Měsíce Saturnu budou prozkoumávat roboti, kteří umějí měnit tvar

Měsíce Saturnu budou prozkoumávat roboti, kteří umějí měnit tvar
  • Budou se sestávat z více dílů
  • V případě potřeby se části mohou vydat na letecký/podvodní průzkum

Povrch Měsíce i Marsu představoval pro konstruktéry průzkumných robotů velkou výzvu. Ovšem u těchto dvou vesmírných těles se průzkum nezastaví. I když se pozornost upírá k cestám s lidskou posádkou, v NASA existují týmy, které připravují cestu robotů dál, konkrétně na měsíce Saturnu.

A tady začíná ta správná inženýrská výzva. Na rozdíl od již prozkoumaných zákoutí se zde roboti mohou setkat s kapalinami jako například na Titanu. Nečekejte však vodu, ta by zmrzla, namísto ní je zde tekutý metan. K tomu si přidejte aktivní sopky a jeskyně a máte prostředí, které bude vyžadovat zcela nový přístup.

NASA si tak pohrává s myšlenkou, že průzkumný robot nebude z jednoho dílu, ale složen hned z několika. Prototyp se zatím sestává ze dvou kusů, které se valí po zemi a v případě potřeby se jedna polovina oddělí a vydá se na letecký průzkum. Časem by byl ale robot sestaven z mnoha částí, které by měly různou specializaci – uměly by plout i se potápět. Příslušná rozhodnutí navíc musí dělat sám, protože vzdálenost z řídícího střediska bude umožňovat nanejvýše monitorování a jednoduché, všeobecné příkazy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze