Eufy eufyCam 3 Kit (S330)
test

Eufy eufyCam 3 Kit (S330)

4K dozor se solárním panelem

Značka Anker není našim čtenářům neznámá, podznačka Eufy dělá kamery, které jsou oblíbené prakticky všude po světě. V nabídce nechybí ani plně bateriové modely, které pro svůj provoz nepotřebují žádné dráty/kabely, což dokazuje i dnes testované řešení eufyCam 3 Kit. Jejich výhodou je i solární článek, který kamery může udržet výdrží prakticky „nesmrtelné“.

Kamery Eufy eufyCam od značky Anker vám zřejmě nemusíme představovat, velký zájem vzbudily už Eufy eufyCam 2, které jsme pro vás testovali. Eufy eufyCam 3 jsou špičkové kamery se 4K objektivem, solárním panelem a opravdu výkonnou baterií. Berou si to nejlepší z původní generace, ale do hry nově vstupuje i umělá inteligence, která rozpozná nejen pohyb, ale i reálné obličeje.

Za zapůjčení kamer Eufy eufyCam 3 Kit (S330) děkujeme společnosti Praha Music Center, distributorovi produktů značky Anker pro Českou republiku. Veškeré podrobnosti naleznete na stránkách Anker.cz

Technické parametry Eufy eufyCam 3

Rozměry kamery 12,9 × 6,5 x 6,5 cm
Hmotnost kamery 420 gramů
Baterie kamery 13 400 mAh
Výdrž kamery 365 dnů + solární panel
Neomezená výdrž díky solárním panelům ano, při svitu slunce alespoň 2 hodiny denně
Certifikace odolnosti IP67
Provozní teplota -20 ° C ~ 50 ° C
Rozlišení a zoom kamery 4K (3 840 × 2 160 pixelů), 8× zoom
Zorný úhel 135 °
Noční videní ano, 6× IR + LED bodové přisvětlení
Záznam videa při detekci pohybu, 16GB úložiště + externí SSD/HDD úložiště HomeBase 3
Mikrofon/reproduktor ano/ano (2 W)
Podpora Google Asistent, Apple HomeKit, Amazon Alexa ano/ne/ano
Wi-Fi základna/kamera ano (2,4 GHz)
Aplikace aplikace Eufy Security
Napájecí konektor USB-C, doba nabíjení cca 7–8 hodin
Cena setu (základna + 2 kamery) 16 490 Kč
Cena samostatné kamery 5 990 Kč

Obsah balení: nic nechybí

Ve velmi povedené krabici naleznete kromě dvou kamer a základny HomeBase 3 (S380) také prvky pro instalaci kamer na zeď. K HomeBase navíc získáte napájecí kabel do sítě s kulatým proprietárním konektorem a několika koncovkami, abyste mohli základnu používat jak v EU, tak třeba v Anglii. Nechybí ani LAN kabel pro základnu a USB-A–USB-C napájecí kabel pro kamery. Adaptér není potřeba, protože kameru můžete kabelem nabíjet přímo ze základny HomeBase 3, případně použijete vlastní adaptér, který máte například ke smartphonu. Nechybí ani základní dokumentace a nálepky, které lze použít třeba na okna a dveře, aby bylo všem jasné, že máte domov zabezpečen.

Obsah základního balení
Líbilo se nám
  • kompletní balení

Zpracování a konstrukce: opravdu povedené

Je tomu už pár let, kdy jsme pro vás testovali kamery Eufy eufyCam 2, ze kterých Eufy eufyCam 3 vychází. Přesto se nepatrně liší. Kamera Eufy eufyCam 3 je o trochu delší a základna širší, namísto 10,7 × 5,7 × 5,7 mm u Eufy eufyCam 2 tu máme rozměry 12,9 × 6,5 × 6,5 cm, hmotnost se zvýšila z 362 na 420 gramů. Není to ale výtka, protože kamera Eufy eufyCam vypadá opravdu fantasticky, po designové stránce nemáme kamerám prakticky co vytknout. A jak asi tušíte, nárůst velikosti a hmotnosti má opodstatnění.

Nahoře se nově nachází solární panel. Každá Eufy eufyCam 3 má svůj solární panel, který pochopitelně slouží k jejímu postupnému dobíjení, pokud je venku. Je opatřena certifikací IP67, takže odolá jak prachu, tak vodě, nějaký deštík či sníh ji rozhodně nerozhází. EufyCam 3 by měla odolat teplotám -20 až +50 stupňů Celsia, v našich podmínkách tedy nevidíme problém. Eufy chválíme, že nově namísto lesklých plastů použilo plasty matné, které jsou mnohem praktičtější.

Vzhledem k solárnímu článku je předurčena pro používání venku, to je také důvod, proč už základna není magnetická, jako byla u Eufy eufyCam 2. Magnetická základna se hodila v momentě, kdy byla kamera vevnitř, venkovní podmínky už na tento způsob uchycení ideální nejsou, proto je zde jen klasický závit. Nepovažujeme to za problém, naopak, závit je mnohem spolehlivější řešení, stejně tak případným zlodějům nebude stačit pouhé „odcvaknutí“ kamer ze základny.

Kamery se chlubí odolností IP67 a solárním panelem.

Přední strana je domovem 4K objektivu, který má nad sebou i bodové přisvětlení v podobě výkonného LED pásu. To znamená, že pokud kamera detekuje pohyb, může si na něj i „posvítit“, samozřejmě ale nechybí ani celkem 6 IR diod, které standardně zajišťují noční režim. Přední panel je dále osazen i PIR detektorem pohybu, senzorem světla, dvěma mikrofony a LED indikátorem, že kamera nahrává. Skoro se až nechce věřit, co vše se na tuto plochu podařilo vměstnat, přesto je většina senzorů skrytá a pouhým okem neviditelná.

Na zadní straně je již zmíněný závit, párovací tlačítko a pod krytkou USB-C. Původní kamery Eufy eufyCam 2 nabízely microUSB, jsme tak vděční, že nové kamery mají již moderní USB-C. Konektorem se dobíjí integrovaná baterie s kapacitou 13 400 mAh. Ano, články s kapacitou vyšší než u běžné powerbanky se musely vměstnat do prostoru poměrně malé kamery, skoro se tomu až nechce věřit. Reproduktor kamery se nachází na spodní části, což je praktické.

Eufy eufyCam 3 Kit (S330)

Zpracování kamer je špičkové, jedná se prakticky o monolit, kde nikde nic nevrže a všechny spoje perfektně lícují. Barevné černo-bílé provedení je nestárnoucí. Anker kamery zkrátka umí a Eufy eufyCam 3 tento fakt potvrzují.

Jen dodáme, že eufyCam 3 můžete koupit jak jednotlivě, tak v setu, což je i náš případ. Set je nezbytný pro fungování kamer, protože pro provoz kamer je nezbytná i základna, v tomto případě Eufy HomeBase 3 (S380) sloužící jako datové úložiště a centrum, ke kterému se připojuje váš smartphone. Nová stanice HomeBase 3 je vůbec tou nejpokročilejší stanicí, nabídne dvě USB-A, ethernet a dokonce i přihrádku na HDD/SDD pro rozšíření 16GB integrované paměti. Použít můžete libovolný pevný disk (HDD) nebo SSD s rozhraním SATA a o velikosti 2,5 palce. Díky tomuto slotu můžete získat prakticky neomezené úložiště pro vaše nahrávky.

Eufy eufyCam 3 Kit (S330)
Stanice HomeBase 3 má slot pro SSD/HDD disk

Přidání disku je snadné, stačí odklopit vrchní část základny, odšroubovat rámeček, vložit disk a opětovně zašroubovat. Inicializaci disku provedete až následně skrze aplikaci. I tentokrát musíme pochválit design základny, ač je kompletně plastová, pohrává si s bílými a šedými prvky, jež jsou navíc různě strukturované, díky čemuž vypadá opravdu povedeně.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • odolnost dle IP67
  • solární panel na každé kameře
  • snadná instalace pomocí závitu
  • USB-C
  • LED přisvětlení
Nelíbilo se nám
  • magnetická základna může někomu chybět

Instalace: to se nám líbí

Ne vždy je instalace domácích kamer snadná, rychlá a uživatelsky přívětivá, avšak to se netýká značky Eufy. Začít musíte se stanicí HomeBase 3. Tu zapojíte do sítě skrze dodávaný kabel s kulatou koncovkou a stáhnete aplikaci Eufy Security, která je k dispozici pro Android i iOS zcela zdarma.

Poté přistoupíte k párování HomeBase 3 s vaší domácí sítí. Zde je nutné využít dodávaného LAN kabelu, kterým spojíte stanici s routerem a zkontrolujete, zda je telefon připojen do stejné sítě jako HomeBase 3 skrze LAN konektor. Následně potvrdíte a počkáte asi minutu (v našem případě asi 10 vteřin), než se LED na přední straně HomeBase 3 rozsvítí modrou barvou. Následně stanici pojmenujete, ve většině případů aktualizujete firmware a můžete přistoupit k připojení kamer. Mimochodem, k jedné stanici lze připojit až 16 kamer a 34 bezpečnostních senzorů, stejně tak i videozvonky. Výhodou stanice HomeBase 3 je, že nabízí zpětnou kompatibilitu i pro starší kamery z nabídky společnosti Anker Eufy, tedy pro kamery 2. i 1. generace.

Eufy eufyCam 3 Kit (S330)

I nastavení eufyCam 3 je velmi snadné. Stačí v aplikaci vybrat vhodný model (eufyCam 3), stisknout párovací tlačítko a umístit HomeBase 3 a kameru do vzdálenosti maximálně půl metru. Díky speciálnímu zvuku se napojí na stanici a vzájemně si toto spojení potvrdí zvukovým signálem. Právě ono „napípání“ kamery místo složitého párování je časově velmi efektivní, zabere maximálně 10 vteřin a vy se nemusíte starat o složité párování pomocí kódů a snímání různých obrázků.

Pak už eufyCam jen vhodně pojmenujete, zvolíte její umístění a režim notifikací, ve kterém má pracovat (Most Efficient, Full Efect, Include Thumbnail). Aplikace vás následně upozorní, že kameru můžete dobíjet přímo skrze HomeBase 3 propojením USB-A HomeBase 3 a USB-C kamery. Z 0 na 100 % to zvládnete za 8 hodin, což je při kapacitě baterie 13 400 mAh standardní. Nabíjet ovšem můžete i skrze nabíječku třeba od telefonu, případně solárně.

Proces párování je doprovázen i informací o tom, jak kameru správně nainstalovat – Eufy poradí, do jaké výšky kameru nainstalovat, pod jakým úhlem a podobně. V posledním kroku se spustí živý náhled a rovněž ikona Wi-Fi spojení, která se mění na základě vzdálenosti stanice od kamery. Pokud je signál mezi stanicí a eufyCam 3 dobrý, aplikace vás o tom informuje. Kameru následně stačí nainstalovat pomocí přibaleného držáku přímo na zeď, v interiéru ji můžete klidně postavit na poličku, díky zploštělé základně se převracet nebude.

Aplikace: pod palcem

Hned na úvod zmíníme, že aplikace Eufy Security je v angličtině. Úvodní obrazovka skýtá pohled na náhled kamer, ovšem ne živý, ale například poslední zaznamenaný pohyb či náhled (rozkliknutí). Přímo z úvodní obrazovky vidíte stav baterie, spojení skrze Wi-Fi, máte také možnost záznam „uspat“ (od 30 minut do 12 hodin), zobrazit zaznamenané události nebo se dostat do podrobného nastavení jednotlivé kamery.

Prostředí aplikace Eufy Security

V nastavění kamer lze upravit téměř vše. Samozřejmostí je změna pojmenování, vypnutí/zapnutí, zablokovat můžete i svit LED světla, které upozorňuje na činnost. Rovněž lze upravit nastavení nočního vidění (zapnuto bodové přisvětlení/klasický noční režim/vypnuto) nebo funkci Anti-Theft Detection, která umožní rozeznít až 100dB alarm, jenž upozorní na to, že se eufyCam 3 snaží někdo odcizit. Přímo v nastavení se dostaneme do záložky Power Manager, kde vidíme stav nabití kamery, informaci o nedávném nabití, počet zaznamenaných událostí a také režim, ve kterém funguje. Vzhledem k tomu, že kamera nabízí 4K rozlišení, můžete upravit i rozlišení, ve kterém kamera bude nativně fungovat. Videa můžete nahrávat ve 4K, 2K a Full HD, streamovat můžete opět ve 4K, Full HD, HD či SD. Ideální je zvolit Automatický režim, ve kterém kamera sama rozhodne, jaké rozlišení pro stream nastavit.

Prostředí aplikace Eufy Security

Dostáváme se k tomu asi nejdůležitějšímu, do záložky Power Manager, která ovládá spouštění záznamů. Jak už víme, kamera funguje na baterie, to znamená, že nenahrává celou dobu, ale nahrává jen události, které předem nadefinujete. Existují proto 3 hlavní režimy, Optimal Battery Life, Optimal Surveillance a Customize Recording. Pokud chcete, aby baterie vydržela co nejdéle, zvolíte režim Optimal Battery Life. Ten nahrává maximálně 20vteřinové záznamy bez ohledu na to, co se na místě děje. Kamera v tomto režimu zároveň filtruje více událostí ve stejný čas. Druhý režim nabídne záznam po dobu až 60 sekund, třetí režim lze upravit a získat až 2minutový záznam. Jak jistě chápete, čím delší záznam, tím rychleji se vybíjí baterie.

Nastavení je opravdu velmi podrobné.

Důležitou částí je pak nastavení detekce pohybu. Nastavit můžete jak konkrétní prostor detekce, tak i citlivost a zda má kamera snímat pouze lidi, nebo i zvířata a další pohyb. V záložce Power Manager vidíte zároveň Solar Dashboard, který znázorňuje, jaké procento baterie se dobilo právě díky solárním článkům.

To ale není vše, vlastní nastavení má v aplikaci i stanice HomeBase 3 a doporučujeme ho nepřeskakovat. HomeBase 3 je totiž vybavena umělou inteligencí a dokáže se naučit obličeje až 50 lidí, kteří domácnost obývají. Stačí z galerie vybrat snímky, které se stanice HomeBase 3 naučí, nebude tedy spouštět plané poplachy v momentě, kdy zachytí pohyb, i pokud by byl nastaven režim, ve kterém je spuštěné zabezpečení. Kromě toho dokáže stanice díky kamerám rozpoznat pohyb osob, automobilů a zvířat. Díky tomu se snižuje četnost platných poplachů.

Apple HomeKit bohužel stanice HomeBase 3 nepodporuje, ale vývojáři slibují, že se na podpoře pracuje. Do té doby můžete využít náš návod, jak kamery eufyCam 3 do Apple HomeKit přidat skrze Homebridge – nevíme jak vy, ale my neradi čekáme. Naopak nativní podpora hlasových asistentů Google Asistent a Amazon Alexa nechybí.

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
  • snadná správa
  • inteligentní režimy automatizace
  • rychlé a bezproblémové notifikace
  • detekce obličeje ve videu
Nelíbilo se nám
  • aplikace není lokalizována do češtiny

Funkce a výdrž: skoro jako perpetuum mobile

Každá eufyCam 3 má integrovanou baterii s kapacitou 13 400 mAh. Anker slibuje výdrž až 1 rok, pokud bude záznam aktivit odpovídat. To znamená, že pokud bude kamera každý den nahrávat několik kratších záznamů, je výdrž po dobu jednoho roku reálná. Pokud však kamera bude mířit na rušný chodník, kde bude neustále někdo procházet a kamera bude neustále nahrávat zbytečné záznamy, výdrž se zkrátí, a to třeba i na 3 až 4 měsíce. Není však důvod věšet hlavu, díky solárnímu článku získává kamera nové možnosti, které náležitě využívá.

Eufy eufyCam 3 Kit (S330)

Anker informuje, že během slunečného dne stačí, aby byla kamera po dobu dvou hodin vystavena slunečním paprskům, a nabije se tak, aby výdrž vystačila na celý den. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že v našich podmínkách, kde v zimě nemá slunce dostatečnou intenzitu, nebude solární energie kamery nabíjet tak, jak by bylo potřeba. Když ale sečtete integrovanou kapacitu baterie se solárním článkem a správným nastavením, můžete se dočkat prakticky neomezené životnosti kamer. Ano, je to přesně tak, jak píšeme – v létě se bude kamera přes den nonstop dobíjet, bude tak doplňovat kapacitu, která ubyla kvůli záznamům.

Znalci solárního řešení ví, že sluneční svit musí pokrývat celý článek, tedy pokud bude ve stínu, nebo bude za sklem, solární nabíjení fungovat nebude, tedy ani v interiéru za oknem. Osobně však přínos solárního článku opravdu kvituji, při správném nastavení můžete na nabíjení zapomenout, případně kameru dobijete jednou za dva roky. Nám to zní fantasticky, co vám?

Bateriové kamery nenahrávají záznam ve stylu 24/7, ale nahrávají jen detekovaný pohyb, který můžete upravit na základě režimů Optimal Battery Life, Optimal Surveillance a Customize Recording. My jsme kameru používali po dobu jednoho měsíce v režimu Optimal Surveillance, přičemž denně nahrála asi 8 záznamů dlouhých asi 40 vteřin (kamera může nahrávat pouze pohyb, záznam tedy nemusí trvat tak dlouho, jak to odpovídá zvolenému režimu). Za měsíc ubylo 9 % kapacity baterie, přičemž kamera byla v interiéru, takže neměla přístup ke slunečnímu svitu. Osobně to považuji za fantastický výsledek, zvláště s přihlédnutím k tomu, že jsme z kamery několikrát i živě streamovali. Stream je nejnáročnější režim, protože kamera je v pohotovosti, přenáší obraz do HomeBase 3 a ta následně do smartphonu.

Eufy eufyCam 3 Kit (S330)

Kamery ukládají záznam do stanice HomeBase 3, která má kapacitu 16 GB, reálně k dispozici je asi 14,5 GB. Pokud tedy někdo ukradne vaši eufyCam 3, záznamy jsou stále v bezpečí, přímo u vás doma. Anker uvádí, že kapacita by měla stačit na roční provoz (10× 30 sekund videa denně), ovšem záleží, jak dlouhá videa bude nahrávat. Veškeré záznamy se ukládají do speciální záložky Events přímo v aplikaci, odkud si můžete video přehrát, případně uložit/sdílet a vymazat. Pokud zjistíte, že máte málo volného místa, můžete stanici HomeBase 3 osadit SSD/HDD, případně zaplatit cloudové úložiště – 10 kamer vás vyjde na 10 dolarů měsíčně, vy se však nemusíte obávat krádeže kamer ani stanice HomeBase, protože záznam se ukládá do cloudu.

Pro koho tedy není řešení od Eufy vhodné? Pro ty, kteří chtějí, aby kamera zaznamenávala neustále. EufyCam 3 zaznamenává pouze v momentě, kdy detekuje pohyb, jinak můžete využít streamingu, ale opět jen na požadavek, tedy když náhled kamery manuálně „rozkliknete“. Veškeré záznamy, které kamery eufyCam pořídí, naleznete v aplikaci Eufy Security v záložce Events, kde je lze filtrovat podle kamery, data i detekované události (člověk, zvíře, automobil), stejně tak podle denní doby.

Falešné poplachy se nekonají, díky AI!

O správné nastavení kamery se stará záložka Security, která umožní nastavit tzv. „Módy“. Pokud tedy jste doma, kamera může například jen posílat notifikace, ovšem nebude nahrávat. Jakmile odejdete, stačí zvolit konkrétní režim a kamera začne nahrávat i informovat. Hodí se také automatizace na základě polohy. Pokud Eufy Security přidělíte oprávnění, na základě polohy pozná, kdy jste doma a kdy ne – díky tomu může nastavit odesílání notifikací, případně nahrávání videa. Možností je spoustu, k ideálnímu nastavení dojdete dle konkrétních preferencí.

Dostáváme se k poslední důležité části – alarmu. Kamery eufyCam 3 i stanice HomeBase 3 mohou sloužit jako alarm. Například, když máte nastaveno, že jste pryč, a následně k vám domů přijde nezvaná návštěva. Prostřednictvím režimů lze nastavit, že se spustí jak alarm přímo v kameře, tak ve stanici HomeBase 3. Zároveň vám dojde notifikace, přičemž alarm můžete zrušit pouze v aplikaci. Alarm lze v případě potřeby zrušit úplně, v takovém případě budou kamery pouze pasivními pozorovateli situace.

Řešení eufyCam 3 umožňuje také oboustrannou komunikaci. Přímo skrze živý náhled lze spustit režim oboustranné komunikace, který zpřístupní mikrofon a reproduktor naopak umožní slyšet lidem v místnosti váš hlas, ať jste kdekoli. Díky mostu HomeBase 3 je samozřejmě možné sledovat on-line přenos kamer odkudkoli pomocí internetu, logicky nesmí ani HomeBase 3 ztratit připojení.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž
  • solární panely
  • množství funkcí
  • alarm
  • snadná evidence událostí
  • možnost rozšíření paměti skrze SSD a HDD

Zkušenosti: 4K kvalita

Už víme, jak kamera vypadá, jak se páruje a jaké jsou její funkce, samozřejmě se ale musíme zaměřit i na kvalitu záznamu. Velký senzor se 4K rozlišením (3 840 × 2 160 pixelů) doplňuje LED přisvětlení, 6× IR dioda, dvojice mikrofonů a 2W reproduktor. Senzor má ultraširokoúhlý záběr 135 stupňů a světelnost f/1,4. Díky této sestavě je kvalita nahraných záznamů opravdu úctyhodná, nemusíte se obávat využít ani 8× digitálního zoomu, protože i při přiblížení je jasně patrné, co kamera nahrála. Právě rozlišení je něco, kvůli čemu bychom si vybrali právě kameru eufyCam 3 a už ne eufyCam 2, která nabízela klasický Full HD záznam. Doba se mění a s ní i požadavky na kvalitu nahraných záznamů.

Eufy eufyCam 3 Kit (S330)

Velice se nám líbilo, že pokud kamera spustila nahrávání a následně záznam uložila do záložky Events, automaticky pod daným videem „vystřihne“ obličej osoby nebo zvířete, které se ve videu nacházelo. To díky AI, kdy se kamera dokáže soustředit primárně na obličej – pokud jej rozezná, automaticky udělá výřez pro snazší identifikaci. Díky detekci obličeje navíc kamera ví, zda se jedná o rodinného příslušníka/cizince.

Zastavíme se ještě u jedné funkce. Představte si situaci, že vypadne internet a HomeBase 3 se ocitne bez připojení. V ten moment pochopitelně neobdržíte oznámení, pokud by se po vašem obydlí kdokoli procházel, protože HomeBase nekomunikuje s cloudem. To však neznamená, že by v tu chvíli byla kamera zbytečná. Dále nahrává, pokud zaznamená pohyb, stejně tak automaticky přepíná mezi nočním a denním režimem. eufyCam 3 se stanicí i nadále komunikuje skrze nízkofrekvenční bezdrátový protokol a v momentě, kdy se HomeBase 3 opětovně připojí k internetu, veškeré záznamy se automaticky synchronizují. Díky tomu navíc šetří i energii, spojení skrze Wi-Fi využije až v momentě on-line streamu.

Líbilo se nám
  • kvalita záznamu
  • možnost přisvětlení
  • široký úhel záběru
  • citlivý PIR senzor pohybu
  • slušná viditelnost ve tmě
  • nahrávání i v případě výpadku internetu

Zhodnocení: kvalitní práce

Eufy eufyCam 3 Kit je řešení pro náročné, čemuž odpovídá i cena 16 490 Kč za set 2× kamera a HomeBase 3 + 5 990 Kč za každou další kameru. Není to málo, ale cena odpovídá, protože stanice HomeBase 3 i kamery eufyCam 3 jsou vybaveny opravdu špičkově. Pokud hledáte kamery, které budou monitorovat vaši nemovitost bez nutnosti hledat elektrickou zásuvku, je Eufy eufyCam 3 Kit ideální řešení.

Za zapůjčení kamer Eufy eufyCam 3 Kit (S330) děkujeme společnosti Praha Music Center, distributorovi produktů značky Anker pro Českou republiku. Veškeré podrobnosti naleznete na stránkách Anker.cz

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • špičková kvalita záznamu ve 4K rozlišení
  • umělá inteligence stanice HomeBase 3
  • dlouhá výdrž na baterie
  • téměř neomezená životnost díky solárním panelům
  • velmi povedená aplikace Eufy Security
  • minimum falešných poplachů
  • snadná instalace
Zápory
  • aplikace není lokalizována do češtiny
  • vyšší cena