Dyson Supersonic Nural
test

Dyson Supersonic Nural

Bomba s laserem

Hledáte fén, který je doslova napěchovaný moderními technologiemi a ještě vypadá jako z jiného světa? Dobře, máme pro vás žhavého kandidáta, konkrétně nový Supersonic Nural společnosti Dyson. Ten zaujme například akcelerometrem, laserovým paprskem, ale i designem, který zaujme prakticky každého. Zaručený recept na úspěch? Uvidíme...

Před nějakým časem se nám do redakce dostala nová generace fénu Dyson Supersonic, nově s přídomkem Nural. Ano, i fén Supersonic za svoji životnost, která mimochodem ještě neskončila, získal několik obměn, ovšem dalo by se říci, že právě Nural je právoplatným nástupcem, u kterého nezůstal kámen na kameni.

Ano, Supersonic Nural sice zachovává designovou linku původních Supersoniců, přesto přidal několik vylepšení, díky kterým se dostal do hledáčku nás, ale, dle zájmu našich čtenářů, i širší veřejnosti. Právě dnes se na Dyson Supersonic Nural podíváme detailněji.

Technické parametry Dyson Supersonic Nural

Rozměry 24,5 × 9,7 × 7,8 cm
Hmotnost cca 660 gramů
Barevné varianty Strawberry Bronze/Blush Pink
Modrá/Topaz
Keramická patina/Topaz
Délka kabelu 262 cm
Proudění vzduchu 13,3 l/s
Teplotní stupně
Možné rychlosti
4 stupně
3 rychlosti
Automatické snížení rychlosti ano (akcelerometr), zpoždění 240 ms
Ochrana pokožky hlavy ano (možné deaktivovat), detekce pomocí laseru
Příkon 1 600 W
Cena 12 310 Kč

Obsah balení: nad očekávání bohatý

Původní Supersonic Nural se prodával v několika variantách, přičemž základní varianta obsahovala samotný fén a základní úzký nástavec. Existovaly i sady s mnoha nástavci, které byly dražší a ideální pro ty, kteří chtěli povýšit svůj účes na novou úroveň. Právě z této sady vychází i obsah balení Dyson Supersonic Nural, které je opravdu bohaté. V rámci toho naleznete kromě fénu i několik nástavců, konkrétně jde o inovované nástavce s Hallovým senzorem, jehož smysl si vysvětlíme později. Konkrétně jde o nástavce: na jemné vysoušení, stylingový koncentrátor, hřeben se širokými zuby, difuzér Wave + Curl (složený ze dvou částí) a oblíbený nástavec Flyaway na polétavé vlasy.

Pokud chcete více, Dyson aktuálně na svém e-shopu nabízí dárkovou sadu Dyson Supersonic Nural v barvě Strawberry Bronze/Blush Pink, která (aktuálně) za stejnou cenu přidává do základního balení i směrovou trysku, speciální uhlazující nástavec proti polétavým vlasům a přenosné pouzdro. Předpokládáme, že se Dyson s touto dárkovou sadou chystá na Vánoce, kdy právě tato sada může fungovat jako skvělý vánoční dárek.

Líbilo se nám
  • bohaté základní balení

Design a konstrukce: stejný, přesto jiný

Začít můžeme tím, co jsme již zmínili – Dyson Supersonic Nural drží stejnou designovou linku jako původní Dyson Supersonic, ovšem přináší nové barevné varianty, které jsou speciálně přizpůsobené pro Dyson Supersonic Nural. Navíc má různé detaily, kterými se odlišuje. Zřejmě nejzajímavější je průhledná koncovka přední části, díky které doslova vidíme elektroniku uvnitř fénu, což vypadá mimořádně povedeně. Právě na této koncovce se nachází přepínač rychlostí, přepínač teplotního režimu a také nové tlačítko ochrany pokožky hlavy. Standardně je tento režim zapnutý, pokud vám však nevyhovuje, lze jej trvale deaktivovat, o čemž informuje pohasnutí diody.

Dyson Supersonic Nural

Na rukojeti fénu se nachází přepínač ON/OFF a také tlačítko pro okamžité proudění studeného vzduchu, tím se Nural od původního Supersonicu neliší. Na spodní straně se nachází otočná krytka fénu, pod kterou se nachází samotný filtr, který je nutné pravidelně čistit. Zde se hodí malé upozornění – krytku nelze z těla fénu sejmout úplně, pokud by praskla, je nutné pořídit náhradní díl a původní filtr přestřihnout, tedy jej zcela zničit. Náhradní krytka je už uprostřed rozdělená, na původní místo se tedy „nacvakne“.

Fén jako takový není úplně malý, rozměry činí 24,5 × 9,7 × 7,8 cm, ale ani lehký, konkrétní hmotnost činí zhruba 660 gramů. Díky matnému a lehce pogumovanému povrchu však do ruky padne naprosto perfektně. Osobně oceňuji i dostatečně dlouhý přívodní kabel, konkrétně s délkou 2,6 metru. I pokud máte zásuvku opravdu daleko od zrcadla, kabel vás nijak omezovat nebude.

Dyson Supersonic Nural

Co se týká barevných variant, nám na test dorazila Keramická patina/Topaz, která je částečně inspirovaná barevnou variantou Ceramic Pop standardního Dyson Supersonic. Osobně jsem z této barvy nadšený, nevidím totiž jediný důvod, proč by měl být fén nudně bílý nebo černý.

Jak zhodnotit Dyson Supersonic Nural jako celek? Přiznám se, že Dyson se mi skvěle trefil do vkusu, fén je hravý, přesto elegantní, skvěle padne do ruky, nabídne dostatečně dlouhý přívodní kabel, snadné čištění filtru a ikonický design bez lopatek. Osobně jej vnímám jako produkt, který rozhodně nebudete chtít schovávat do šuplíku nebo koupelnové skříňky, naopak jej budete chtít vystavovat.

Líbilo se nám
  • nápaditý design
  • bezlopatkový
  • skvěle padne do ruky
  • více barevných variant
  • snadné ovládání
  • dobře přístupný filtr
  • dlouhý přívodní kabel
Nelíbilo se nám
  • mírně vyšší hmotnost

Funkce: to budete koukat

Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu, a to novým funkcím. Začneme postupně, novinkou je například detekce pauzy. Představte si situaci, kdy se při fénování rozhodnete nanést nějaký stylingový přípravek. Standardně je nutné fén vypnout, odložit, nanést přípravek, fén zapnout a pokračovat ve vysoušení. Dyson Supersonic Nural na to jde jinak – díky akcelerometru rozpozná, že jste fén odložili, a během krátké prodlevy (zpoždění je nastaveno na 240 ms) výrazně ztlumí průtok vzduchu a sníží teplotu na minimum. Jakmile fén opětovně uchopíte do ruky, vše se nastaví na původní nastavení, tedy jak rychlost průtoku vzduchu, tak také teplotu, kterou jste požadovali.

Drobnost, chtělo by se říci, ale v reálu jde o skvělou novinku, kterou jistě oceníte. My jen doplníme, že detekce pauzy není funkční u difuzérového nástavce.

Opravdu přínosnou novinkou je funkce ochrany pokožky hlavy, která funguje ve spojení s laserovým paprskem Time of Flight. Ten je mimochodem ukrytý v „tunelu“ hlavy vysoušeče, na speciálním periskopu, který má na svém konci zrcátko. Reálně to funguje následovně: pokud je funkce ochrany pokožky aktivní (už víme, že se zapne/vypne pomocí tlačítka na vrchu průhledné koncovky fénu), fén automaticky reguluje teplotu podle toho, jak daleko od pokožky hlavy se s fénem nacházíte. Laser totiž nonstop monitoruje vzdálenost a podle toho přizpůsobí teplotu. Pokud jste s fénem daleko, je nastavena nejvyšší teplota, pokud se přiblížíte, teplota se automaticky sníží na bezpečných 55 stupňů Celsia, o čemž informuje i výrazné LED podsvětlení.

Dyson Supersonic Nural
Senzor ochrany pokožky funguje za pomocí ToF, který je ukrytý ve vnitřním tunelu

Jak už víme, ochrana pokožky hlavy funguje ve spojení s ToF laserem, některé nástavce jej však blokují, proto v takovém případě není funkce ochrany pokožky dostupná. Pokud vás zajímá, jaké nástavce jsou kompatibilní s ToF laserem, jde o: nástavec na jemné sušení, stylingový koncentrátor a směrovou trysku. To však neznamená, že u zbylých nemůžete regulovat průtok vzduchu a teplotu, vše záleží na vašich individuálních požadavcích.

A to doslova – nové nástavce totiž komunikují s Hallovým senzorem uvnitř Dyson Supersonic Nural, což znamená, že si pamatuje naposledy nastavenou teplotu a proudění vzduchu u každého jednotlivého nástavce. Pokud si tedy například vyberete nástavec Wave + Curl a chcete maximální teplotu a maximální průtok vzduchu, jednou tuto možnost nastavíte a po dalším připojení nástavce se vaše preference automaticky přednastaví jako výchozí.

Vnitřní prstenec je podbarvený pouze při aktivní funkci ochrana pokožky

Zde se hodí jedno upozornění – funkce učení je k dispozici pouze za předpokladu, že je deaktivovaná funkce ochrany pokožky. Je to logické, pokud byste totiž nastavili nejvyšší teplotu například u nástavce směrové trysky a následně aktivovali režim ochrany pokožky, teplota by byla příliš vysoká a funkce ochrany pokožky by nemohla zajistit bezpečnou teplotu.

Zajímavé je, že Dyson už u nástavců přednastavil ideální rychlost proudění vzduchu a teploty. To znamená, že pokud připojíte magnetický nástavec, automaticky se změní nastavení teploty a průtoku vzduchu, a to následovně:

  • Nástavec na jemné vysoušení – vysoká teplota / vysoká intenzita proudění vzduchu (pouze pokud je vypnutá funkce ochrany pokožky, pokud je aktivní, má přednost a teplota se reguluje automaticky)
  • Stylingový koncentrátor – vysoká teplota / střední intenzita proudění vzduchu (pouze pokud je vypnutá funkce ochrany pokožky, pokud je aktivní, má přednost a teplota se reguluje automaticky)
  • Difuzér Wave+Curl – střední teplota / střední intenzita proudění vzduchu (nástavec není kompatibilní s funkcí ochrany pokožky hlavy)
  • Nástavec proti polétavým vlasům – nízká teplota / vysoká intenzita proudění vzduchu (nástavec není kompatibilní s funkcí ochrany pokožky hlavy)
  • Širokozubý hřeben – vysoká teplota / vysoký průtok (nástavec není kompatibilní s funkcí ochrany pokožky hlavy)
  • Nástavec Flyaway – nízká teplota / vysoký průtok (nástavec není kompatibilní s funkcí ochrany pokožky hlavy)

Pokud to zní moc komplikovaně, zkusme si zmínit tři ukázkové příklady:

  1. Fén používáme s aktivní funkcí ochrany pokožky hlavy. Připojíme nástavec pro jemné vysoušení. Vzhledem k tomu, že je nástavec kompatibilní s funkcí ochrany pokožky hlavy, dále pokračujete ve vysoušení s aktivní funkcí ochrany pokožky hlavy.
  2. Fén používáme s vypnutou funkcí ochrany pokožky hlavy, nastavený máme nejnižší průtok vzduchu a nejnižší teplotu. Po připojení nástavce pro jemné vysoušení se automaticky změní preference rychlosti a teploty na: vysoká teplota / vysoká intenzita proudění vzduchu. Pokud teplotu snížíte nebo upravíte proudění vzduchu, při dalším připojení tohoto nástavce se automaticky nastaví vámi zvolená teplota.
  3. Fén používáme s aktivní funkcí ochrany pokožky hlavy. Připojíme difuzérový nástavec, který není kompatibilní s funkcí ochrany pokožky hlavy, nastaví se tedy teplota a proudění vzduchu dle předlohy, tedy: střední teplota / střední intenzita proudění vzduchu. Pokud změníte teplotu nebo proudění vzduchu, při dalším připojení tohoto nástavce se automaticky nastaví vámi zvolené preference.

Nástavce z Dyson Supersonic jsou kompatibilní i s Dyson Supersonic Nural, jen je nutné počítat s tím, že nezvládají funkci učení, protože jim chybí potřebný Hallův senzor. Jedinou výjimku tvoří nástavec hřebenu se širokými zuby, ten s novou generací Nural kompatibilní není.

Nástavce se připevňují magneticky

Co se týká teploty, záleží, zda máte či nemáte aktivní režim ochrany pokožky hlavy. Pokud je vypnutý, máte na výběr ze 4 teplotních stupňů – 28 stupňů, když stisknete tlačítko na rukojeti pro proudění studeného vzduchu, 60 stupňů (režim 1), 80 stupňů (režim 2), 100 stupňů (režim 3). Pokud je aktivní režim ochrany pokožky, teplota se dynamicky mění v závislosti na tom, jak daleko se fén nachází od pokožky hlavy, přičemž plynule přepíná mezi režimem 3 a teplotou 55 stupňů, která je dedikovaná pro funkci ochrany pokožky. Dodáme, že vnitřní prstenec je barevně podbarven pouze v případě, že je aktivní funkce ochrany pokožky.

Líbilo se nám
  • ToF laserový senzor
  • detekce pauzy
  • funkce ochrany pokožky
  • funkce „učení“ nástavců pomocí Hallova senzoru
  • několik teplotních režimů

Zkušenosti a zhodnocení: zkrátka se povedl

Dyson Supersonic Nural jsme v redakci testovali několik týdnů a musím přiznat, že si mě opravdu získal. Zač ít musím funkcí ochrany pokožky. Málokdo si do důsledků uvědomuje, co může způsobit dlouhodobé působení extrémně vysokých teplot na pokožku vlasů – netrpí jen samotné vlasy, ale i samotná pokožka, která může být vlivem příliš vysokých teplot trvale poškozována, což se později odrazí i na kvalitě vlasů, a tak stále dokola. Právě funkce ochrany pokožky dokáže eliminovat špatné návyky při vysoušení vlasů, kdy chceme výsledek co nejdříve, ale za cenu používání příliš vysokých teplot. Dalo by se tedy říci, že pořízením Dyson Supersonic Nural můžete výrazně zlepšit kvalitu vaší pokožky a tedy i vlasů jako takových.

Kladně hodnotím i inteligentní nástavce, se kterými je styling opravdu velmi jednoduchý, nově navíc s funkcí učení. Jde o drobnost, která však ve výsledku značně ulehčí styling, který vyhovuje právě vašim potřebám a zvyklostem.

Přiznám se, že jsem očekával, že nový Dyson Supersonic Nural bude výrazně dražší než původní generace, to se však nestalo – Supersonic Nural pořídíte za cenu okolo 12 tisíc korun, přičemž původní generace se prodává jen o pár stokorun levněji. Naše doporučení zní jasně – když už fén, tak Supersonic, když už Supersonic, tak nový Supersonic Nural. Ano, cena je vysoká, ovšem v tomto ohledu zcela ospravedlnitelná.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • špičkový výkon
  • funkce ochrany pokožky
  • ToF laserový senzor
  • funkce učení se nástavců
  • magnetické nástavce
  • dlouhý přívodní kabel
  • nápaditý design
Zápory
  • vyšší cena