Internet věcí vám usnadní život a vydělá peníze

Internet věcí vám usnadní život a vydělá peníze
Fotografie: Finex.cz

Počítače a chytré telefony už dávnou nejsou jediná zařízení připojená k internetu. Dnes máme online auto, televizi, ledničku, pračku, ale třeba i zdánlivě obyčejnou žárovku. Tyto smart věci spolu často i vzájemně komunikují. Ostatně o tom určitě víte třeba právě z fZone.cz. Jak ale investovat do IoT skutečně chytře?

Co je to internet věcí – Internet of Things (IoT)

Internet věcí označuje online síť zařízení a objektů, která spolu komunikují.

Znamená to, že vaše auto, lednička, pračka, myčka, zvonek a mnohé další v sobě mají senzory/čidla, software a síťovou konektivitu. To umožňuje zařízením navzájem se propojit a vyměňovat si data.

Využít to lze pro chytrou domácnost, chytrá auta, autonomní řízení a mnohé další. Jednoduše IoT je budoucností našich životů, chytrých měst a podobně. Nejedná se jen o zařízení pro osobní život, ale i pro infrastrukturu (doprava či distribuce energií).

Mimochodem na fZone.cz jste se mohli dočíst, že americké krávy hlídají chytré senzory napojené přes 5G na internet věcí.

Potenciál IoT je obrovský, a tak se nabízí těchto šikovných věcí využít, koupit si je, usnadnit si život a zároveň do nich investovat a něco na nich vydělat.

Investice do IoT

Určitě všude vidíte reklamy na investice do zlata, ropy a podobně. Samozřejmě tyto komodity mají také něco do sebe, ale my se chceme zaměřit na budoucnost, na něco, co má velký potenciál, a to je právě IoT.

Jak bychom ale chtěli do IoT investovat? Ideálně přes akcie firem, které jsou přímo v kontaktu s IoT. Případně se nabízí nějaký fond, který do těchto akcií investuje, třeba ETF. Na finex.cz vám zodpovíme nejen to, co je to ETF, ale i co to jsou akcie a jak s nimi začít obchodovat.

Věděli jste, že očekávané spotřebitelské a průmyslové výdaje do IoT v roce 2022 překročí 1 bilion dolarů? To je těžko uchopitelné číslo, ale o to více byste se o investici do tohoto odvětví měli zajímat.

Akcie napojené na IoT

Cisco Systems

Cisco je s tržní kapitalizací 235 miliard dolarů a s téměř 80 000 zaměstnanci jednou z největších počítačových firem na poli síťových prvků. Mezi produkty společnosti patří ethernetové i ATM switche, routery, VoIP gatewaye a IP telefony.

Finex.cz

Cisco se v minulosti nevyhnulo tzv. .com bublině. Ta přišla na přelomu tisíciletí. Většina firem z IT odvětví měla ke konci minulého století výrazně nadhodnocené akcie. Důvod k této vysoké ceně ale neexistoval, respektive cena byla vyhnána pouze vysokým očekáváním a nadměrnou poptávkou.

Po splasknutí .com bubliny (dopadla na většinu IT firem na burze), tedy od roku 2000, cena společnosti Cisco roste.

Mimochodem název společnosti je zkratkou ze San Francisco, kde firma sídlí a slavný Golden Gate Bridge má ve svém logu. Kalifornie je také sídlem gigantů jako je Google nebo Apple.

Alarm.com

Kapitalizace společnosti Alarm.com činí „pouze“ 4,5 miliardy dolarů. To je oproti Cisco a 235 miliardám dolarů relativně zanedbatelná částka. Ovšem o to větší potenciál Alarm.com nabídne.

Společnost Alarm.com nabízí software/cloudové služby pro správu domácnosti a dálkový monitoring. Jako uživatel se tak kdekoliv můžete připojit k chytrým věcem, které máte připojené k internetu.

Nejčastěji se software společnosti Alarm.com využívá u bezpečnostních kamer, ale zvládne toho mnohem víc. Společnost v současnosti spolupracuje s více než 10 000 poskytovateli služeb, má více než 7,6 milionu předplatitelů a její platforma propojuje více než 100 milionů zařízení. Tržby vzrostly v roce 2020 o 23 % na 618 milionů USD a Alarm skončil v zisku. Pro rok 2022 je očekáván růst společnosti o 24 %.

Finex.cz

I zde vidíme dlouhodobý růst ceny akcií, navíc je zde neskutečně velký potenciál.

Dexcom

Dexcom je důkazem, že IoT má smysl a mnohem větší přesah a důležitost. Rozsvítit si světlo a odemknout dveře již při parkování je fajn, ale Dexcom skutečně ulehčuje životy, životy diabetiků.

Hlavním produktem Dexcomu jsou zařízení pro kontinuální monitorování glukózy. Produkt G6 disponuje například automatickým aplikátorem a vysílačem zobrazující glykemické hodnoty v reálném čase. K zobrazení těchto dat lze použít i chytré telefony nebo dokonce chytré hodinky.

Dexcom skutečně ulehčuje život a vrací do něj i aktivní jedince, mnohdy i mladé lidi kterým se tato nemoc nevyhýbá. Jen v USA má cukrovku 34 milionů lidí a dalších 88 milionů dospělých má tzv. prediabetes.

Je to smutné, ale rostoucí míra diabetu dává této společnosti velmi dobré vyhlídky a velký potenciál. Nás může těšit spíše to, že Dexcom pomáhá i mladým lidem s tímto onemocněním kteří si za něj nemohou.

Finex.cz

Po kontinuálním a na konci agresivním růstu v roce 2021 zde nyní máme drobnou korekci. Lze ji ale považovat i za dobrý vstup před dalším možným růstem ceny.

Riziko vždy diverzifikujte

Ve stručnosti, neměli byste nikdy dávat vše na jednu kartu. I kdyby se vám společnost výše jevila jako ta nejlepší investice, vždy byste měli riziko rozdělit.

Pokud máte 50 000 Kč a chcete je investovat, bylo by rozumnější tyto peníze rozdělit mezi všechny tři výše zmíněné společnosti než jen „vsadit“ na jednu z nich. Poměr investic do jednotlivých společností ale můžete upravit, nemusí být všude stejný.

Pokud byste chtěli diverzifikovat více, nabízí se i fond zaměřený na IoT. Jeden takový ETF fond je Global X Internet of Things ETF (NASDAQ:SNSR).

Tímto diverzifikace samozřejmě nekončí, ještě lépe by bylo rozdělit volný investiční kapitál do více odvětví. A že neumíte investovat? Nevadí, to vás naučíme na finex.cz, kde najdete vše nejen pro začátečníky.