Mars bude uhlíkově neutrální do roku 2050. Zjistěte jak

Mars bude uhlíkově neutrální do roku 2050. Zjistěte jak
Fotografie: pixabay.com
  • Firma chce do roku 2050 nulové emise skleníkových plynů v celém hodnotovém řetězci společnosti
  • Tento závazek urychluje stávající dlouhodobý cíl Marsu snížit absolutní emise z celé své obchodní stopy, eliminovat odlesňování ve svém dodavatelském řetězci a přejít na 100% obnovitelnou energii

Společnost Mars oznámila svůj závazek dosáhnout do roku 2050 nulových emisí skleníkových plynů v celém svém hodnotovém řetězci, což je v souladu s nejambicióznějším cílem Pařížské dohody omezit nárůst globální teploty na 1,5 °C. Tento zvýšený závazek navazuje na závěry červencové zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), která zdůraznila, že je naléhavě nutné dosáhnout celosvětově nulové čisté spotřeby, aby se zabránilo nejhorším dopadům globálního oteplování – což je klíčový bod konference o klimatu COP26, která se uskuteční příští měsíc v Glasgow. Společnost Mars se připojuje k iniciativě Science Based Targets Initiative „Business Ambition for 1.5C pledge“ a k projektu Race to Zero, protože urychluje své úsilí o dosažení nulových čistých emisí.


Málokdo ze spotřebitelů si pravděpodobně uvědomuje, jak neuvěřitelná cesta vede k tomu, aby se cukrovinky dostaly do jejich místního obchodu. Protože abychom skutečně dosáhli nulových čistých emisí, musíme eliminovat emise skleníkových plynů v celé šíři našeho hodnotového řetězce – od farem, které nám poskytují suroviny, až po konečné použití našeho výrobku u spotřebitelů. Rád bych proto využil této příležitosti a vyzval naše dodavatele, aby se připojili k naší ambici dosáhnout do roku 2050 nulových čistých emisí,“ říká Jan Sikora, ředitel pro český trh.

Generální ředitel společnosti Mars Grant Reid objasňuje: „Rozsah globálních zásahů musí být odvážnější a rychlejší. Změna klimatu již ovlivňuje planetu i životy lidí. Aby se tato reálná a hmatatelná hrozba zmírnila, musí mít podle vědeckých poznatků nulové čisté emise široký záběr a musí zahrnovat emise v celém hodnotovém řetězci a plány musí mít hmotné, průběžné cíle. Na pokrok nemůžeme čekat desítky let. Dlouhodobé cíle nemohou být omluvou pro nečinnost a prodlev.

Protože se jedná o významnou výzvu, společnost Mars nebude schopna dosáhnout čistých nulových emisí bez zapojení všech spolupracovníků, dodavatelů, zákazníků, spotřebitelů a partnerů v oboru. Ve společnosti Mars věří, že je důležité, aby spolupracovali a dosáhli většího rozsahu a dosahu. Společnost Mars se již více než deset let zasazuje o opatření v oblasti klimatu a již v roce 2009 se zavázala, že do roku 2040 dosáhne nulových čistých emisí v přímém provozu.

Aktuální oznámení navazuje na stávající plán Sustainable in a Generation, v němž se společnost zavázala snížit emise v celém hodnotovém řetězci o 67 % do roku 2050 a potvrdila ambiciózní krátkodobý cíl snížit emise skleníkových plynů v celém hodnotovém řetězci o 27 % do roku 2025.

Od roku 2015 snížila společnost Mars emise v celém svém hodnotovém řetězci o 7,3 %, přestože její podnikání stále roste. Ve svých přímých provozech již společnost Mars snížila emise o 31 % a je na dobré cestě k dosažení průběžného cíle pro rok 2025 (snížení o 42 %).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze