Jižní Korea ukazuje, jak vypadá budoucnost knihoven

Jižní Korea ukazuje, jak vypadá budoucnost knihoven
Fotografie: Seongnam City Library
  • Ve městě Songnam jezdí robot a nabízí knihy k vypůjčení
  • V Soulu zase nalezneme plně bezkontaktní knihovnu na zastávce metra

I když je dnes velice snadné číst knihy elektronicky, leckdo nedá dopustit na jejich papírové vydání. Nehledě na to, že spousta titulů ještě není a možná ani nikdy nebude zdigitalizovaná. Proto i v takové zemi, jako je Jižní Korea, stále existují klasické knihovny. Jsou ale mimořádně technologicky pokročilé, jak ukazují dva příklady z korejských měst. Ve městě Songnam narazíte na promenádě na skoro dva metry dlouhé a 1,2 metru vysoké autonomní vozítko. Pokud máte kartu do místní sítě knihoven, můžete si otevřít jeho poklop a pod ním naleznete asi stovku knih k vypůjčení. Stejným způsobem můžete knížky i vracet.

Seongnam City Library

Podobně moderní způsob razí i metropole Soul. Tam je sice knihovna statická, ale je strategicky umístěná na jedné ze stanic metra. Vzhledem k tomu, že knihovna bude provozovat své bezkontaktní služby po celý rok, mohou si obyvatelé Soulu půjčovat nebo vracet knihy i o svátcích nebo pozdě v noci.

Každý, kdo má plné členství v Soulské metropolitní knihovně, si může snadno vypůjčit knihy ze Soulské chytré knihovny, kdykoli je stanice metra otevřena (od 5:30 do 24:00) po celý rok. Ti, kteří členství nemají, si mohou jednoduše stáhnout aplikaci Soulské metropolitní knihovny a vystavit si členskou kartu. Knihy vypůjčené v Seoul Smart Library lze vrátit pouze prostřednictvím stejného automatu.

Soul Smart Library

Celkem se v této knihovně nachází asi tisícovka nejpopulárnějších knih. Nabídka se bude rozšiřovat a obměňovat podle toho, jak systém vyhodnotí zájem o jednotlivé tituly.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze