Jak přidat nepodporované kamery a videozvonky Anker Eufy do aplikace Domácnost?

Homebridge
Jak přidat nepodporované kamery a videozvonky Anker Eufy do aplikace Domácnost?
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • Dnes se zaměříme na přidání kamer Eufy bez nativní podpory Apple HomeKit
  • Pro provoz je zcela nezbytný výkonný server, ideálně aspberry Pi 4 Model B
  • Instalace zabere pár minut

Eufy eufyCam 3 jsou špičkové kamery, u kterých je velkým benefitem i solární článek, díky kterému mohou nabídnout prakticky neomezenou životnost na baterii. Bohužel, kamery nenabízí přímý přístup pro Apple HomeKit, ale pro nás to není žádný problém, protože máme Homebridge server. Díky němu můžete i tyto nové kamery „přemluvit“, aby se do ekosystému Applu integrovaly, i když prozatím bez podpory Apple HomeKit Secure Video. Tímto způsobem můžete přidat veškeré kamery Eufy, které nativně Apple HomeKit nepodporují, tedy kupříkladu již zmíněné Eufy eufyCam 3, nebo bateriový Video Doorbell 2K.

Ještě než začneme, vrátíme se na úplný začátek, kde jsme si vysvětlovali, jaké možnosti instalace serveru Homebridge máme, pamatujete? My jsme si vybrali instalaci na mikropočítač Raspberry Pi Zero W, který je sice extrémně finančně dostupný, ale bohužel, paměť RAM je poměrně nízká, proto je i latence poměrně vysoká. Díky tomu už nedostačuje na provoz některých doplňků, mezi které patří i dnes představený Homebridge Eufy Security. Pro provoz tohoto doplňku doporučujeme ideálně Raspberry Pi 4 Model B, a to se 4, nebo 8GB pamětí RAM, který je pro provoz naopak zcela ideální. Pořídíte jej za částku okolo 1 600 Kč za 4GB variantu, čím výkonnější verzi použijete, tím rychlejší bude provoz.

Začít musíme v aplikaci Eufy

Ano, tentokrát vcelku nestandardně, ale začít musíte v aplikaci eufy Security, která je dostupná pro Android a iOS, a to zcela zdarma. Zde musíme přidat kamery, které si přejeme přidat i v rámci Apple HomeKit a následně nasdílet práva pro externího uživatele s právy admin. Uděláme to jednoduše, v postranní liště vybereme možnost Control Center > Share Management > Share Device > Invite > Admin > kde vybereme zařízení, která chceme sdílet, v našem případě všechny. Zadáme e-mail (který si založíte) a pošleme pozvánku. Jakmile se přihlásíte novým admin účtem, stačí přijmout pozvánku a je hotovo. Pozor, hlavním účtem se sice do doplňku přihlásíte také, ale přenos nebude fungovat, proto je tato část naprosto nezbytná.

A šup do Homebridge

To složité máme za sebou, proto se přesuneme na server Homebridge. Začneme tedy na úvodní stránce Homebridge (nefunguje vám přihlášení? Podívejte se na naše řešení nejčastějších problémů). Následně stiskneme tři tečky vpravo nahoře a spustíme Terminál. Jakmile se Terminál načte, zadáme příkaz, který nainstaluje plugin homebridge-eufy-security. Stačí zadat následující příkaz:

sudo npm i homebridge-eufy-security -g

Následně je nutné počkat, instalace pluginu zabere zhruba 1 až 5 minut, v závislosti na tom, jak výkonný máte server. Po úspěšné instalaci se otevře konfigurační okno, které bude vypadat zhruba následovně:

Eufy Security Plugin

Do první volné kolonky zadáme e-mail nového admin uživatele, heslo, třetí kolonku (název zařízení) necháme prázdnou. Následně ještě z rolovací lišty vybereme zemi, v našem případě Czech Republic a vše potvrdíme tlačítkem LOGIN. Pokud vše proběhne správně, na e-mail vám dorazí informace, že jste se přihlásili z nového zařízení, což je v pořádku. Během okamžiku byste měli vidět kromě kamer (Devices) i stanici HomeBase (Stations). Pokud jste se dostali až sem, máte napůl vyhráno.

Homebridge

Ukládáme a čekáme

Jakmile máme hotovo, stačí restartovat Homebridge server a počkat pár minut, než se vám kamery objeví v aplikaci Domácnost. Pokud se náhodou neobjeví automaticky, stačí kliknout v aplikaci Domácnost na symbol + vpravo nahoře a vyhledat nové příslušenství. Pokud v seznamu najdete kameru, stačí ji přidat pomocí číselného kódu, který odpovídá vašemu Homebridge serveru. Kamera se objeví během minuty.

Hotovo

A máme hotovo! Kamery fungují standardně, můžete sledovat obraz a poslouchat, co se na daném místě děje, stejně tak lze obousměrně komunikovat, případně nastavit různé automatizace na základě pohybového senzoru. Bohužel, Apple HomeKit Secure Video (které automaticky nahrává krátké video v případě detekce pohybu) nefunguje, ale vývojář doplňku slíbil, že i tato funkcionalita by měla být brzy k dispozici. Není však důvod k obavám, aplikace eufy Secure funguje bez ohledu na tento doplněk a veškeré záznamy stále udržuje HomeBase, čili tento doplněk funguje jen pro potřeby Apple HomeKitu a aplikace Domácnost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze