Královna mezi bateriovými uložišti od společnosti ČEZ

Královna mezi bateriovými uložišti od společnosti ČEZ
Fotografie: OIG Power
  • All in One řešení fotovoltaického systému je po dodání ihned připravené k připojení k panelům na střeše
  • Maximální velikost bateriového uložiště může být až 26,4 kWh
  • Bateriový box je dodáván jako součást celkového řešení fotovoltaiky od společnosti ČEZ Prodej

Na tiskové konferenci na téma Situace na fotovoltaickém trhu, novinky a tipy pro zákazníky pořádané společnostmi ČEZ Prodej a OIG Power byla představena nová generace bateriového uložiště ČEZ Battery Box 3F Queen. Toto bateriové uložiště navazuje na předchozí model ČEZ Battery Box 3F Home. V obou případech se jedná o All in One bateriový systém v kabinetním provedení, kdy se v jedné skříni nachází baterie, střídač, jištění, přepěťové pojistky a další potřebná bižuterie k provozu. Nová verze se oproti předchozí výrazně posunula dopředu nejen vzhledem, což sám o sobě už naznačuje samotný název Queen, ale také změnou systému chlazení. Předchozí aktivní systém chlazení byl nahrazen pasívním chlazením, čímž se snížila hlučnost. Nová „královna“ se tedy může postavit kamkoli v obytných prostorech, jelikož připomíná spíše vinotéku.

Otevřeme-li dveře této „lednice", uvidíme ve spodní části baterie. V základní výbavě jsou zde 4 články s celkovou kapacitou 9,6 kWh, což bohatě stačí pro typickou instalaci určenou pro rodinný dům mající na střeše 2 skupiny sériově propojených fotovoltaických panelů (stringů) a k tomu střídač o výkonu 10 kW. Do bateriového boxu je možné celkově umístit až 5 článků, čímž se kapacita uložiště zvýší na 12 kWh. V případě, že byste chtěli kapacitu baterií rozšířit, je to možné s doplněním systému BMS SC 1000, jenž je umístěn mimo základní skříň. Celková velikost uložiště pak může být až 26,4 kWh. Kromě baterií můžete energii ze slunce využít také k ohřevu vody. Připojení bojleru či jiného zařízení podobného typu umožňuje externí jednotka připojená k bateriovému boxu přes Wi-Fi.

ČEZ Battery Box Queen

Celkové řešení dodávané společností ČEZ Prodej, která má na Battery Box 3F Queen výhradní zastoupení na českém trhu, je unikátní tím, že se veškeré komponenty uspořádaly do jednoho kabinetu, stejně jako tím, že vývojáři ze společnosti OIG Power pronikli do firmwaru komponent, a vytvořili tak svůj kompletní systém řízení a monitoringu. Veškeré ovládání se provádí pomocí tabletu s nainstalovanou aplikací dostupnou v Google Play a Apple Store. Zákazník si v aplikaci může vybrat ze čtyř předefinovaných provozních režimů, které se od sebe liší tím, jak se bude Queen chovat při výpadku sítě. Celý systém je také vzdáleně monitorován, díky čemuž má dodavatel systému přehled o celkovém fungování a může provádět vzdálenou diagnostiku, případně rychle reagovat na vzniklé anomálie. Kromě toho se také může stát, že budete kontaktováni s případnou nabídkou rozšíření uložiště.

Spolumajitel OIG Power Martin Kuba o ČEZ Battery Box 3F Queen říká: „Novou generaci bateriového systému již nelze vnímat jako pouhý produkt, zákazníkovi s ním přinášíme ucelenou službu. Nové řešení má za cíl co nejvíce zefektivnit a rozvinout mimo jiné i systém péče o zákazníka, který vnímáme v následujícím období jako zcela klíčový – bateriový systém Queen je tak plně kompatibilní s nepřetržitě monitorujícím servisním portálem, který výrazně usnadňuje a zrychluje případnou diagnostiku zařízení a lépe pomáhá vyhodnotit a pokrýt potřeby zákazníků v rámci servisu či rozšiřování systému."

Queen je celkově součástí již v 7 000 instalací fotovoltaiky s akumulací, a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Celkové počty instalací se dle informací generálního ředitele společnosti ČEZ Prodej Tomáše Kadlece letos dostaly za prvních pět měsíců již na číslo 2 100, což je o 50 % více než za stejné období v loňském roce. V roce 2022 se v konečném počtu nainstalovalo 4 102 fotovoltaických elektráren.

Tomáš Kadlec situaci na trhu popisuje následovně: „Jedním z důsledků energetické krize byl enormní nárůst zájmu o fotovoltaiky ze strany domácností. Obrovská poptávka bohužel přilákala na trh nové dodavatele bez jakýchkoliv zkušeností, tisíce lidí tak stále marně čekají na své fotovoltaické elektrárny. Zákazníci začínají být opatrní a chtějí větší záruky, například si dávají pozor na placení vysokých záloh předem. Rádi bychom pomohli narušenou důvěru lidí ve fotovoltaiku obnovit.“ Společnost ČEZ Prodej se proto jako první rozhodla přijít s novinkou ve formě změny přístupu k platbě záloh před realizací. Nově se po podpisu smlouvy uhradí pouze 10 % z celkové částky. Další část platby je vyžadována až v případě potvrzení připojení fotovoltaiky do sítě. Doplatek přichází až po kompletním dodání a zprovoznění celého systému. Celková cena fotovoltaického systému v typické konfiguraci s dvěma stringy o výkonu do 10 kWp, střídačem s 10 kW a kapacitou baterie 9,6 kWh se pohybuje v obdobné cenové hladině jako fotovoltaiky od konkurence.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze