Máslo z oxidu uhličitého? Podle Gatese chutná jako skutečné máslo

Máslo z oxidu uhličitého? Podle Gatese chutná jako skutečné máslo
Fotografie: unsplash.com
  • Start-up Savor vyrobil syntetické máslo za pomoci oxidu uhličitého a vodíku
  • Bill Gates, který do projektu vložil finance, uvedl, že chutná jako pravé máslo
  • Mléko a mléčné výrobky jsou po celém světě oblíbené a tento způsob produkce by mohl snížit emise

Americký start-up Savor přišel s výrobou syntetického veganského tuku, který je vyroben z oxidu uhličitého a vodíku. Tento typ tuku nevyžaduje k produkci žádné zvíře ani půdu. Do start-upu investoval nemalé peníze Bill Gates, který má rád živočišné produkty, ale zároveň hledá možnosti, jak snížit emise uhlíku. Mléko i výrobky z něj jsou celosvětově oblíbené, avšak krávy produkují obrovské množství metanu, což je skleníkový plyn.

Ochutnal jsem produkty Savor a nemohl jsem uvěřit, že nejím skutečné máslo. Velkou výzvou je snížit cenu, aby se produkty jako Savor staly dostupnými pro masy – buď za stejnou cenu jako živočišné tuky, nebo méně. Savor zde má velkou šanci na úspěch, protože klíčové kroky jejich procesu výroby tuků již fungují v jiných odvětvích,uvedl Gates ve svém blogovém příspěvku. Podle něj zaměření se na náhražku za živočišné tuky je důležité, jelikož jsou obsaženy v obrovském množství potravin, a to včetně polotovarů.

Podle inc.com Savor používá k výrobě syntetického másla termochemický proces. Oxid uhličitý získá ze vzduchu, vodík z vody a následně dojde k zahřívání, oxidaci a vzniku tuku. „Všechny tuky jsou vyrobeny z různých řetězců atomů uhlíku a vodíku. V Savor vyvinuli proces, který zahrnuje odebrání CO2 ze vzduchu a vodíku z vody, jejich zahřátí a oxidaci, aby se spustilo oddělení mastných kyselin a poté formulace tuku,“ uvedl Gates.


Výroba prakticky jakýchkoliv potravin v globálním měřítku vyžaduje rozsáhlé plochy půdy a velké množství vody. Kvůli tomu dochází k odlesňování, vysychání vodních ploch a výsledkem je vypouštění obrovského množství skleníkových plynů do atmosféry. Tento nový proces neuvolňuje při výrobě žádný oxid uhličitý a spotřebuje méně než tisícinu vody, která je potřeba v běžném zemědělství. Výroba tuků tímto způsobem by tak měla pozitivní dopad na životní prostředí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze