James Bond slaví 60. výročí od uvedení na filmovém plátně

James Bond slaví 60. výročí od uvedení na filmovém plátně
Fotografie: unsplash.com
  • První bondovka s názvem Dr. No měla premiéru 5. října 1962
  • Dohromady bylo natočeno 27 snímků
  • Tajného agenta 007 si v nejvíce filmech zahrál Roger Moore

James Bond, britský tajný agent 007, dnes slaví 60. výročí od uvedení na filmovém plátně. Filmy s Jamesem Bondem vznikly z knižní předlohy románů autora Iana Fleminga. Přesně před 60 lety, 5. října 1962, měl premiéru první snímek s názvem Dr. No. Dohromady bylo natočeno 27 snímků. Poslední film s názvem Není čas zemřít měl premiéru v loňském roce.

Představiteli Jamese Bonda se postupně stali:

  1. Sean Connery (6 filmů)
  2. George Lazenby (1 film)
  3. Roger Moore (7 filmů)
  4. Timothy Dalton (2 filmy)
  5. Pierce Brosnan (4 filmy)
  6. Daniel Craig (5 filmů)

Spisovatel Ian Fleming postavu tajného agenta 007 vymyslel v únoru 1952 během dovolené ve svém sídle Zlaté oko (což je mimochodem i název jednoho z filmů). Fleming Jamese Bonda pojmenoval po ornitologovi Jamesi Bondovi, protože stejně jako on se zajímal o zajímavé druhy ptáků. Na původ jména James Bond odkazuje také ve snímku Dnes neumírej, kde se právě za ornitologa vydává.

Tvůrce filmu v brzké době čeká také těžký úkol. Musí najít nového Jamese Bonda. V rozhovoru pro reuters.com uvedli, že si na toto hledání vymezí dostatečný čas. Adepta už měli, ten ale nabídku odmítnul. Streamovací platforma Amazon Prime Video se k příležitosti tohoto výročí rozhodla uvést 25 filmů s Jamesem Bondem, na které se můžete už nyní podívat.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze