Xiaomi Smart Blender
test

Xiaomi Smart Blender

Uvaří polévku i udělá zmrzlinu

Pokud jste v kuchyni jako doma, vyhledáváte bezesporu nové vychytávky, které vám usnadní vaření. A jestliže vaříte z donucení, děláte vlastně to stejné, abyste strávili přípravou jídla co nejméně času. Xiaomi přišlo se Smart Blenderem, který je o trochu víc než klasický mixér. Kromě toho, že jej můžete ovládat na dálku přes aplikaci totiž dokáže uvařit polévku. Co dalšího dokáže? To se dozvíte v recenzi.

V těchto horkých dnech se asi nikomu z nás nechce stát u sporáku a hodiny vařit. A naopak by se hodil nějaký ten osvěžující drink. Existuje přístroj, který dokáže uvařit oběd a zároveň vytvořit drcený led na drinky či zdravé smoothie – Xiaomi Smart Blender. A to není zdaleka vše, co dokáže.

Technické parametry Xiaomi Smart Blender

Rozměry 222 × 436 × 188 mm
Hmotnost 5,2 kg
Výkon 1 000 W
Výkon ohřevu 800–950 W
Maximální kapacita studených/horkých nápojů 1 600 ml/1 200 ml
Udržení teploty ano, až 4 hodiny
Odložený start ano, až 12 hodin
Počet čepelí 8
Maximální teplota 80 °C
Počet rychlostí 8
Přednastavené programy 8
Wi-Fi ano
Aplikace iOS, Android
Cena cca 3 000 Kč

Obsah balení: včetně čisticího kartáče

Ve větší obdélníkové krabici jsou pevně pomocí polystyrenu uloženy jednotlivé komponenty. Jedná se o spodní část mixéru s napájecím kabelem, horní část mixéru, víko, čistící kartáček, odměrku, pomocnou tyč a návod.

Xiaomi Smart Blender
Líbilo se nám
  • včetně čisticího kartáčku a odměrky

Konstrukce a zpracování: do každé kuchyně

Mixér celkově působí jednoduše a přitom elegantně. Bílá barva je společně se sklem do kuchyně vždy dobrou volbou. Pojďme si rozebrat jednotlivé části. Spodní část je leskle bílá a dominuje jí jedno vystouplé tlačítko, kterým ovládáte celý mixér. Přední část tlačítka představuje displej. Na levé straně je pak symbol hodin a na pravé symbol křížku. Jedná se o doprovodná dotyková tlačítka pro ukazatele nastavení časovače a vrácení zpět.

Xiaomi Smart Blender

V zadní části najdeme napájecí kabel, který bychom uvítali alespoň trošku delší. Horní část, na kterou přiléhá skleněná nádoba, je pogumovaná a má šedou barvu. Kromě vystouplých drážek, do kterých se vkládá vrchní část, je zde výstup pro topnou desku.

Horní část mixéru je z větší části vyrobená z borosilikátového skla, které je odolné proti nízkým i vysokým teplotám. Na skle jsou viditelné rysky i zobáček pro lepší nalévání z nádoby a ve spodní části je 8 čepelí z nerezové oceli, které jsou rozloženy ve třech vrstvách pro dokonalé mixování. Na pravé straně je protiskluzová rukojeť, která navazuje na víko a tvoří společně bezpečnostní prvek proti otevření.

Samotné víko má několik bezpečnostních prvků, aby nedošlo během mixování k otevření. Víko má dva „zobáčky“, které musí být zasunuty do skleněné části mixéru. Správnost určuje rukojeť, kdy v případě správného zavření jsou dvě malé šipky na rukojeti a víku proti sobě. Uprostřed víka je ještě jedno oddělitelné víčko, které lze vytáhnout otočením. Slouží pro uvolnění páry, přidávání ingrediencí a pro plastovou tyč, která vám pomůže shrnout potraviny směrem k nožům.

K mixéru jsou dodávány i doplňky, které se budou určitě hodit. Plastová odměrka na 100 ml a čistící kartáček, který je dlouhý tak, abyste s ním dosáhli až na dno mixéru. Štětiny má nejen z obou stran, ale i ze spodní části. Plastová kruhová tyč pak má v horní části zarážku. Pokud ji tedy vložíte přes víčko do mixéru, nemusíte se bát, že se s ní dotknete čepelí nožů.

Líbilo se nám
  • působí elegantně
  • 8 čepelí
  • několik bezpečnostních prvků
  • odolná skleněná nádoba
  • 8 přednastavených programů
Nelíbilo se nám
  • kratší napájecí kabel

Aplikace: včetně receptů, ale v angličtině

Aplikace Xiaomi Home je zdarma dostupná pro iOS a Android. Po stažení je potřeba se přihlásit/registrovat a připojit k Wi-Fi. Po zapnutí se mixér automaticky k aplikaci připojí. Jakmile kliknete na mixér, zobrazí se vám hlavní stránka, kde v horní části máte na výběr mezi Recipe a Device. Bohužel celá aplikace je v angličtině a pro správné ovládání je potřeba alespoň její základní znalost.

Stáhnout Mi Home

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

V aplikaci najdete nespočet receptů rozdělených do několika záložek. Můžete podle nich udělat například majonézu, omáčky, polévky, zmrzliny, smoothie a mnoho dalšího. Pokud recept rozkliknete, najdete zde přesné množství ingrediencí, které máte do mixéru vložit a jaký program máte zvolit. Jakmile dojdete na konec stránky, můžete zde kliknout na Start cooking, případně recept vložit do oblíbených. Některé recepty je potřeba nejprve předpřipravit – například osmažit určité ingredience.

Pokud překliknete na možnost Device, zobrazí se přednastavené možnosti mixéru. Je jich celkem 8 – Jam, Smoothie, Fruit and vegetable juice, Smooth soup, Chunky soup, Milkshake, Keep warm a Soy milk. V případě zvoleného programu se vám ukáže, jak dlouho mixér pojede, dole pak máte možnost kliknout na start.

Jakmile je zapnutý jakýkoliv program, v aplikaci se vám ukáže, kdy bude ukončen. Pokud se bude jednat o horké pokrmy či nápoje, po dokončení programu automaticky mixér přejde do programu Keep warm a začne udržovat teplotu.

Líbilo se nám
  • snadné ovládání
  • mnoho receptů, včetně postupu
Nelíbilo se nám
  • v angličtině

Zhodnocení a zkušenosti: není to nic těžkého

Když poprvé mixér zapnete, může se vám zdát, že nastavování správných programů bude složité. I já ten pocit měla. Jakmile jsem se však naučila zacházet s aplikací a kolečkem na mixéru, bylo jasné, že nejtěžší na používání bude jej umýt. Mixér má nespočet využití, pojďme si je tedy projít. Nejdříve se zaměříme na studené nápoje. Jasným zatěžkávacím testem je drcení ledu, a to dopadlo na jedničku. Je tak jasné, že si poradí s veškerou zeleninou i ovocem. Pokud si chcete udělat například jahodový koktejl, mixér rozmixuje i semínka. Při mixování střídá rychlé a pomalé mixování, tím docílí naprosto hladké struktury.

Podle aplikace jsem také vyzkoušela několik receptů, zejména polévky. Stačí postupovat přesně dle popisu v aplikaci a mixér udělá vše ostatní. Ve většině případů stačí nakrájet ingredience a zvolit daný program. Recepty jsou jednoduché a chutné. Krémové polévky určitě využijete pro malé děti, kdy nemusíte stát u plotny, ale mixér vám polévku či přesnídávku udělá během několika desítek minut. I tady musím vyzdvihnout sílu mixování – krémová polévka z kukuřice byla zcela hladká, bez jakýchkoliv zbytků slupek.

V mixéru můžete připravit prakticky cokoliv.

V mixéru můžete připravit prakticky cokoliv, co vás napadne, je potřeba pouze myslet na to, že maximální teplota, které může dosáhnout, je 80 °C. Pokud byste tedy chtěli udělat například omáčku s mletým masem, je potřeba maso nejprve tepelně upravit. Naopak u studených nápojů a zmrzlin se nemusíte omezovat a můžete experimentovat. Mixování pak můžete ovládat pomocí možnosti Manual, případně zvolit jeden z přednastavených programů.

Mixér je nastaven tak, aby nebylo možné jej použít, když je víko odděláno/chybně připevněno. Pokud víko odděláte, nebo jej pootočíte, nepůjde vám program spustit a bude se vám ukazovat chyba E02. Při mixování lze přidávat ingredience jedině přes horní průhledné víko. Můžete tak do smoothie přidat například více ovoce, do polévky vodu či smetanu atp.

Pomocí aplikace si můžete také nastavit odložený start až o 12 hodin. Při odkladu ale uvádíte čas, kdy chcete, aby bylo jídlo hotové. Pokud je odklad nastaven, na mixéru se rozsvítí dioda u znaku hodin a na displeji se začne odečítat čas. V případě, že jde o teplé jídlo, začne se automaticky po ukončení udržovat teplota po dobu až 4 hodin. To platí i v případě, že si nezvolíte odložený start.

Xiaomi Smart Blender

Nejsnadnější je ovládat mixér přes aplikaci, ale můžete i samozřejmě přímo přes tlačítko. Po zapnutí stačí tlačítko několik vteřin podržet a pomocí otáčení si volíte mezi programy. Pro potvrzení programu stačí tlačítko zmáčknout. Displej vás ještě upozorní, abyste zkontrolovali, zda tekutina nepřesahuje maximální rysku. Pro studené nápoje je to 1 600 ml a pro horké 1 200 ml. V obou případech jsem vyzkoušela maximální možný objem a nestalo se, že by tekutina vytékala ven.

Pojďme se podívat ještě na čištění. Jelikož je na spodní straně zabudovaná topná deska, není možné spodní část rozdělávat, jak je u některých mixérů zvykem. Je tedy potřeba umývat skleněnou nádobu opatrně. Pro lepší čištění je možné po dokončení programu na mixéru zvolit Clean. Stačí nalít do nádoby trochu vody, případně i trochu saponátu (opravdu jen kapku, jinak vám bude příliš pěnit), a zapnout program. Nečistoty se tak dostanou z nožů a spodní části a usnadní vám to následné čištění.

Součástí je i čisticí kartáček, který má štětiny ze tří stran. Pokud se vám tedy stane, že se při vaření nějaké kousky připečou na topnou desku, můžete je s ním odstranit. Mixér čistěte hned po použití, aby uvnitř zbytečně nezasychaly zbytky.

Líbilo se nám
  • rozdrtí led
  • dokáže zahřát tekutiny až na 80 °C
  • odložený start
  • udržování teploty až na 4 hodiny
Nelíbilo se nám
  • může se hůře čistit

Závěr: bude se hodit každý den

Musím uznat, že na začátku jsem byla trochu skeptická k využití, jelikož mi používání přišlo složitější. Jakmile jsem ale začala aktivně využívat aplikaci, vše se změnilo a mixér se stal každodenním pomocníkem. To je přesně ten druh přístroje, který je vhodný jak pro začátečníky, tak pro znalé kuchaře, jelikož v něm můžete umixovat jen ovoce, ale také udělat domácí majonézu.

Xiaomi Smart Blender

Ačkoliv je na trhu mixérů tohoto typu nespočet, Xiaomi nabízí i něco navíc – možnost zahřátí až na 80 °C. Z obyčejného mixéru se tak stal částečně i vařič polévek, přesnídávek a omáček a věřte, že vám tyto možnosti zkrátí čas strávený v kuchyni. Ať už tedy máte rádi smoothie, zmrzlinu, milkshake či krémové polévky, budete rozhodně spokojeni.

Foto: Tereza Lásková, fzone.cz

Klady
  • včetně čisticího kartáčku a odměrky
  • působí elegantně
  • 8 čepelí
  • několik bezpečnostních prvků
  • odolná skleněná nádoba
  • 8 přednastavených programů
  • mnoho receptů, včetně postupu
  • dokáže zahřát tekutiny až na 80 °C
  • odložený start
  • udržování teploty až na 4 hodiny
Zápory
  • kratší napájecí kabel
  • aplikace v angličtině
  • může se hůře čistit
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze