Google umí pomocí AI předvídat povodně až týden předem

Google umí pomocí AI předvídat povodně až týden předem
Fotografie: Ondřej Pohl, fZone.cz
  • Historická data a další informace posloužily pro model strojového učení
  • Předpověď tak lze nasadit i u řek, které nemají přesné měření výšky hladiny

Google se na svém blogu pochlubil, že pomocí umělé inteligence úspěšně předpovídá záplavy na řekách, a to v některých případech až sedm dní předem. Nejde jen o tvrzení technologické společnosti, protože výsledky byly skutečně publikovány v uznávaném vědeckém časopise Nature. Povodně jsou nejčastější přírodní katastrofou na celém světě, takže každý systém včasného varování je dobrou zprávou.

Předpovídání povodní je obtížné, protože většina řek nemá měřiče průtoku. Společnost Google tento problém obešla trénováním modelů strojového učení pomocí nejrůznějších relevantních dat, včetně historických událostí, údajů o stavu hladiny řek, nadmořské výšky a terénu a dalších údajů. Poté společnost vytvořila lokalizované mapy a provedla stovky tisíc simulací v každé lokalitě. Tato kombinace technik umožnila modelům přesně předpovědět nadcházející povodně.

Tato technologie umožní společnosti Google poskytovat přesné předpovědi povodní v 80 zemích s celkovým počtem 460 milionů obyvatel. Společnost tyto předpovědi zpřístupnila ve vyhledávači Google, Mapách Google a prostřednictvím oznámení v systému Android. Tyto informace jsou k dispozici také prostřednictvím vlastní webové aplikace Flood Hub, která zahájila provoz již v roce 2022 a jež je nyní díky nasazení AI ještě přesnější.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze