Snapchat

Tajemství nejúspěšnějších společností
Snapchat
Fotografie: Unsplash
  • Mobilní aplikace a sociální síť původně vznikla jako školní projekt
  • Dnes má Snapchat přibližně 265 miliónů aktivních uživatelů

V minulých dílech našeho seriálu jsme si posvítili na úspěch Twitteru a TikToku. Dnes u sociálních sítí zůstaneme a podíváme se na mobilní aplikaci Snapchat, která s dočasnými příspěvky před pár lety zažila obrovský boom. Má přibližně 265 miliónů aktivních uživatelů a princip, na kterém je založena, změnil fungování všech sociálních sítí.

Snapchat

Snapchat jako sociální síť přítomnosti

Ještě před tím, než vám odhalím, jak Snapchat vznikl, je potřeba osvětlit, proč se stal takovým hitem. S novou aplikací totiž na internet přišel i celý nový koncept, který se od Facebooku, Twitteru a Instagramu zásadně lišil.

Hlavní myšlenkou této sociální sítě je zachytit daný moment a okamžitě ho sdílet s přáteli. Všechen obsah – v tomto případě se jedná o fotografie a videa – je tedy na Snapchatu časově omezen. Cokoliv, co uživatel pošle svým kamarádům, na obrazovce zůstane jen po dobu 1 až 10 sekund (tedy za předpokladu, že si příjemce obsah „nevyscreenuje“, což ale v tomto případě odesílatel uvidí). Mimo toho také všechna Stories, která uživatel přidá, zůstanou v aplikaci jen 24 hodin. To stejné platí o fotkách a videích, které uživatel pošle konkrétním jedincům.

Je mi jasné, že pro vás koncept 24hodinových příspěvků nepředstavuje nic nového. Na funkci Stories jsme totiž všichni zvyklí z Instagramu, Messengeru i z Twitteru. To stejné bych mohla říct o mizejícím obsahu. Instagram je se svými mizejícími fotkami a videi prakticky novým Snapchatem. Snapchat ale tyto funkce představil jako první.

Aplikace

Jednoduše by se dalo říct, že Snapchat na vrchol vynesli teenageři. Tato sociální síť je totiž rychlá, zábavná a stala se skvělým únikem v době, kdy Facebook začala používat i starší generace – tedy rodiče. Teenageři měli mezi sebou face-to-face kontakt a platforma pro ně byla zkrátka vhodnější.

Ze školního projektu se stala úspěšná sociální síť

Základy Snapchatu položil v roce 2011 Evan Spiegel, student Stanfordovy univerzity, při hodině produktového designu. Novou sociální síť, která se vyvinula ze školního projektu, poté Evan oficiálně založil společně s Bobbym Murphym a Reggiem Brownem. Prototyp aplikace nesl název Picaboo, o pár měsíců později ji ale přejmenovali na Snapchat.

Sociální síť rychle rostla. Teprve po roce jejího působení, tedy v říjnu roku 2012, měla už 10 miliónů aktivních uživatelů a o rok později představila populární funkci Stories. Mark Zuckerberg, generální ředitel Facebooku, který ve Snapchatu viděl velký potenciál, chtěl tou dobou aplikaci odkoupit za tři biliony dolarů. Spoluzakladatel Evan Spiegel ale tuto nabídku odmítl. V roce 2014 přidal Snapchat do aplikace geofiltry (filtry pro konkrétní místo) a o rok později sekci Discover, která uživatelům ukazuje i placený obsah všeho druhu. Snapchat totiž začal nabízet inzertní videoprostor velkým značkám. Ten samý rok aplikaci užívalo 100 miliónů lidí denně.

Jak už jsem výše zmínila, Instagram společně s Facebookem prakticky převzal funkci Stories. Kvůli tomu začalo aplikaci opouštět několik miliónů uživatelů. I v Čechách je Snapchat dávno mrtvý. Instagramové Stories totiž mají mnohem větší dosah než Snapchat Stories. A jak už to tak v dnešní digitální době bývá, lidé touží po pozornosti, kterou Instagram nebo třeba TikTok poskytuje ve velkém. I přes světový úpadek má ale Snapchat stále milióny uživatelů. Ve Spojených státech aplikaci stále používá prakticky každý teenager. Mnoho firem také skrze aplikaci buduje svou značku.

Nejnovější funkce Spotlight aneb konkurent TikToku

Nejžhavější novinkou Snapchatu je funkce Spotlight, která se podobá aplikaci TikTok a poměrně nové funkci Reels od Instagramu. Zaměřuje se na přehrávání videí od uživatelů. Snapchat tvrdí, že díky této funkci, která byla představena v listopadu roku 2020, mohou ti nejpopulárnější tvůrci vydělat až 1 milion dolarů denně.


Evan Spiegel, generální ředitel Snapu

Spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Snap – Evan Spiegel – Stanfordovu univerzitu, díky které službu Snapchat vymyslel, nakonec nedokončil. Ve svých 24 letech se ale stal nejmladším miliardářem na světě. Jeho ženou je australská topmodelka Miranda Kerr, se kterou má dva syny.

Evan Spiegel
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze