Dyson Airstrait HT01
test

Dyson Airstrait HT01

Narovná mokré i suché vlasy

Asi všechny ženy chtějí zrovna to, co nemohou mít, a platí to i u vlasů. Pokud je máte vlnité, toužíte po rovných. A k jejich vyrovnání není nic jednoduššího než použít žehličku na vlasy. Pokud ji ale chcete používat denně, je potřeba zainvestovat do kvality, aby vám nezničila vlasy teplem. Dyson přišel s novinkou, která vám vlasy vyrovná s pomocí vzduchu, aniž by vám poničila vlasy teplem.

Žehlička na vlasy není na trhu žádnou novinkou. Záleží ale na tom, jakou si koupíte, protože špatným výběrem si můžete vlasy polámat a zničit. Nám se do redakce dostala nová žehlička od Dysonu, která dokáže vyžehlit vlasy bez vysokých teplot, s pomocí proudu vzduchu. Jak se nám s ní pracovalo, se dozvíte v dnešní recenzi.

Technické parametry Dyson Airstrait HT01

Rozměry 60 × 41 × 330 mm
Hmotnost 940 g
Šířka destiček 41 mm
Délka přívodního kabelu 2 m
Minimální/maximální teplota 80 °C/140 °C
Počet teplotních stupňů 3
Funkce pohotovostní režim, automatické pozastavení
Ionizace ne
Příkon 1 600 W
Cena cca 12 400 Kč

Obsah balení: včetně podložky

V menším kompaktním balení nalezneme žehličku Dyson, ke které je připevněn dvoumetrový napájecí kabel, který je na konci vybaven proudovým chráničem PRCD. Dále v balení najdete sametovou teplovzdornou podložku a nechybí ani návod.

Dyson Airstrait HT01
Líbilo se nám
  • včetně teplovzdorné podložky

Konstrukce a zpracování: to se nám líbí

Žehlička Dyson se pohybuje ve vyšších cenových relacích, a tak je jasné, že designem i funkcemi bude vynikat. Nám se do rukou dostala v pruské modré, ale vyrábí se i ve stříbrné a v barvě onyx. Žehlička se dobře drží v ruce, je lehká a ve spodní části, kde navazuje napájecí kabel, pogumovaná. Nachází se zde také filtrační jednotka, která je odnímatelná a omyvatelná.

Dyson Airstrait HT01

Na bocích žehličky je ovládání. Na jedné straně je pouze jedno posuvné tlačítko, kterým uzamykáte a odemykáte ramena, a na druhé straně je nastavení pro použití. Najdete zde celkem pět tlačítek se symboly a nad nimi menší LCD displej, který zobrazuje, který program máte zvolený. K čemu slouží jednotlivá tlačítka, si vysvětlíme později.

Horní část ramen je z vnitřní části vyložena silikonovými proužky, které zajišťují hladký pohyb po vlasech. Z vnější části (na spodní straně) jsou umístěny difuzéry, které rozptylují proud vzduchu dle nastavení. Abyste nemuseli přemýšlet nad tím, jakým směrem žehličku při použití natočit, je tato část barevně oddělena zlatou.

Dyson Airstrait HT01

Na každé straně je celkem 13 malých průduchů, které zajistí vysušení mokrých vlasů a zároveň pomohou s vyrovnáním. Difuzéry lze vysunout z konce ramen žehličky a vyčistit. Na konci je žehlička sešikmená a má zakulacené rohy, takže se nemusíte bát, že se při nechtěném dotknutí spálíte. Výrobce navíc přibalil i oválnou teplovzdornou podložku, na kterou můžete žehličku odkládat.

Dyson Airstrait HT01

Dyson nepochybně myslí na bezpečnost, a proto zástrčku vybavil proudovým chráničem PRCD. Ten slouží k tomu, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem. Zástrčka je tedy mnohem mohutnější než klasická – jedná se o černý ovál, který má na konci připevněnou klasickou zástrčku. Na protější straně jsou dvě menší tlačítka. Vrchní má žlutou barvu a je pod ním napsáno TEST a druhé je černé s tenkým červeným pruhem a je pod ním napsáno RESET. Nad tlačítky se nachází dioda, která bliká pouze v případě, že žehlička není bezpečná pro používání. Jedinou nevýhodou může pro někoho být velikost, jelikož pokud máte jen úzký prostor se zásuvkou, chránič se tam pravděpodobně nevejde.

Líbilo se nám
  • lehká
  • LCD displej
  • silikonové pásky
  • na mokré i suché vlasy
Nelíbilo se nám
  • chránič PRCD je větších rozměrů
  • vyšší pořizovací cena

Zhodnocení a zkušenosti: mokré i suché, je to jedno

Abyste využili veškeré vymoženosti, které žehlička nabízí, rozhodně si přečtěte návod, kde je vše jednoduše vysvětleno (včetně obrázků), a přitom nejde o nepřehledný jednolitý text, ve kterém byste se ztráceli.

Při zastrčení do zásuvky vždy pro bezpečnost vyzkoušejte chránič PRCD, je to jednoduché. Nejdříve stiskněte černé tlačítko RESET – při stlačení nepůjde vidět červený pruh. Následně stiskněte tlačítko TEST a tlačítko RESET by mělo vyskočit a objevit se tak červený kroužek. Pokud se tak stane a zároveň se nerozsvítí ani LED dioda, pak je potřeba znovu tlačítko RESET zamáčknout a přístroj zapnout.

Dyson Airstrait HT01

Žehličku zapnete pomocí tlačítka umístěného nejníže, kde je symbol zapnutí/vypnutí. Nad ním je tlačítko pro volbu mezi mokrými a suchými vlasy. Na tlačítku je symbol kapky a dvou hvězd. Stisknutím měníte jednotlivé režimy a ten, který máte nastaven, se ukáže na displeji. Pokud si žehlíte suché vlasy, fouká vzduch méně, a také lze nastavit vyšší teplotu žehličky. Při každém zapnutí se také automaticky spustí čištění, které se zobrazí i na displeji. Trvá několik sekund a spočívá v profouknutí difuzérů.

Dyson Airstrait HT01

Další tlačítko má uprostřed modré kolečko a slouží ke spuštění studeného vzduchu. Studený vzduch je primárně určen k zafixování účesu, kdy máte žehličku zavřenou a využíváte pouze proud vzduchu, který uhlazuje vlasy.

Další tlačítko má na sobě symbol vrtule a s ním upravujete rychlost proudění vzduchu mezi nízkou a vysokou rychlostí. Poslední tlačítko má uprostřed červené kolečko a s ním nastavujete teplotu žehličky. Ta se mění i podle toho, zda jste zvolili suchý nebo mokrý režim. U mokrého si můžete volit mezi teplotami 80, 110, a 140 °C, suchý režim pak nabízí 120, 140 °C a zvýšený (boost).

Pokud jste doposud používali klasickou žehličku na vlasy, po umytí jste nejprve museli vlasy vysušit a až poté žehličku použít, jinak byste si vlasy spálili. Nyní vám ale bude stačit pouze Dyson Airstrait, jelikož je vhodný i pro použití na mokré vlasy, vysušené ručníkem. Než ale začnete vlasy rovnat, nejdříve použijte žehličku tak, že ramena uzavřete a vlasy prosušíte silnějším proudem vzduchu.

Žehlička se dobře používá. Nastavení ihned pochopíte a výsledky jsou perfektní. Žádné odstáté vlasy, všechny vlasy jsou díky difuzérům uhlazené a ani později nezačnou odstávat či elektrizovat. Jediné, na co je potřeba dávat pozor, je, abyste vždy drželi žehličku difuzéry dolů, jinak si vlasy vyfoukáte opačným směrem. Nejde o nic hrozného, ale je potřeba poté pramen znovu upravit.

Všechny vlasy jsou díky difuzérům uhlazené.

Rovnání jsem zkoušela na dlouhých vlasech, a to jak suchých, tak mokrých. U mokrých je potřeba mít trochu trpělivost, jelikož je nutné je nejdříve trochu vysušit a teprve poté rovnat. Snížená teplota má své opodstatnění, proto určitě program pro urychlení neměňte. Pokud budete rovnat už suché vlasy, zabere vám to maximálně 10 minut. Žehlička je schopna pobrat celkem velké prameny, které se po scvaknutí ramen k sobě rozprostřou po silikonových pásech a zároveň se sepnou difuzéry.

Dyson Airstrait HT01

Žehlička rozpozná, zda ji využíváte nebo ne. Mezi jednotlivými prameny, tedy ve chvíli, kdy rozevřete ramena, se sníží proud vzduchu na minimum a spustí se opět po jejich sevření. Pokud otevřenou žehličku položíte, po třech sekundách se přepne do automatického pozastavení. Jakmile žehličku zvednete, opět se spustí. Pokud ji necháte ležet déle jak pět minut, přejde do pohotovostního režimu a abyste ji mohli znovu využívat, bude potřeba stisknout tlačítko pro zapnutí. Tento bezpečnostní prvek ocení hlavně ti, kteří se obávají, že nechali zapnuté přístroje a odešli z domu.

Dyson má vždy pro uživatele i něco navíc, a tak pokud budete chtít, můžete si v nastavení režimy změnit. Stačí podržet tlačítko pro volbu mokrých a suchých vlasů a na displeji se vám zobrazí nastavení. Tam můžete zakázat režim nečinnosti, automatické pozastavení, změnit stupně Celsia na Fahrenheity, změnit jazyk a případně uvést žehličku do továrního nastavení.

Čištění je také velmi snadné – stačí vytáhnout ze spodní části filtrační jednotku, kterou byste měli dle výrobce nechat ponořenou v mýdlové vodě alespoň 30 minut. Filtr je rozdělen ještě na vnitřní a vnější – vnitřní část lze jednoduše vytáhnout. Pokud by došlo k zanesení, žehlička vás na displeji upozorní, že potřebuje filtr vyčistit.

Žehlička vás na displeji upozorní, že potřebuje filtr vyčistit.

Je potřeba myslet i na čištění difuzérů, a to zejména, pokud při rovnání vlasů používáte přípravky na vlasy. Ty se mohou dostat do průduchů. Oddělat je lze jednoduše povytáhnutím a opět je můžete namočit a vyčistit pod vodou. Dejte si však pozor, abyste vždy čistili žehličku jen, když bude vychladlá.

Líbilo se nám
  • snadné ovládání
  • omyvatelný filtr i difuzéry
  • částečně nahradí fén
  • automatické pozastavení
  • vlasy neelektrizují a nepoletují

Závěr: jednoznačně funguje

Dyson jednoznačně spadá mezi špičky v kvalitě a musíme říct, že i tady si dali designéři záležet a je vše dotaženo do detailu. Žehlička byla vyrobena tak, abyste nepotřebovali další přístroj pro to, abyste si narovnali vlasy. Ačkoliv nenahradí fén, proud vzduchu napomáhá k vysušení vlasů i jejich narovnání. Co rozhodně oceníte, je, že už vám vlasy nebudou poletovat, ale budou skutečně uhlazené.

Žehlička Dyson Airstrait je určena pro náročnější uživatele, ale i pro ty, kteří si upravují vlasy každý den a chtějí si ušetřit čas. Vzhledem k vysoké ceně je pravděpodobné, že nezaujme každého, na druhou stranu ale vaše vlasy při žehlení nemohou dostat lepší péči.

Klady
  • včetně teplovzdorné podložky
  • lehká
  • LCD displej
  • silikonové pásky
  • snadné ovládání
  • omyvatelný filtr i difuzéry
  • částečně nahradí fén
  • automatické pozastavení
  • vlasy neelektrizují a nepoletují
  • na mokré i suché vlasy
Zápory
  • chránič PRCD je větších rozměrů
  • vyšší pořizovací cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze