Kontroverzní seriál Monstra Menendezovi: Příběh vrahů, nebo zneužívaných obětí?

zhodnocení
Kontroverzní seriál Monstra Menendezovi: Příběh vrahů, nebo zneužívaných obětí?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Seriál můžete zhlédnout na Netflixu
  • Bratři zastřelili brokovnicí své rodiče v jejich domě a byli odsouzeni na doživotí
  • Netflix nabízí i dokument, kde vypovídají přímo bratři a další lidé, kteří se zúčastnili procesu

Netflix nedávno uvedl nový seriál natočený podle skutečných událostí, které se odehrály v srpnu roku 1989. Lyle a Erik Menendezovi byli bratři, kteří zastřelili své rodiče v jejich domě brokovnicí. Seriál má celkem 9 dílů, kdy se postupně odhaluje, co se vlastně stalo. Jenže problém je, že nejdříve si myslíte, že jsou to nemilosrdní vrazi, a následně se přistihnete, jak si vlastně říkáte, že si za to rodiče mohli sami.

Nahoru, dolů

Lyle a Erik pocházeli z bohaté rodiny. Jejich otec Enrique pocházel z Havany, ale později emigroval do USA, kde se také seznámil se svou manželkou Kitty, se kterou měl dva syny. Seriál začíná pohřbem rodičů, kdy se ještě mělo za to, že za vraždou stojí mafie, která šla po otci. Jenže policii postupně začne být celý případ zvláštní, a navíc se synové chovají velmi zvláštně – až velmi rychle si začnou zděděné peníze užívat.

Podle seriálu se jeví Lyle jako hlavní iniciátor a Erik se nechal bratrem stáhnout. Také to nakonec pod tíhou provinění nevydrží a s vraždou se svěří svému terapeutovi, který slíbí, že nic neřekne, jelikož má slib mlčenlivosti. Jakmile se to dozví Lyle, začnou za ním oba jezdit, aby si byli jisti, že nic neřekne. On se mezitím ale pojistil jednou ze svých klientek (a zároveň milenky), aby poslouchala za dveřmi a mohla případně svědčit, kdyby ho zabili.

Ačkoli se bratři snažili vraždy rodičů hodit na mafii, která po otci šla, jelikož byl v několika firmách na těch nejvyšších pozicích, k policii se dostaly nahrávky, které byly pro bratry usvědčující. Nejbližší rodina však stále nechtěla věřit, že by oni byli vrahy, a tak jim poskytla ty nejlepší právníky. Začal tak kolotoč soudních procesů, kde se začaly vytahovat věci, které neměly být nikdy řečeny nahlas.

Zneužívání dětí nebo snaha o snížení trestu?

S odhalování pravdy začala právnička Leslie Abramson, která zastupovala Erika. V té době byla považována za jednu z nejlepších právniček. Když jej navštívila ve vězení, aby jej vyslechla, co a kdy se přesně stalo, došlo k odhalení, že oba bratři byli sexuálně zneužíváni svým otcem a matka k tomu prakticky jen nečinně přihlížela, jelikož byla neustále opilá. Údajně byl prvně obtěžován Lyle, který to stejné následně dělal i svému mladšímu bratrovi, později otec zneužíval oba bratry. Problém ovšem je, že to trochu vypadá, že je k této výpovědi nenápadně navedla právnička, která věděla, že tohle by mohlo zvrátit proces.

Bratři Menendézovi

Obhajoba tak začala stavět výpověď na tom, že bratři zabili rodiče prakticky v sebeobraně, aby sami nepřišli o život. Jako vysvětlení, proč zabili i matku, uvedli, že matka by bez otce žít nechtěla. Jejich výpovědi o otci podpořilo i několik dalších svědků, kteří uváděli, že otec byl despotický, vše muselo být podle něj a měl vysoké nároky, které prakticky nebyly splnitelné. Důvěryhodným svědkem byla také sestřenice bratrů, která uvedla, že se jí Lyle kdysi svěřil s tím, že je otec zneužívá.

V době, kdy byli oba bratři souzeni, se pohlíželo především na způsob zabití rodičů, v dnešní době by pravděpodobně případ dopadl jinak. A o to se také oba bratři snaží. V roce 1996 byli oba odsouzeni k doživotnímu trestu bez možnosti propuštění. Původně oba bratry rozdělili, ale v roce 2018 je převezli do stejné věznice. Lyle i Erik se nyní snaží o obnovení procesu, aby dosáhli možnosti podmínečného propuštění.

Abyste měli na celý případ ještě objektivnější názor, můžete si na Netflixu pustit dokument Bratři Menendezovi, kde svůj příběh vypráví přímo oni z věznice. Také zde uvidíte reálné záběry ze soudního procesu a vyjádří se také jejich příbuzní a někteří z poroty. Zda opravdu byli oba bratři sexuálně zneužíváni, se již nedá jak dokázat, a tak bude v tomto případě neustále mnoho nezodpovězeného.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze