Létající auto s doletem až 700 kilometrů? Dočkáme se ho prý už příští rok

Létající auto s doletem až 700 kilometrů? Dočkáme se ho prý už příští rok
  • Tříkolový stroj pohání 1,6litrový čtyřválec o výkonu 190 koní
  • Cena se bude pohybovat okolo 2,6 milionů korun

Budoucnost dopravy nebude jenom v elektromobilech, popřípadě vodíku, ale také v létajících autech a podobných strojích. Své plány už představil například Uber, který chce mít své létající taxi, což sice není automobil, ale šlo by o nový druh dopravy.

Společnost Samson Motors, která sídli v Oregonu, je připravena uvést na jaře příští roku do provozu své létající auto. Switchblade dokáže létat ve výšce 3,6 kilometrů maximální rychlostí 321 km/h. Naopak na silnici tato tříkolka zvládne 160 km/h. Běžná šířka činí 1,8 metru a v případě letového režimu jde kvůli rozpětí křídel o 8,2 metru. Na délku Switchblade měří 5,1 metru, tedy zhruba tolik jako Mercedes třídy S. Krom křídel se ovšem vysouvá také zadní křídlo, které navýší celkovou délku na 6,2 metrů. Hmotnost se zastavila na 794 kilogramech.

Společnost tvrdí, že stroj by mohl létat z běžných letišť. Pohání jej kapalinou chlazený, 1,6litrový čtyřválec vlastní výroby. Motor o výkonu 141 kW nepotřebuje speciální benzin. Dolet je až 700 kilometrů, a to i díky 113litrové nádrži.

Pro provoz na pozemních komunikacích je vyžadován řidičský průkaz a pro vykonání letů je vyžadována licence soukromého pilota. Standardní výbava Switchbladu zahrnuje prémiový zvukový systém s podporou MP3, zpětnou kameru, digitální přístrojový displej a kožená sedadla. Cena má startovat na 90 tisících librách, tedy na 2,6 milionech korun.

Zdroj: autocar.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze