Úmrtí Tesly a otevření mrakodrapu Burdž Chalífa

Stalo se
Úmrtí Tesly a otevření mrakodrapu Burdž Chalífa
Fotografie: pixabay.com
  • Před 13 lety se otevřel nejvyšší mrakodrap světa
  • Tento týden uplynulo 80 let od úmrtí Nikoly Tesly
  • Díky jeho vynálezům dnes používáme telefon, rádio i televizi

Vítejte u prvního dílu Stalo se v novém roce. V dnešním díle si povíme něco o otevření největšího mrakodrapu světa – Burdž Chalífy – a o životě Nikoly Tesly, který měl v tomto týdnu 80 let výročí od úmrtí. Začneme ve Spojených arabských emirátech (SAE), kde se 4. ledna 2010 otevřel nejvyšší mrakodrap světa a dodnes toto prvenství drží.

Hlavním architektem pro výstavbu byl Adrian Smith z firmy Owings and Merrill. Developerem celého projektu byla společnost Emaar Properties z Abú Dhabí, ale na výstavbě se podílely i další firmy. Například firma OTIS dodala pro celou budovu 54 výtahů. Samotnou výstavbu pak provádělo na 10 000 dělníků.

Burdž Chalífa

Mrakodrap se začal stavět 21. září 2004 a slavnostní otevření proběhlo 4. ledna 2010. Nejvyšší budovou světa se Burdž Chalífa stala ještě před dostavěním, a to v roce 2008, kdy měřila 629 metrů. Během výstavby však nebyla konečná výška budovy známa, jelikož byla podle britannica.com utajována kvůli konkurenci. Konečná výška budovy je 828 metrů se 163 patry. Vyhlídkovou plošinu At the Top naleznete na 124. patře. Celková plocha podlah činí 464 511 metrů čtverečních a k přemisťování zde slouží 57 výtahů a 8 eskalátorů.

Burdž Chalífa

Kromě toho, že jde o nejvyšší budovu světa, si Burdž Chalífa připsala i další rekordy. V 76. patře zde nalezneme nejvýše položený bazén, ve 158. patře je nejvýše umístěná mešita. Již zmiňovaná vyhlídková plošina je také tou nejvyšší na světě a mrakodrap má i nejdelší výtah na světě či nejvýše položenou restauraci. Na návrhu interiéru se podílel návrhář Giorgio Armani.

Burdž Chalífa

Mrakodrap má několik využití. Na 37 patrech se rozkládá Armani Hotel se 304 pokoji, v 63 patrech je umístěno celkem 700 luxusních bytů a zbývající části slouží jako kancelářské prostory a technické místnosti. Vrchol budovy pak slouží pro telekomunikaci. A jak probíhá čištění okenních tabulí, které jsou na fasádě mrakodrapu? Celkem 24 348 okenních tabulí čistí 36 zaměstnanců po dobu 3 až 4 měsíců.

Nyní se vrátíme o více jak sto let zpět – přesněji do 10. července roku 1856, kdy se v tehdejším Rakouském císařství narodil Nikola Tesla. V roce 1880 studoval na Karlově univerzitě v Praze, ale kvůli smrti otce studia nechal a přestěhoval se do Budapešti, kde pracoval v telegrafní společnosti. V té době se také začal intenzivně věnovat studiu elektřiny. V roce 1884 se podle britannica.com přestěhoval do USA, kde později získal i občanství.

Nikola Tesla

Ve stejném roce začal pracovat ve společnosti Edison Machine Works. Jelikož se však s Edisonem neshodl, založil si vlastní firmu Tesla Electric Light & Manufacturing, kde se vyráběla vylepšení pro obloukové lampy. Tesla se chtěl ale věnovat strojům na střídavý proud, což se investorům nelíbilo, skončil tak jako dělník kopající příkopy. V roce 1887 podepsal smlouvu s Georgem Westinghousem, jenž byl velkým rivalem Edisona a v jeho laboratořích pokračoval ve výzkumu střídavého proudu.

V roce 1888 zjistil, že lze vytvořit točivé magnetické pole pomocí dvou magnetických cívek, které jsou postavené do pravého úhlu a napájeny střídavým proudem s fázovým posunem 90 stupňů. Tento objev pak vedl k většímu vynálezu – střídavému indukčnímu motoru, dnes spíše známému jako asynchronní motor. Jeho významným vynálezem se také stal bezdrátový přenos, což vedlo k vynálezu telefonu, rádia či televizoru. Bohužel Tesla si některé objevy nenechal patentovat, a tak například za vynález rádia dostal Nobelovu cenu Guglielmo Marconi a teprve až po Teslově smrti mu bylo uznáno prvenství.

Kniha

Tesla byl workoholik, pro kterého byl spánek ztrátou času, který může využít pro své bádání. Na konci svého života Tesla trávil čas krmením holubů a do jednoho se zamiloval. Zemřel sám, v hotelu New Yorker 7. ledna 1943 a všechen jeho majetek mu byl FBI zabaven.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze