Xbox One půjde ovládat hlasem i bez Kinectu, a to pomocí Cortany i Alexy

1
Xbox One půjde ovládat hlasem i bez Kinectu, a to pomocí Cortany i Alexy
  • Majitelé zařízení s Cortanou či Alexou budou moci již brzy ovládat svou herní konzoli Xbox One hlasem
  • Hlasem půjde zapnout/vypnout konzoli, ovládat hlasitost, zapínat hry či aplikace a mnohé další
  • Funkce se začíná testovat již dnes na amerických uživatelích Xboxu v Insider programu

Vypadá to, že Microsoft chce postupně diferencovat svou Cortanu. Namísto opravdové hlasové asistentky a konkurence pro Alexu a další ji spíš prezentuje jako asistenční službu, která má usnadnit ovládání jiných zařízení. Důkazem je i nejnovější aktualizace Insider programu Xbox, díky které nyní můžete pomocí zařízení s Cortanou ovládat svou herní konzoli Xbox One. A aby toho nebylo málo, tak dostala stejné možnosti i Alexa od Amazonu, čímž ovšem Microsoft opět tak trochu hází své Cortaně klacky pod nohy.

V každém případě umí nyní Cortana i Alexa vypnout či zapnout konzoli na váš hlasový příkaz. Zároveň můžete takto ovládat i hlasitost zvuku, zapnout hry a aplikace, začít živé streamování, udělat screenshot či krátký videoklip obrazovky a další. Tyto rozkazy přijme Cortana a

na všech dostupných zařízeních s nimi, ať už jde o počítače s Windows 10, Amazon Echo, Harman Kardon Invoke, Sonos One a další. Zapomenout nesmíme samozřejmě ani na všechna iOS a Android zařízení s příhodnou aplikací. Po delší době se tedy vrací hlasové povely k Xboxu. Poté, co Microsoft přestal tlačit na prodávání Kinectu, nebyla možnost, jak konzoli ovládat hlasem bez vhodných sluchátek s mikrofonem, na což si řada uživatelů stěžovala. Microsoft tedy problém takto hezky vyřešil. Funkce začíná testovat nejprve v USA na Insiderech. Datum vydání finální funkce na globální trh zatím není známo.