Bez cukru, bez tuku a přesto nezdravě? Které potraviny vypadají zdravě jen na oko?

Bez cukru, bez tuku a přesto nezdravě? Které potraviny vypadají zdravě jen na oko?
Fotografie: unsplash.com
  • Při nákupu zdravých potravin je dobré kontrolovat složení a nespoléhat se na značku
  • Pozor je potřeba dávat zejména na přidané cukry a tuky
  • Největší problém bývá u müsli, ochucených jogurtů i proteinových tyčinek

V obchodech jsou zdravým potravinám vymezené celé uličky, jelikož jejich obliba stále stoupá. Na obalech slibují „fit“, „natural“ či „bez cukru“ a člověk snadno podlehne dojmu, že právě tyto potraviny představují lepší volbu. Jenže často jde o klamavý dojem. Za dobrým designem a marketingem se skrývá přidaný cukr, rafinovaný tuk, umělá sladidla nebo sůl. Potravinářský průmysl dobře ví, že zákazníci chtějí jíst zdravě, a tak jim tato jídla také nabízí. Většinou ale pouze na obale.

Typickým příkladem jsou müsli a granola. Na obalu vidíte ovesné vločky, ořechy a ovoce, ale realita bývá jiná. V mnoha případech je v nich podle heartandstroke.ca velké množství cukru. Tuk pak slouží k tomu, aby vločky zůstaly křupavé. Výsledkem je sladká směs, která rozhodně není zdravou snídaní. Stejně klamavý dojem vyvolávají ovocné džusy a smoothie z obchodu. Jsou sice „100% přírodní“, ale obsahují tolik cukru, že se nutričně blíží limonádám. Chybí jim vláknina, která by zpomalila vstřebávání cukru, a tak krevní cukr po jejich vypití rychle stoupá.

Podobně jsou na tom i proteinové tyčinky. Mnoho lidí je vnímá jako zdravý snack, ale spousta z nich je doslazována sirupy, maltitolem nebo umělými sladidly a obsahují i přidané tuky. Podobně zavádějící jsou i „bezlepkové“ nebo „veganské“ sladkosti. Tyto nápisy sice mohou oslovit určitou skupinu spotřebitelů, ale neznamenají automaticky nižší obsah cukru nebo tuku. Naopak často obsahují kokosový olej či rýžovou mouku, které kaloricky vyjdou nastejno jako běžné suroviny. V těchto kategoriích ale lze najít i kvalitní výrobky, je však potřeba číst pečlivě složení.

Jogurt/mléčné výrobky

Ani jogurty nejsou vždy tak nevinné, jak vypadají. Ochucené varianty mají v jednom kelímku průměrně kolem 11 gramů cukru. Pozor také na jogurty označené „light“, jelikož light má značit nízké procento tuků, nikoli cukrů. Mnohem lepší volbou je tak podle healthline.com obyčejný bílý jogurt, který si můžete dochutit ovocem nebo medem. Podobný trik se skrývá za pečivem – „vícezrnné“ neznamená celozrnné. Mnohé druhy mají jen pár semínek na povrchu a barvu získávají karamelem, nikoli obsahem vlákniny.

Pozor si dejte také u kupování hotových salátů a tzv. fitness jídel. V samotné zelenině samozřejmě problém není, ale dressing bývá plný cukru, soli a konzervantů. Stačí pár lžic a z lehkého oběda se stane kalorická bomba. Ani „zdravé“ snacky, jako jsou rýžové chlebíčky, nejsou tak ideální, jak by se mohlo zdát. Mají vysoký glykemický index, takže po chvíli dostanete znovu hlad, navíc nejsou ani chudé na kalorie. Ochucené varianty s čokoládou nebo jogurtem pak přidávají další dávku cukru a tuku.

V obchodech ale stále najdeme i kvalitní potraviny. Většinou se ale jedná o méně známé značky, které si zakládají na kvalitě a ne na reklamě. Pravidlo je jednoduché – čím kratší seznam surovin, tím lépe. Stačí se nenechat oklamat obalem a věnovat čas kontrole složení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze