Německá očkovací komise nedoporučuje vakcínu AstraZeneca seniorům

Německá očkovací komise nedoporučuje vakcínu AstraZeneca seniorům
Fotografie: AstraZeneca
  • Komise doporučila vakcínu podávat lidem do 64 let
  • Podle studie je vakcína účinná i u starších lidí
  • Klinických testů se ale zúčastnilo velmi málo lidí starších 65 let

Česká tisková kancelář zveřejnila zprávu o vakcíně proti COVID-19 od firmy AstraZeneca. Německá očkovací komise doporučila tuto vakcínu podávat lidem ve věku 18 až 64 let. Podle komise chybí data o účinnosti u lidí starších 65 let.


ČTK také uvádí, že německá média s odvoláním na německou vládu informovala, že vakcína AstraZeneca má pouze osmiprocentní účinnost u seniorů starších 65 let. Firma na tyto informace hned reagovala a označila je za nepravdivé. Opírala se také o studii zveřejněnou v prosinci v časopise The Lancet, podle které vakcína u seniorů vyvolává silnou imunitní reakci. Firma už ovšem neuvedla to, že podle vědců bude potřeba dalších výzkumů účinnosti vakcíny u starších lidí, protože jejich účast na klinických testech byla velice nízká.

Vakcína od firmy AstraZeneca není zatím schválená pro nouzové použití v EU. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by měla její schválení doporučit v pátek. Ve stejný den by měla Evropská komise vydat souhlas s podmínečnou registrací na unijním trhu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze