Inženýři vyvinuli čip, který měří koncentraci stresového hormonu v potu

Inženýři vyvinuli čip, který měří koncentraci stresového hormonu v potu
Fotografie: EPFL
  • Miniaturizovaný senzor je součástí nositelné inteligentní náplasti
  • Čip může lékařům pomoci v léčení stavů, které souvisejí se stresem

Inženýři ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne ve spolupráci se startupem Xsensio vyvinuli nositelný čip, který umí měřit koncentraci stresového hormonu kortizolu v lidském potu. Toto malé zařízení může v budoucnu pomoci lékařům řešit stavy související se stresem, kterým je například syndrom vyhoření nebo obezita.


K měření kortizolu pacienta se většinou používají krevní testy. Tento stresový hormon lze ale rozeznat i ve slinách, moči nebo potu. Tým inženýrů se rozhodl zaměřit právě na pot a vyvinul inteligentní náplast, která obsahuje miniaturizovaný senzor. Náplast je vytvořena z tranzistoru a elektrody z grafénu, která je díky jedinečným vlastnostem velmi citlivá. Její součástí jsou také zlomky jednovláknového DNA a RNA, které se mohou vázat na kortizol a díky kterým může zařízení jeho koncentraci v potu měřit.

Inženýři čip otestovali v laboratoři a jejich dalším krokem je testování v nemocnicích. Testovat se bude na pacientech s Cushingovým syndromem, Addisonovou chorobou a na lidech s obezitou, která vzniká právě stresem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze