Milovníci kvalitní sci-fi, těšte se na leden. Netflix zfilmoval Problém tří těles

Milovníci kvalitní sci-fi, těšte se na leden. Netflix zfilmoval Problém tří těles
Fotografie: Netflix
  • Oceňovaná čínská sci-fi trilogie se na Netflixu objeví jako osmidílný seriál
  • Premiéru bude mít v lednu 2024
  • Trailer slibuje velkolepou podívanou

Mohlo by se zdát, že současná knižní sci-fi už není tak bohatá na nápady, jak bývala, ale tu a tam se objeví výjimka potvrzující pravidlo. Jednou z nich je i trilogie čínského spisovatele Liou Cch'-Sina známá hlavně podle názvu první knihy. Problém tří těles zároveň odkazuje na skutečný matematicko-fyzikální problém, tedy nemožnost spočítat dráhu tří těles, které se navzájem gravitačně ovlivňují. Zatímco pro pozemšťany je to pouze akademický problém, pro vzdálenou civilizaci Trisolaris je to fundamentální otázka přežití.

Jakkoli kniha překypuje podobnými zajímavými nápady, pro západní čtenáře může být trochu obtížný její styl, který vychází z velmi rozdílné kultury. Stejným neduhem trpí i první seriálové zpracování, o které se se postarali sami Číňané. I když jej umístili zdarma na YouTube s anglickými titulky, nedá se říct, že by tím strhli patřičnou nadnárodní pozornost.

Naopak oznámení, že se do seriálové adaptace pustí i Netflix a angažuje při tom duo spoluzodpovědné za Hry o trůny, už slibuje o poznání přístupnější zábavu, ze které se snad neztratí ony působivé myšlenky založené na skutečné vědě. První trailer zatím odhaluje dva fakty: 8 hodinových epizod bude zveřejněno v lednu 2024. A půjde o velkolepou podívanou, kde se penězi na vizuální efekty nešetří. Snad bude práce na scénáři stejně povedená, ale pokud o tom máte předem pochybnosti, máte dost času na to, abyste si zlepšili povědomí četbou původní trilogie.