Dny elektronové mikroskopie vás v Brně vezmou do světa mikroorganismů

Dny elektronové mikroskopie vás v Brně vezmou do světa mikroorganismů
Fotografie: pixabay.com
  • Program bude probíhat od 22. do 26. března
  • Zapojí se například nákupní centrum Vaňkovka, Hvězdárna a planetárium Brno a VIDA! Science centrum
  • Pořadatelé mysleli na menší i větší vědce a většina akcí je zdarma

V Brně můžete celý příští týden zažít Dny elektronové mikroskopie, kdy budete moci nahlédnout do světa mikroorganismů, vyzkoušet si práci s mikroskopem, stát se na chvíli vědcem i dozvědět se něco nového. Do projektu se zapojily školy, muzea, hvězdárna a další organizace, které nabízejí zajímavý program pro děti i dospělé. Hlavní roli bude podle dembrno.cz hrát želvuška, kterou již nyní můžete potkat v ulicích Brna ve zvětšené formě.

Co je želvuška?

Želvuška je velká maximálně 1 milimetr, ale vyniká tím, že se jedná o nejodolnějšího tvora na naší planetě. Dokáže přežít v podmínkách, které by zabily většinu života na Zemi. Odolá teplotám od -200 °C do +150 °C, to znamená, že přežije i ve vesmíru. Kromě toho odolá radiaci, dokáže zamrznout a poté opět ožít, stejně jako je schopná vysušení a následného ožití. Nevadí ji ani vakuum a přežila by i tlak na nejhlubším dnu oceánu. Díky jejím neuvěřitelným schopnostem je často využívána k výzkumu vesmíru.

Jak je to možné? Želvušky mají totiž schopnost kryptobiózy. Jsou tedy schopné předstírat smrt a jakmile se podmínky zlepší, zase ožijí. Pokud se jim prostředí nezdá, vyschnou, přestanou přijímat potravu a nedýchají. A podle dembrno.cz se tento čas nepočítá do jejich délky života.

V Brně můžete vidět tohoto tvora 5 000krát zvětšeného od 22. do 26. března v nákupním centru Vaňkovka. A pokud se chcete o tomto prakticky nesmrtelném zvířátku dozvědět více, můžete se zúčastnit přednášky ve Hvězdárně a planetáriu Brno 25. března. Peníze řešit nemusíte – vstup je zdarma.

Zabaví se velcí i malí

Brno je světovým centrem vývoje a výroby elektronových mikroskopů. Vyrábí se zde už přes 70 let a jejich mikroskopy používají vědci z NASA i Harvardu. Abyste se dozvěděli více, Dny elektronové mikroskopie vám nabídnou přednášky, výstavy, fotografie a samozřejmě bude možné zjistit, jak věci neviditelné okem v mikroskopu vypadají.

Na Moravském náměstí si můžete po celý týden prohlédnout nafukovací nanostrukturu a fotografie z mikrosvěta. VIDA! Science centrum nabízí po celý týden divadelní show a nejrůznější pokusy. S Tehrmo Fisher Scientific můžete nahlédnout do prostor, kde elektronové mikroskopy vznikají a v obchodním domě Vaňkovka vám vědci ukáží, jak vypadá mikroskop uvnitř. Chcete se stát vědcem? V ústavu přístrojové techniky AV ČR si to 23. března můžete zdarma vyzkoušet. Celý program nejspíše projít nestihnete, ale určitě si vybere každý.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze