Griselda a Bod obnovy se od uvedení na Netflixu drží v čele sledovanosti

zhodnocení
Griselda a Bod obnovy se od uvedení na Netflixu drží v čele sledovanosti
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Obě díla jsou od uvedení na prvním místě v počtu zhlédnutých hodin
  • Seriál Griselda popisuje cestu na vrchol drogového kartelu
  • Bod obnovy zase láká na neobvyklý český počin, který se odehrává v budoucnosti

Minulý týden Netflix uvedl dvě novinky, které se okamžitě dostaly na přední příčky sledovanosti. Jedná se o nový seriál Griselda a český film Bod obnovy. Obě tyto díla táhnou české diváky ke sledování natolik, že se už několik dní drží na prvním místě v počtu zhlédnutých hodin. Co je tak zaujalo?

Pozor, spoiler!

Všichni jsme někdy slyšeli o Pablo Escobarovi, ale jen málokdo z nás zaslechl jméno Griselda Blanco. A přitom jsou jejich osudy tak podobné. Griselda Blanco žila v Medellínu v Kolumbii. V tomto městě právě začínal s drogovým kartelem i Pablo Escobar. Zpět ale ke Griseldě a seriálu. Ten začíná ve chvíli, kdy si postřelená Griselda balí věci a bere své tři syny do Miami, kde se ubytují u kamarádky. Zpětně se pak dozvídáme, že ji manžel jako vykoupení ze zpackaného obchodu s drogami, prodal na sex. Ta jej pak v afektu zabila a odjela.

S sebou do Miami si však přivezla i kilo kokainu a prodejem chtěla zabezpečit sebe i syny. Ačkoliv se pohybovala mezi touto sortou lidí, musela se hodně snažit, aby se jí podařilo prorazit. Drogový kartel ji mezi sebe nechtěl a nebral se na ni ohled i kvůli tomu, že tohle nebyla práce pro ženy. Jak seriál postupně plyne, z Griseldy, které jste na začátku nejspíše i trochu fandili, se stane neústupná, nelítostná žena, která si jde za svým a nebojí se zabíjet lidi, kteří jsou nepohodlní. Ale i díky tomu ovládla celé podsvětí Miami a stala se nepřekonatelnou narkobaronkou.

Pokud jste si něco přečetli o životě Griseldy Blanco, pak víte, že je již mrtvá. Odseděla si svůj trest, kdy se nechala raději zavřít, než aby se ocitla jako terč uprostřed drogové války a po propuštění se vrátila zpět do Medellínu. Tam byla v roce 2012 zastřelena neznámým pachatelem. I tyto informace jsou v seriálu uvedeny, ale již pouze jako text na konci celé řady. Seriál rozhodně stojí za zhlédnutí, jelikož Sofía Vergara ztvárnila Griseldu velmi autenticky.

Bod obnovy

Bod obnovy jste mohli vidět už minulý rok v kinech a rozhodně zaujal. Nejedná se totiž o klasický český film, u kterých je příběh v zásadě pořád stejný. Už jen to, že se odehrává v budoucnosti, jej odlišuje. Děj se odehrává v roce 2041, ve filmu tak můžete vidět lehce upravená auta a budovy, na kterých jsou promítány pohybující se reklamy. Lidé nosí trička, která mění nápisy, ale zásadní změnou je záloha svého já.

Bod obnovy

Každý člověk má k dispozici disk, kam si ukládá každých 48 hodin zálohu své osobnosti. Pokud jej totiž někdo zavraždí, bude mít autonehodu, nebo zemře jiným způsobem než přirozenou smrtí, bude moci být díky této záloze obnoven. Záloha tak na jednu stranu všechny uklidňuje před předčasnou smrtí, na druhou stranu však vyvolává neustálý strach ze smrti a potřebu se zálohovat.

Film sleduje agentku Em, která začne vyšetřovat případ, kdy dojde k vraždě, ale zároveň nemůže dojít k obnově, jelikož dotyčnému byl smazán disk se zálohou. Ten je ale i přesto obnoven ze starší zálohy, což má však následně vliv na jeho zdraví. Celé vyšetřování má nakonec i lehce překvapivý konec. Snímek určitě stojí za zhlédnutí a z hereckých výkonů rozhodně nebudete zklamaní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze