Robot z Boston Dynamics předvádí brutální parkour. A pobaví nezdařenými pokusy

1
Robot z Boston Dynamics předvádí brutální parkour. A pobaví nezdařenými pokusy
Fotografie: Boston Dynamics
  • Robot Atlas zvládne i velice komplexní pohyby
  • Jeho dráha není naprogramovaná, ale určuje si ji sám

Roboti od firmy Boston Dynamics udivovali svými schopnostmi. Nejvíce to vynikne ve chvílích, kdy začnou napodobovat své lidské protějšky. Rozhodně se podívejte, jak Atlas překonává parkourovou překážkovou dráhu. V 50 sekundách se toho stane opravdu hodně: skoky, skrčení, přemety, hodně běhání a nečekané změny směru. Je až neuvěřitelné, s jakou samozřejmostí takové cviky roboti zvládají, když se ještě před pár lety řešilo, jak obtížné je pro ně udržet rovnováhu při obyčejné chůzi.

Ještě působivější je však fakt, že se nejedná o naprogramované chování. Roboti mají určené pouze pohyby, avšak o jejich přesném provedení si rozhodují sami na základě okolního prostředí. Pro lidi je takové chování přirozené, ale neustále se měnící svět představuje pro robotickou mysl stále velkou výzvu.

I když se může zdát, že robotům nestojí v nadvládě nad lidmi nic v cestě, odborníci z Boston Dynamics nepřímo ujišťují, že lidé nad nimi mají stále navrch. A to v okamžiku, kdy jmenují věci, které těmto humanoidním strojům scházejí. Nejtěžší je napodobit komplexitu lidské páteře a její pevnost kombinovanou s ohebností. Taktéž robotický ramenní kloub nemá zdaleka takový rozsah pohybu jako lidský. Celé tělo je nepřiměřeně těžké, čemuž však neodpovídají slabé spoje v kloubech. Jeho četná selhání tak můžete vidět v následujícím videu.