LEGO dává stop plastům! Z čeho ale budou jeho kostičky?

LEGO dává stop plastům! Z čeho ale budou jeho kostičky?
Fotografie: lego.com
  • LEGO Group se snaží nahradit typické plastové kostky jiným materiálem, který bude fungovat stejně dobře, ale bude udržitelný
  • Cílem je toho dosáhnout v průběhu dalších desíti let

Dánská společnost LEGO Group nedávno informovala o tom, že začátkem příštího roku zruší plastové sáčky, do kterých jsou balené jejich celosvětově známé stavebnicové kostky. U recyklovaných papírových obalů to ale nekončí. Firma podle vyjádření na lego.com intenzivně pracuje na hledání nového materiálu pro kostičky, které jsou už od počátku výroby taktéž plastové. Tento materiál je typickým prvkem každé stavebnice, ale nyní je čas na změnu.

Cíl je jasný, ale otázkou stále zůstává, co plast nahradí. Podmínky jsou striktně stanovené a na řešení tohoto problému pracuje několik stovek lidí. Je potřeba, aby kostičky byly stejně pevné a přitom z plně recyklovatelného materiálu. Výzkum probíhá v Dánsku ve spolupráci s různými vědeckými institucemi, k rozuzlení se firma ale zatím neblíží. Deadline je nastavený na rok 2030, do té doby chce dát LEGO Group plastům sbohem.

I přestože to není úkol snadný, LEGO přece jenom nestojí na místě. Všechny zelené komponenty ve stavebnicích (palmy, lístky, stromy) jsou už nyní vyrobené z cukrové třtiny a splňují jak nároky na pevnost materiálu, tak parametry udržitelnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze