Co přinese budoucnost? Extrapolace podle Applu moc růžově nevypadají

Co přinese budoucnost? Extrapolace podle Applu moc růžově nevypadají
Fotografie: Apple TV+
  • Seriál ukáže vizi lidstva v letech 2037 až 2070
  • Zaměří se hlavně na otázky spojené s životním prostředím
  • Premiéra prvního dílu je 17. března

S extrapolací se setkáváme každý den. Definice matematického významu říká, že se jedná o přibližný výpočet hodnot funkce v bodě ležícím vně intervalu z hodnot funkce v krajních, případně i některých vnitřních bodech intervalu. Nemusíte přesně chápat, co to je funkce a interval, ale přesto extrapolaci intuitivně používáme každý den. Například, když během prvního dne s telefonem spotřebujete 70 % z jeho baterie, tak víte, že ještě před druhým dnem musíte nabíjet, jinak zůstanete „na suchu“. Svým způsobem tak vidíte do budoucnosti.

Nenechejte se tedy zmást matematicky znějícím názvem seriálu Extrapolations od Apple TV+. Nepůjde zde o příhody členů klubu matematiků, i když hlavní roli zde věda přeci jenom hraje. Jde o vizi toho, jak by náš svět mohl vypadat v nedaleké budoucnosti. Je plný futuristických dopravních prostředků, telefonů, co vypadají jako kus skla, i bohatě zdobených VR headsetů, které lidé odkládají jen zřídka. A zároveň také nikdy nekončících lesních požárů, zatopených přístavních měst a nekončícího znečištění.

Změna klimatu je ústředním, ale nikoli jediným tématem celého vyprávění. Osm vzájemně propojených příběhů odehrávajících se během 33 let ukáže, jak se promění nejen naše planeta, ale i rodina, práce, víra – i samotné přežití. Hvězdně obsazený seriál s neméně skromnou výpravou má premiéru už 17. března.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze