Microsoft vycvičil umělou inteligenci, aby nakreslila obrázek na základě popisu

Microsoft vycvičil umělou inteligenci, aby nakreslila obrázek na základě popisu
  • Stačí do počítače napsat, co chcete vykreslit, a umělá inteligence vytvoří postupně vlastní obrázek pixel po pixelu
  • Inteligence se přitom učila na základě obří databáze obrázků, ke kterým byly přiřazena slova, která jej popisují
  • V budoucnu by mohla podobná inteligence automaticky vytvářet animované filmy na základě scénáře

Slovy umělá inteligence se ohání stále více produktů a výrobců. Každý se snaží ve vodách umělé inteligence a strojového učení prosadit a výjimkou není ani Microsoft. Ten nám nyní poodhalil svou novou AI (Artificial Intelligence), kterou jeho odborníci naprogramovali tak, aby zvládla zcela sama vygenerovat obrázek na základě textového popisu. Nejedná se přitom o žádné vyhledávání, tato umělá inteligence dokáže opravdu sama kreslit obrázky podle „paměti“ hezky pixel po pixelu.

Umělá inteligence od Microsoftu

Google už ukázal dříve něco podobného v podobě programu SketchRNN, který dokázal sám kreslit prosté skici. To, co dokázal Microsoft, je však na úplně jiné úrovni. Přeci jen říci počítači, aby sám vytvořil obrázek, je opravdu o něco náročnější, než se ho jen zeptat, aby vám jej vyhledal na internetu.

Nový generátor obrázků od Microsoftu poháněný umělou inteligencí nese jméno AttnGAN (Attentional Generative Adversarial Network) a trénován byl následovně. Obrázky dostaly přiřazené popisky a umělá inteligence se poté učila zapamatovat, jaká slova patří k jaký slovům. Podle tvůrců dokáže díky tomu jejich inteligence vykreslovat obrázky na základě prostého popisu na nebývale vysoké úrovni. Stačí napsat kupříkladu „tento pták má zelenou hlavu, černá křídla a bílé břicho“ a počítač zkonstruuje až překvapivě přesný obrázek.

Umělá inteligence od Microsoftu

Vedoucí výzkumného týmu Xiaodong He v Microsoftem zveřejněné zprávě doplňuje: „Pokud půjdete na Bing a vyhledáte si ptáky, dostanete samozřejmě obrázky ptáků. Ale zde jsou obrázky vytvořeny úplně od základu přímo počítačem pixel po pixelu.“

Podle tvůrců jde o velmi pokročilou technologii, která je daleko před konkurencí. Využití by přitom mohla jednou najít třeba při editaci fotografií nebo sloužit jako asistent pro řadu umělců či architektů. V tiskové zprávě uvedl He, že si v budoucnu dokáže představit celé animované filmy automaticky vygenerované počítačem přímo ze zadaného scénáře filmu.

Zdroje: blogs.microsoft.com, futurism.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze