První mláďata narozená v brněnské zoo jsou margay a anolis

První mláďata narozená v brněnské zoo jsou margay a anolis
Fotografie: pixabay.com
  • Kočkovitá šelma margay se narodila v půlce ledna, stejně jako ještěrka anolis
  • V Evropě je anolis jen v pěti zoologických zahradách
  • Mezi další přírůstky patří takin indický, klokan, bažinný či kozy kamerunské

Malý margay nebo anolis – to jsou první přírůstky v brněnské zoo letošního roku. Margay se narodil v půlce ledna a jeho matka již jedno mládě před lety odchovala. „Od počátku se o svého potomka starala přesně tak, jak má. Při první veterinární prohlídce jsme na začátku března zjistili, že se jedná o vitálního samečka,uvedla kurátorka chovu savců Zoo Brno Oldřiška Kučerová.

Margay je menší kočkovitá šelma, která dorůstá délky až 80 centimetrů a váží do devíti kg. Většinu života tráví v korunách stromů a na zem se vydává pouze pro lov potravy, kterou ale většinou taktéž loví na stromech. Na nich se pohybují velmi dobře, jelikož mohou zadní nohy vytočit až o 180 stupňů – to jim umožňuje pevně sevřít kmen stromu. Zadními nohami se mohou také zavěsit, pokud něco v předních tlapách drží. A jako jediné kočky umí margayové šplhat ze stromu hlavou dolů. Žijí převážně v tropických lesích od severního Mexika až po Uruguay.

Mezi další letošní mláďata patří i anolis, kterého je možné vidět v Tropickém království. Pokud vám jméno nic neříká, jedná se o menší ještěrku, která volně žije pouze v Karibiku. V Evropě jej chová pět zoologických zahrad a u nás jej najdete pouze v té brněnské.


Největším mládětem tohoto roku se v Brně stalo mládě takina indického. Ve volné přírodě žijí v Číně, Indii a Maynmaru a zdržují se ve vysokých nadmořských výškách. Takin se narodil 1. března matce Haničce, která jej porodila přímo ve výběhu, je tak možné ho při návštěvě běžně spatřit. Mezi další narozená mláďata patří i dva papoušci Alexandří, klokan bažinný, klokánek krysí, červorovci splývaví, mary stepní a kozy kamerunské.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze