Dočkáme se již letos nové éry bezdrátového nabíjení?

Dočkáme se již letos nové éry bezdrátového nabíjení?
Fotografie: LG
  • Belkin by letos údajně mohl představit dvě bezdrátové nabíječky nové generace
  • Během nabíjení na vzdálenost několika metrů nemá docházet k energetickým ztrátám

Bezdrátové nabíjení, jak jej známe z moderních smartphonů a další elektroniky, přináší celou řadu výhod. Návštěva s iPhonem si může nabít telefon, i když doma není k dispozici kabel s konektorem Lightning, v autě stačí odložit smartphone do přihrádky s podporou bezdrátového nabíjení a stejně tak není problém mít mobil odložený třeba na pracovním stole (na bezdrátové podložce), kdykoliv jej vzít a odejít. Bezdrátové nabíjení je na druhou stranu rovněž známé nezanedbatelnými energetickými ztrátami, není tedy tolik efektivní jako drátová alternativa. Stejně tak je nutné, aby byl smartphone (či jiné příslušenství s podporou bezdrátového nabíjení) v relativně těsném kontaktu s cívkou, což může zkomplikovat i obyčejné pouzdro.

Výrobci, jako například Belkin, produkující širokou škálu příslušenství včetně bezdrátových nabíječek, proto přemýšlí, jak bezdrátové nabíjení posunout dál. To, že má bezdrátové nabíjení prostor pro vylepšování, přitom vnímá i Xiaomi nebo Motorola, která představila řešení nabíjení smartphonů na vzdálenost několika metrů. Belkin by se však podle informací techcrunch.com mohlo podařit již letos představit dvě komerčně dostupné bezdrátové nabíječky, které by mohly umožňovat nabíjení zařízení na vzdálenost několika metrů. Klíčovou roli v jejich přípravě hraje společnost Wi-Charge, se kterou Belkin spolupracuje.

Údajně se nebude jednat o technologii nabíjení vyplňující celý prostor, namísto toho mají být použity přesně mířené paprsky. Díky tomu má podle zakladatele Wi-Charge, Oriho Mory, proudit 100 % energie z vysílače do přijímače. Vize bezdrátového nabíjení najdeme také na stránkách wi-charge.com, kde se uvádí, že bude možné snadno nabíjet smartphone, ale třeba i elektrický zubní kartáček nebo digitální cenovku v supermarketu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze