Detekce zbraní pomocí AI v newyorském metru nefunguje podle očekávání

Detekce zbraní pomocí AI v newyorském metru nefunguje podle očekávání
Fotografie: unsplash.com
  • Nasazené systémy mají vysokou míru falešných hlášení
  • Policie chce vyčkat do konce zkušebního období

S příchodem modelů umělé inteligence začal závod o to, do jakého odvětví lidské činnosti půjdou integrovat její schopnosti. Mohlo by se zdát, že sledování přenosů z desítek bezpečnostních kamer a hlídání, jestli se právě neodehrává něco nekalého nebo jinak nestandardního, by byla ideální práce.

Takový byl záměr společnosti Evolv, která se sídlem v Massachusetts a jejíž detektory se používají ve školách a na různých místech po celé zemi. Nově se její detektory měly dostat do stanic podzemní dráhy v New Yorku a varovat bezpečnostní složky v případě, že se zde objeví zbraň nebo jiné agresivní chování.

Když město v roce 2022 nainstalovalo skenery Evolv v nemocnici v Bronxu, podle žádosti o veřejné záznamy, kterou obdržel server Hell Gate, přístroje často hlásily falešně pozitivní výsledky. Během sedmi měsíců, kdy byly skenery Evolv aktivní, vedlo 50 000 ze 194 000 skenů k pozitivnímu poplachu: 85 % z nich byly falešné poplachy. Většinu skutečných poplachů vyvolali policisté; pouze 295 poplachů vyvolali civilisté s noži, pistolemi nebo zbraněmi, které byly ve zprávě klasifikovány jako „jiné“.

Nasazení v metru je prozatím ve fázi pilotního projektu, který potrvá 90 dní v souladu se zákonem POST, který vyžaduje, aby newyorská policie před zavedením nových technologií zveřejnila informace o sledovacích technologiích, které používá, a prohlášení o dopadu a použití.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze