Nové VR brýle Oculus Quest s cenou pod 10 tisíc potěší srdce každého hráče

1
Nové VR brýle Oculus Quest s cenou pod 10 tisíc potěší srdce každého hráče
  • Oculus Quest jsou primárně určeny pro casual hráče, kteří hledají brýle s vlastnostmi modelu Rift, ale nemají výkonné PC
  • Novinka dokáže snímat uživatele v prostoru o velikosti až 370 metrů čtverečních a stojí přibližně 9 tisíc korun

Společnost Oculus VR vlastněná Facebookem představuje nový headset pro virtuální realitu s názvem Oculus Quest, dříve známý pod pracovním názvem Project Santa Cruz. Dostupný bude na jaře 2019 a podle Marka Zuckerberga by měl kombinovat všechny klíčové prvky důležité pro úspěšný VR headset – ovladače, bezdrátový design a kompletní snímání polohy uživatele. Spojení těchto funkcí dohromady by mělo podle Zuckerberga přinést novou generaci VR.

Brýle využívají ovladačů Touch a ke sledování polohy uživatele slouží čtyři integrované kamery se širokoúhlým záběrem. Podle tvůrců by měl zážitek z Oculus Quest dosahovat stejné kvality jako s brýlemi Oculus Rift, ovšem s tím rozdílem, že nepotřebujete výkonný počítač – všechny výpočetní celky se nachází přímo uvnitř headsetu. Zároveň by mělo být hned na začátku dostupných 50 různých titulů včetně populárních her The Climb nebo Moss. Nové Oculus Quest mají být totiž primárně zaměřeny na hráče, čímž se odlišují od jiných brýlí více zaměřených na samotný vizuální zážitek.

Oculus Quest

Oculus Quest kombinuje vlastnosti high-end headsetu s relativně nízkou cenou Oculus Go, které bylo představeno dříve v tomto roce. Quest používá stejnou optiku jako Oculus Go a nabídne rozlišení 1 600 × 1 440 pixelů na jedno oko, ale zároveň disponuje možností nastavit si čočky. Zabudované reproduktory by tentokrát měly nabídnout lepší podání basů.

Oculus Quest

Velikým rozdílem oproti Oculus Go je volnost, kterou svým uživatelům novinka nabízí. S Oculus Quest se totiž mohou doopravdy volně pohybovat – podle zaměstnance společnosti je možné snímání pohybu v prostoru o velikosti až 370 metrů čtverečních. Cena Oculus Quest byla stanovena na přijatelných 399 amerických dolarů, tedy přibližně 9 tisíc korun.