Mrakodrap visící na asteroidu – naprosté sci-fi, nebo realita 21. století?

Mrakodrap visící na asteroidu – naprosté sci-fi, nebo realita 21. století?
  • Projekt Analemma Tower je dílem architektonické firmy Clouds Architecture Office
  • Stavba má stát 50 tisíc kilometrů nad zemí
  • Projekt je z těch, které pasujeme opravdu do kategorie sci-fi

Pojďme se dnes podívat na něco, co si nezadá s největšími sci-fi díly. Stavby se dnes budují vstříc nebesům, jakoby se nechumelilo. Nejvyšší budovou na světě se chlubí Dubaj a je jen otázkou času, než někdo přijde a postaví stavbu ještě vyšší. A nebo úplně jinou.

Projekt Analemma Tower firmy Clouds Architecture Office se o to chce postarat. A co vlastně mají její architekti v plánu? Stavba by měla být uchycena k asteroidu obíhajícímu na oběžné dráze 50 tisíc kilometrů nad zemí. Budovu by fixovala extrémně dlouhá lana, samotná budova by totiž začínala až ve výšce 32 kilometrů nad zemí. Štíhlý mrakodrap „naruby“ by pak pokračoval směrem k zemi různými vrstvami atmosféry a nejnižší část by byla umístěna zhruba 3 kilometry nad zemí. Díky tomu by obyvatelé každý den měli výhled na různé části Země a výhled by to byl vskutku úchvatný. Šílené? Možná. Na druhou stranu Elon Musk chce do roku 2025 vyslat na Mars lidskou posádku, a tak by ani tento nápad nemusel být nerealizovatelný.

Vymyšlený už je i přísun energie. O tu se mají starat solární panely. Umístěny budou vysoko nad atmosférou, takže o sluneční paprsky nebudou mít nouzi.

Největším oříškem bude uchycení budovy na asteroid extrémně dlouhými lany. Je tak velmi pravděpodobné, že plán zůstane pouze odvážným nápadem. Realizace by totiž byla extrémně nákladná a komplikovaná by byla také doprava do budovy a z ní.

Zdroje: businessinsider.com, sciencealert.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze