Nový robot Atlas od Boston Dynamics svými schopnostmi udivuje i děsí

Nový robot Atlas od Boston Dynamics svými schopnostmi udivuje i děsí
Fotografie: Boston Dynamics
  • Boston Dynamics představuje novou verzi robota Atlas
  • Má stále lidský vzhled, ale nové schopnosti

Společnost Boston Dynamics oznámila, že její známý robot Atlas odchází „do důchodu“. Vedle psího Spota je Atlas nejpopulárnějším modelem této značky, jednak proto, že připomíná člověka a zvládne opravdu pozoruhodné kousky. Není ale potřeba smutnit, společně s tím přichází i jeho stejnojmenná náhrada.


Společnost Boston Dynamics chtěla novou verzí ukázat, že Atlas si může zachovat humanoidní podobu, aniž by omezoval způsob, jakým se může dvounohý robot pohybovat. Nová verze byla přepracována a má otočné klouby, díky nimž je podle společnosti jedinečně schopná řešit nudné, špinavé a nebezpečné úkoly.

Elektrickou verzi modelu Atlas jsme navrhli tak, aby byla silnější, obratnější a agilnější,“ uvedla společnost ve své tiskové zprávě. „Atlas se sice podobá lidské postavě, ale my jsme robota vybavili tak, aby se pohyboval co nejefektivněji a splnil úkol, místo aby byl omezen lidským rozsahem pohybu. Atlas se bude pohybovat způsobem, který přesahuje lidské možnosti.

Upoutávka představující schopnosti nového robota je stejně teatrální, jak už jsme u této společnosti zvyklí. V prvním videu ukazuje, že mu vstávání ze země rozhodně nedělá žádné potíže. A ačkoli je jeho podoba inspirována lidským tělem, mnohé z pohybů příliš lidsky nevypadají. V druhém videu pak předvádí, jak si poradí s manipulací s běžnými objekty. Pohybuje se při tom jistě, s lehkostí a nebyl by to Atlas, kdyby práci občas neproložil nějakým tanečním krokem.

Společnost také uvedla, že pokračuje v rozvíjení schopností, kterých již dosáhla poslední generace hydraulického modelu Atlas, jako je zvedání a manévrování s předměty, a zároveň zkoumá několik nových variant chapadel, aby byl robot připraven pro řadu různých průmyslových prostředí. Tato verze robota je prozatím v testovacím režimu, kdy se sleduje jeho nasazení u vybraných partnerů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze