I letos provede návštěvníky Noci kostelů mobilní aplikace

I letos provede návštěvníky Noci kostelů mobilní aplikace
Fotografie: Noc kostelů
  • Letos se Noci kostelů zúčastní 1 750 kostelů a modliteben
  • Celkem je připraveno 6 738 programů
  • Aplikace je dostupná v Google Play i App Store

Tak jako každý rok se i letos uskuteční v pátek 2.6. 2023 Noc kostelů. Letos je to již 15. ročník, při kterém je možné navštívit 1 750 kostelů a modliteben. V loni se při Noci kostelů otevřely brány 1 729 kostelů a modliteben, zúčastnilo se přes 408 tisíc návštěvníků a přes 3 500 z nich využilo aplikaci ve svých chytrých telefonech.

Noc kostelů - motto

Aplikace umožňuje na základě informací o vaší poloze zobrazit nejbližší kostely včetně programu. Pokud nechcete sdílet data o poloze, je možné jednotlivé kostely a modlitebny vyhledat podle názvu kostela, obce, okresu či kraje. Je zde také možnost procházet seznam krajů, kde po rozkliknutí můžete vybrat konkrétní okres. Zobrazí se vám pak výčet všech kostelů zapojených do této akce ve vámi zvoleném okrese. Dále je možné si uložit jednotlivé kostely mezi oblíbené a vytvořit si program své vlastní Noci kostelů.

Historie Noci kostelů

První Noc kostelů v České republice proběhla v roce 2009. Tento projekt k nám přišel z Rakouska, kde se Noc kostelů pořádala od roku 2005. Zakladatelem je však Německo, které Noci kostelů pořádá již od roku 2001. Kromě České republiky, Rakouska a Německa je možné navštívit kostely ve stejný den také v Nizozemsku, Itálii, Argentině a na Slovensku.

Novinka letošního ročníku

Letošní Noc kostelů bude unikátní, jelikož bude možné se poprvé v rámci Noci kostelů podívat do Kaple Panny Marie, jež je součástí nejstarších prostor Staroměstské radnice. V historii zde byly slouženy mše například před každým zasedáním městské rady nebo vězňům v radničním vězení a odsouzencům na smrt, než odkráčeli na popraviště. Je odtud možné také nahlédnout na soustrojí Pražského orloje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze