Iniciativa Daruju Krev spouští na Světový den zdraví novou aplikaci pro dárce

Iniciativa Daruju Krev spouští na Světový den zdraví novou aplikaci pro dárce
Fotografie: Daruju Krev
  • Projekt Daruju Krev má motivovat mladé lidi a pomáhat nemocnicím s nedostatkem pravidelných dárců
  • Aplikaci můžete stahovat ode dneška
  • Kromě jiného nabídne na interaktivní mapě přehled transfuzních stanic v Česku

K příležitosti Světového dne zdraví, který připadá na dnešek 7. dubna 2021, spustí iniciativa Daruju Krev novou verzi mobilní aplikace, s jejímž vývojem začal v loňském roce student David Stančík. Tato verze má zpříjemnit proces darování krve a motivovat stávající i nové dárce. Podle dat Českého červeného kříže a Světové zdravotnické organizace nyní chybí více než sto tisíc dobrovolníků darujících krev v Česku a celkový počet dárců navíc může každoročně klesat. Aplikace, jejíž testovací verze je ke stažení od ledna tohoto roku, nabídne na interaktivní mapě přehled všech transfuzních stanic v Česku, žebříček darovacích aktivit přátel, ucelené informace i rady, jak se na darování krve lépe připravit. Vlastníci aplikace tak budou mít nad celým procesem darování lepší přehled a s každou novou návštěvou odběrové stanice také příležitost sbírat digitální a později reálné odměny jako doplněk k oceněním Českého červeného kříže.


S projektem Daruju Krev vyhrál v lednu minulého roku tehdy devatenáctiletý rodák z Přerova David Stančík celorepublikové finále soutěže Soutěž & Podnikej pro nejnadanější podnikatelské nápady středoškoláků. Projektem chtěl motivovat mladé lidi a pomáhat nemocnicím s nedostatkem pravidelných dárců krve. S motivací dárců a prvodárců má pomoci i nová verze aplikace. „Aplikaci neustále vylepšujeme. To s sebou nese i vysoké finanční náklady. Hledáme sponzory, které by myšlenka propagace dárcovství nadchla a kteří by nám pomohli dostat naše poselství k co nejvíce lidem v Česku a třeba i dál do zahraničí,“ přibližuje Stančík. Přestože již nyní mají dárci v aplikaci přístup k širokému přehledu o darování a možnost získávat různé motivační odměny, bude se prý za chodu zdokonalovat neustále. „V budoucnu by měl být k dispozici ukazatel aktuálního stavu krve v jednotlivých transfuzních stanicích, dárce by tak v aplikaci viděl takzvané barometry krve jeho darovacího centra. Vylepšení se jistě dočká i žebříček přátel a vzniknout by měl i feed na sdílení zážitků z darování nebo funkcionality pro zapojené firemní partnery,“ popisuje vizi budoucí podoby aplikace. Aplikace bude zdarma dostupná pro iOS i Android.

Kromě dobrého pocitu z podílení se na záchraně lidských životů připomíná Stančík i další příjemné benefity plynoucí z hodiny strávené na transfuzní stanici. „Výhod je více. Dárce získá pravidelný přehled o svém zdravotním stavu, vyznamenání od Českého červeného kříže či vitamíny a další benefity od zdravotní pojišťovny. Za každý odběr, který mimochodem znamená pracovní volno s náhradou mzdy v den odběru, lze také snížit základ daně z příjmu o tři tisíce korun,“ dodává k samotnému darování David Stančík.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze