LEGO můžou stavět i nevidomí – a od teď bez problémů

LEGO můžou stavět i nevidomí – a od teď bez problémů
  • Nevidomé děti mají možnost postavit si svoji stavebnici bez pomoci druhých
  • Stavební manuály jsou dostupné pro všechny a zdarma

Světoznámé stavební kostičky v rukou drželo skoro každé dítě. Jak známo, dánská společnost LEGO Group chce pomáhat s rozvojem mládeže, jak nejlépe to jde, a tak klade velký důraz na to, aby každá stavebnice rozvíjela kreativitu a inspirovala stavitele.

Do teď ale nikoho z tvůrců nenapadlo, že celosvětově známá stavebnice přeci jen není úplně pro každého. Zrakově handicapovaní lidé mohou LEGO stavět také, ale bez pomoci druhých to není vůbec jednoduché. S vynaložením dostatečného úsilí jsou nevidomí schopni naučit se rozeznávat jednotlivé kostičky od sebe, jde však o velmi zdlouhavý proces s nejistým výsledkem.

Pár dní nazpět však dánská společnost oznámila vydání dalších návodů na stavění LEGA – audio návod a instrukce napsané pomocí Braillova písma. Rakouský výzkumný ústav vytvořil speciálně navržený software k překladu stavebních pokynů do této podoby, díky čemuž je LEGO Group zase o krok blíže k realizaci jejich idei a hesla „Only The Best Is Good Enough“.

LEGO Braille

O podnět k vytvoření nových instrukcí se postaral nevidomý Matthew Shifri. Od svých 13 let vytvářel společně se svojí kamarádkou Lilyí pokyny pro nevidomé, které později vydával na jeho webových stránkách. Po smrti jeho milované kamarádky Matthew odhodlaně představil jeho nápad v hrací laboratoři LEGA a jeho sen se stal skutečností. Instrukce jsou nyní dostupné v anglickém jazyce a zadarmo! Pokud půjde vše hladce, tak by se tyto návody měly vyrábět ke každé stavebnici, kterou LEGO prodává a jejich působnost by se měla rozšířit i do více jazyků.

To ovšem neznamená, že by se bez Matthewa nic nezměnilo. Testovací verze vyšla čtyři měsíce poté, co LEGO Group představil novou stavebnici LEGO Braille Bricks s kostičkami, které mají místo klasických kulatých výstupků nové ve tvaru Braillových znaků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze