Mise CAPSTONE byla o den odložena

Mise CAPSTONE byla o den odložena
Fotografie: Rocket Lab
  • Start byl odložen z důvodu kontroly systémů
  • Další start je naplánován na 28. června, satelit však může odstartovat kdykoliv do 27. července
  • CubeSat bude mít za úkol ověřit oběžnou dráhu Měsíce pro postavení vesmírné stanice Gateway

Mise CAPSTONE, která vyšle na téměř přímočarou oběžnou dráhu Měsíce CubeSat, byla o den odložena. Původně měla raketa odstartovat dnes, avšak společnost Rocket Lab, která pro tuto misi poskytla nosnou raketu Electron, uvedla, že potřebuje více času pro kontrolu rakety. „NASA, Rocket Lab a Advanced Space odstupují od pokusu vypuštění mise CAPSTONE na Měsíc 27. června, aby Rocket Lab mohl provést závěrečné kontroly systémů,uvedla NASA v aktualizaci.

Tým také vyhodnocuje znovu počasí a jako další možnost startu agentura uvedla 28. červen. Pokud by ani toto datum nebylo konečné, je možné odstartovat kdykoliv až do 27. července. Start je už poněkolikáté odložen. Minulý rok to bylo kvůli pandemii COVID–19, později kvůli kontrole CubeSatu i nosné rakety.


Raketa odstartuje z kosmodromu na Novém Zélandu z poloostrova Mahia. K oběžné dráze se satelit dostane přibližně za čtyři měsíce a stráví na ní nejméně půl roku. Bude ověřovat především pohon a výkon, který bude potřeba pro udržení se na oběžné dráze, a také bude testovat komunikaci se Zemí. Satelit vážící 25 kg o velikosti mikrovlnné trouby představuje testovací misi pro postavení vesmírné stanice Gateway na stejné oběžné dráze, která bude sloužit astronautům obývajícím Měsíc v rámci mise Artemis. Je tak potřeba ověřit schopnost komunikace mezi vesmírnou stanicí a kosmickou lodí. K otestování těchto navigačních schopností má CAPSTONE letový počítač a rádio, které bude provádět výpočty k určení, kde se CubeSat nachází na své orbitální dráze.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze