Pokud by se pošta nerozhodla zrušit své pobočky, skončila by ještě v letošním roce v insolvenci

Česká pošta dnes zveřejnila seznam 300 poboček, které se chystá k 1. červenci 2023 uzavřít. Nejvíce pošt zruší v kraji Moravskoslezském, a to 48, dále pak v Praze a v Ústeckém kraji zruší dohromady 27 poboček. V hlavním městě jich Česká pošta zavře 35, Ostrava přijde o 19 poboček a v Brně a Plzni jich ubyde 12.

Česká pošta vybírala pobočky, které zruší, podle návštěvnosti, počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability jejich provozu a dle kritérií důležitých z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD. Pošta chce tímto krokem snížit ztrátu. Pokud by se k tomuto kroku nerozhodla, skončila by ještě v letošním roce v insolvenci.


„Dlouhodobý trend v poptávce po tradičních poštovních službách je klesající. Za posledních pět let klesl zájem o tyto služby na pobočkách o 40 procent. A to vlivem digitalizace, díky které lze zařídit řadu služeb nikoli osobní návštěvou pošty, ale v on-line prostředí. Český telekomunikační úřad proto reflektoval tyto změny a upravil parametry rozložení poboček ve svých normách. Nově tak každá obec s počtem obyvatel nad 2 500 nemusí mít poštu v docházkové vzdálenosti do dvou kilometrů, ale nově do tří,“ uvedl tiskový mluvčí Matyáš Vitík ve zprávě.

„Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Proto k 1. červenci uzavíráme 300 poboček, které už nejsou podle platné legislativy potřeba. Není to o emocích, je to o finanční realitě České pošty, se kterou se musíme vypořádat. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta,“ doplnil k aktuální situaci Miroslav Štěpán, pověřený zástupce generálního ředitele České pošty.

Rušení se netýká těch obcí, ve kterých je pouze jedna pošta, ani pošt Partner, kterých je aktuálně v Česku 819. Česká pošta ujišťuje klienty, že pobočky, které budou nově spádové pro klienty, jejichž pošta byla zrušena, zajistí dostatečnou kapacitu pro jejich obsluhu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze