Nejnovější Roomba používá umělou inteligenci, aby se vyhnula psím exkrementům

Nejnovější Roomba používá umělou inteligenci, aby se vyhnula psím exkrementům
Fotografie: iRobot
  • Nový Roomba má kameru a umí identifikovat potenciálně nebezpečné objekty
  • Využívá umělou inteligenci
  • O problému informuje majitele skrze aplikaci

Když se řekne robotický vysavač a domácí mazlíčci, mnozí si představí vtipná videa kočky vozící se na přístroji nebo psíka, který s ním hrdinně zápasí. Realita je o poznání drsnější. Pokud nemáte představu jak, zkuste si do Googlu zadat frázi „romba dog poop“, ale upozorňujeme, že se jedná o drastické záběry.

Roomba j7+

Kartáče mají totiž nepříjemnou vlastnost, že nepříjemně zapáchající špínu roznesou skutečně daleko. Ale nyní iRobot, který stojí za populární řadou Roomba, přichází s řešením. Stejně jako mnoho dalších problémů dnešního světa lze i tento řešit pomocí umělé inteligence. Vysavač má v paměti tolik obrázků zvířecích výkalů, že podle nich dokáže rozpoznat i jiné. Vědci tuto schopnost údajně ladili tisíce hodin a používali k tomu plastelínu. Firma se zároveň vymezuje proti konkurenci, která už podobné schopnosti nabízí. Na rozdíl od konkurence nepotřebuje nejnovější Roomba dostatečné osvětlení. Jeho umělá inteligence využívající zabudovanou kameru je vycvičena nejenom na výkaly, ale i na další nebezpečné překážky, jako jsou ponožky, boty nebo sluchátka.

Roomba j7+

O těchto problémech je dokonce schopen komunikovat se svým majitelem. Když na něco takového narazí, pošle zprávu do připojené aplikace s žádostí o nápravu. Pokud se jedná o trvalý problém, například kabely k počítači, pak si zde vytváří trvalou no-go zónu.

Roomba j7+

Jak asi tušíte, taková inteligence nebude zadarmo. iRobot Roomba j7+ se na americkém trhu prodává i se základnou za 849 dolarů. V Česku tak můžeme po připočtení DPH počítat s částkou přes 20 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze