Americké krávy hlídají chytré senzory napojené přes 5G na internet věcí

1
Americké krávy hlídají chytré senzory napojené přes 5G na internet věcí
Fotografie: AT&T
  • Krávy spolknou senzor, který monitoruje jejich zdraví
  • Případná nemoc tak jde poznat ještě před prvními příznaky
  • Farmáři tak mohou včas a účinněji zasáhnout

Když se ve spojitosti se sítěmi 5G začne mluvit o internetu věcí, každý si představí samořiditelná auta nebo chytrou elektroniku pro domácnosti. Jak ukazuje poslední nasazení, kterým se pochlubila telekomunikační firma AT&T, toto odvětví má potenciál ovlivnit i obory, kde by nás to ani nenapadlo. Například veterinární péči o hospodářská zvířata.

Společnost smaXtexc navrhla malý senzor ve tvaru trubice, který mohou krávy bezpečně spolknout. Po umístění v jejich prvním žaludku senzor shromažďuje údaje o klíčových zdravotních ukazatelích, včetně pohybu krávy, hladiny PH, tělesné teploty a přežvykování. Data jsou pomocí platformy pro připojení k internetu věcí společnosti AT&T předána farmářům, kteří k nim přistupují prostřednictvím mobilní aplikace.

smaXtexc

A k čemu je něco takového dobré? Zemědělci mohou z naměřených dat získat informace o blížící se nemoci dříve, než jsou patrné první příznaky. Snáze tak mohou postiženou dojnici izolovat a k jejímu léčení pak postačí menší dávky antibiotik. Včasné varování o blížícím se problému také umožní farmářům z odlehlých oblastí včas zajistit veterinární péči.

Diskuze ke článku
Stanislav Velický
Stanislav Velický
V podstatě velmi podobně funguje "vakcína" společnosti Pfizer, která podala v tomto smyslu patentovou žádost, jež byla schválena 31.8. Očkovaní jsou tudíž v postavení krav jako věci sledované pomoci elektronických zařízení připojených k síti 5G. Vítejte v novém světě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze