ČEZ zprovoznil největší fotovoltaiku v centru Prahy

ČEZ zprovoznil největší fotovoltaiku v centru Prahy
Fotografie: ČEZ
  • Kongresové centrum v Praze má nově na své střeše 2 080 solárních panelů
  • Fotovoltaická elektrárna pokryje 10 % roční spotřeby elektřiny
  • Roční úspora za energie je odhadem 5,5 milionu korun ročně

Nová fotovoltaická elektrárna na střeše Kongresového centra Praha (KCP) je již uvedena do provozu. Jedná se o zatím největší fotovoltaickou elektrárnu, která byla vůbec v centru Prahy postavena. Svou rozlohou je velká jako fotbalové hřiště, tvoří ji celkem 2 080 panelů s celkovým výkonem 936 kWp. Vyrobená elektřina pokryje 10 % celkové roční spotřeby Kongresového centra a ušetří se tak až 5,5 milionu korun ročně. Realizaci provedla společnost ENESA z holdingu ČEZ ESCO. Při výstavbě bylo nutné řešit různá úskalí, jako je například odrazivost světelných paprsků. Projektanti tak museli na střechu umístit vzorky panelů a dokázat pomocí zkoušek, že instalované panely neoslňují okolí a ani návštěvníky několik kilometrů vzdálené Petřínské rozhledny.

Fotovoltaickou elektrárnu na střeše naší budovy jsme měli v plánu již několik let,“ říká generální ředitelka Kongresového centra Praha Lenka Žlebková. „Její realizace je navíc logickým krokem, protože je přímo provázaná s komplexním projektem energetických úspor, který v Kongresovém centru úspěšně běží,“ dodává. KCP dlouhodobě spolupracuje na snižování energetické náročnosti budovy s ČEZ ESCO, a proto si také při výběru dodavatele fotovoltaiky zvolilo jejich inovativní produkt „Fotovoltaika za 1 Kč“ nabízející zákazníkům pořízení fotovoltaiky bez investičních nákladů. Fotovoltaika bude po dobu 13 let provozována ČEZ ESCO a KCP ji bude splácet formou platby za odebranou elektřinu. Po uběhnutí zasmluvněné doby si pak KCP fotovoltaiku za 1 Kč odkoupí a bude si dále vyrábět obnovitelnou elektřinu.

Kongresové centrum Praha je příkladem velmi úspěšného projektu energetických úspor se zárukou. Fotovoltaika na střeše budovy ještě sníží náklady za energie, navíc klesne i celková uhlíková stopa objektu.“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. Projekt energetických úspor formou EPC v Kongresovém centru Praha je jedním z vůbec největších projektů garantující roční úsporu nejméně 24 milionů korun. Pokud by to bylo méně, rozdíl doplatí poskytovatel ČEZ ESCO. Při loňských vysockých cenách energií ušetřilo KCP mnohem více, a to zhruba 50 milionů korun. Během 7letého fungování celého projektu tak bylo doposud ušetřeno 209 milionů korun. Projekt má nejen ekonomický, ale i ekologický přínos, jelikož se emise CO2 snížily o 72 000 tun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze