NASA má satelity na parní pohon, které si spolu ve vesmíru povídají

NASA má satelity na parní pohon, které si spolu ve vesmíru povídají
  • Dva drobné satelity na na oběžné dráze navážou komunikaci a navigují se směrem k sobě
  • Pro pohon používají páru
  • Mohlo by to pomoci při průzkumu vesmíru

Takzvané CubeSaty představují možnou budoucnost družic na oběžné dráze Země. Namísto velkých a těžkých satelitů mluvíme o zařízení, které je zhruba velké jako krabice s kapesníky. Spoustu takových má na oběžné dráze i NASA, ale tato dvojice je zajímavá hned ze dvou hlavních důvodů.

Jejich cílem není totiž žádný konkrétní vědecký úkol kromě jich samých. Mají za úkol vyzkoušet technologie, které by rozšířily práci těchto malých satelitů na oběžné dráze. Jejich prvním úkolem je vzájemná komunikace. Tu se podařilo navázat na vzdálenost necelých devíti kilometrů a jeden satelit při tom instruoval druhým, jakým způsobem se k němu má přiblížit.

S tím souvisí i zajímavý způsob pohonu – pára. Zařízení obsahuje vodní nádrž, která po zahřátí vypouští ven páru pod tlakem a tím udržuje družici zrychlení. Cílem výzkumu je propracovat tyto dvě metody a posléze je využít při výzkumu vzdálenějšího vesmíru. Namísto jedné sondy by jich k cíli letělo hned několik a vzájemně by sdílely své povinnosti. Selhání jedné by ale neohrozilo misi ostatních.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze