ČEZ oznámil vznik Jihočeského jaderného parku. Co to znamená?

ČEZ oznámil vznik Jihočeského jaderného parku. Co to znamená?
Fotografie: ČVUT
  • Mají být o něco menší než stávající jaderné bloky, je možné je vyrábět sériově a soustředit jich víc na jednom místě
  • Malé modulární reaktory aktuálně připravuje řada významných světových společností
  • ČEZ už v březnu oznámil, že první pilotní projekt by měl vzniknout v areálu současné Jaderné elektrárny Temelín
  • Na základě toho došlo k podepsání memoranda o vzniku Jihočeského jaderného parku (South Bohemia Nuclear Park) Jihočeským krajem, společností ČEZ a její dceřinou firmou ÚJV Řež

V sedmi hlavních bodech memoranda se všechny podepsané strany zavazují spolupracovat na přípravě technologie malých modulárních reaktorů, posouzení jejich energetické, finanční a technické proveditelnosti, spolupráce veřejného, soukromého a akademického sektoru nebo přípravě licencování.


V oblasti jaderné energetiky patříme mezi evropské lídry a tuto výhodu si chceme zachovat i do budoucna. Aktuálně vidíme obrovský bezpečnostní a cenový význam jádra, a i proto chceme hrát velmi významnou roli i v případě malých modulárních zdrojů,“ vysvětluje místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie společnosti ČEZ Pavel Cyrani. Firmy, které je vyvíjejí, avizují jejich první komerční nasazení do konce desetiletí. Zájem o ně roste v souvislosti s trendem snižování emisí i zvyšování energetické bezpečnosti.

V malých modulárních reaktorech vidím budoucnost. Samozřejmě je pro nás klíčová bezpečnost našich obyvatel, ale zároveň chci, aby jižní Čechy v tom byly lídrem. Jde o obrovskou příležitost a tady na jihu Čech by mohlo vyrůst centrum, kde by se potkávali odborníci z celého světa a české firmy by se mohly zapojit do vývoje i výroby komponent. Mohlo by tady být i školicí centrum pro operátory takových nových elektráren,“ doplňuje předseda Asociace krajů České republiky a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Skupina ČEZ už podepsala memoranda o spolupráci v oblasti malých modulárních reaktorů s firmami NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, KHNP a Holtec. Prostřednictvím dceřiné společnosti ÚJV Řež malé modulární reaktory vyvíjí i Skupina ČEZ. V pokročilém stádiu výzkumu je například projekt HeFASTo nebo projekt Energywell. „Zintenzivněním prací na malých modulárních reaktorech není nijak narušen plán na stavbu velkých jaderných bloků v Dukovanech i v lokalitě Temelín. I když první projekt SMR připravujeme pro lokalitu Temelín, malé modulární reaktory jsou vhodné jako náhrada stávajících uhelných elektráren,“ dodává člen představenstva a ředitel divize nová energetika společnosti ČEZ Tomáš Pleskač.

Jihočeský jaderný park je společným projektem všech zúčastněných stran, který zastřešuje výzkum, vývoj a přípravu samotné stavby. O investorovi malého modulárního reaktoru ale ještě není rozhodnuto. Jasné je ale místo, kde by měl vyrůst. Prostor je součástí širšího areálu Jaderné elektrárny Temelín. Jde o maximálně vhodnou a prověřenou lokalitu, což dokázala i nedávno ukončená speciální seizmická mise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze