Jak bezpečně jezdit na elektrokoloběžce? I v hustém provozu to jde bez nehod a pokut

Jak bezpečně jezdit na elektrokoloběžce? I v hustém provozu to jde bez nehod a pokut
Fotografie: Vzdusin.cz

Díky elektrokoloběžce ušetříte drahocenný čas i finance, které byste utratili za auto nebo motorku, a navíc ještě uděláte i něco pro planetu. Při jízdě ale musíte být stejně obezřetní jako řidiči každého jiného vozidla. Jaké předpisy byste měli důsledně dodržovat? A čemu dalšímu je nutné věnovat pozornost?

Na tuto problematiku jsme se podívali se specialisty z e-shopu Vzdušín.cz a vytvořili jsme pro vás souhrn nejdůležitějších bezpečnostních pravidel.

Základem je zákon o provozu na pozemních komunikacích

Přímo na elektrokoloběžky zatím česká legislativa nemyslí. Aktuálně pro vás tedy platí stejná pravidla jako pro cyklisty. Konkrétně spadají mezi takzvaná bezmotorová vozidla, jejichž řidiči se stávají plnohodnotnými účastníky silničního provozu.

Nejspíš nemusíme připomínat, že je vaší povinností jezdit po pravé straně silnice. Jen nezapomeňte, že toto pravidlo platí i pro ostatní typy cest a cyklostezek. A pokud je součástí vozovky přímo jízdní pruh pro kola, měli byste se v něm držet. Chodníky podél komunikací mohou využívat pouze cyklisté do 10 let, pro vás jsou tedy určené silnice nebo již zmiňované vyznačené jízdní pruhy. Případný zákaz jízdy po dané cestě určují dopravní značky.

Řidičské oprávnění na elektrokoloběžku nepotřebujete, ale musíte dodržovat maximální povolenou rychlost, která je na silnicích 25 km/h a na chodnících jen 6 km/h. Stejně tak dávejte pozor na přednost v jízdě, a pokud odbočujete, upozorněte na to včas ostatní řidiče upažením ruky. Zároveň nezapomeňte ani na chodce, které na přechodu musíte téměř vždy pustit. Výjimkou je pouze provoz řízený semafory.

Nejbezpečněji s helmou

Helma je povinná sice jen pro děti a mladistvé do 18 let, ale doporučujeme ji nosit i dospělým řidičům. Rozhodně se tedy vyplatí ji pořídit, ať už jezdíte daleko za město, nebo jen pár kilometrů od svého bydliště. Nebezpečí pádu hrozí všude, proto se vám tato investice určitě vyplatí. A při vyšších rychlostech se budou hodit i motokrosové chrániče.

Věková hranice v tomto případě není pevně stanovena podobně jako u jízdy na kole. Děti do 10 let ale mohou jezdit na koloběžce pouze za přítomnosti osoby starší 15 let. Jinak by se měly držet pouze na chodníku, v oblasti obytných zón nebo na cyklostezkách. Předem se ale musí seznámit s pravidly silničního provozu i veškerými povinnostmi spojenými s řízením elektrokoloběžky. Helma a chrániče na lokty a kolena by měly být samozřejmostí.

Dokonale vybavený model

Kromě bezpečné a plynulé jízdy je důležitá i povinná výbava. Každá elektrokoloběžka tedy musí být dostatečně osvětlena zepředu i zezadu, což vám hodně usnadní nejlepší modely středních a vyšších tříd, jako je elektrokoloběžka AERIUM T350 PRO. U něj je totiž naprostou samozřejmostí jak přední bílé, tak i zadní červené LED světlo, díky kterým budete vždy dobře vidět. 

Dále dbejte na to, aby měla řidítka měkké, ideálně gumové rukojeti. Nejen, že je to povinné pravidlo, ale především tím zajistíte bezpečnost pro vás i ostatní účastníky silničního provozu. A rovnou nezapomeňte zkontrolovat, jestli jsou zaoblené páčky obou brzd. U značky AERIUM jsou všechny tyto prvky samozřejmostí, v případě jiných prodejců se ale může stát, že musíte hrany zaslepit sami. 

Světla nebo odrazky je nutné využívat za tmy, za šera nebo v případě špatného počasí, to znamená v mlze, za sněhu nebo deště. Naopak reflexní prvky na oblečení povinné nejsou, ale přispívají ke zvýšení vaší bezpečnosti. Ve vlastním zájmu je tedy doporučujeme využívat.

Kvalitní a ověřená značka 

Maximální jistotu vám v provozu přinese model z e-shopu Vzdušín.cz, který prodává právě elektrokoloběžky AERIUM. Ty si pravidelně získávají svělé hodnocení pro svůj vysoký výkon a výdrž baterie, ale i skladnost a bezpečnost. V nabídce najdete jak varianty v základní, tak ve středně drahé a prémiové kategorii, a tak si jistě vyberete ideální elektrokoloběžku právě pro vás – stačí se podívat přímo na web Vzdušín.cz.