Nuki FOB, Keypad a Power Pack
test

Nuki FOB, Keypad a Power Pack

Zámek na steroidech

Nedávno jsme pro vás otestovali chytrý zámek Nuki Smart Lock druhé generace. Zámek vás dle ohlasů poměrně zaujal, a tak jsme se rozhodli pokračovat a ukázat vám i doplňkové příslušenství, které si můžete pořídit. Díky těmto vychytávkám si můžete používání ještě více zpříjemnit.

Pamatujete na naši recenzi zámku Nuki Smart Lock 2.0? Určitě ano. Šikovně řeší problém se zapomenutými klíči. Navíc dobře vypadá, dá se napojit na chytré asistenty a potěší i velmi podrobné nastavení.

Recenzi zámku, Bridge a Openeru již máme za sebou, dnes se podíváme na další příslušenství, které si lze z nabídky Nuki pořídit. Sice jej nutně nepotřebujete, ale výrazně zpříjemní používání, zvláště pokud bydlíte v generačním domě, případně máte ratolesti, které rády ztrácí klíče a ještě nemají chytrý mobilní telefon.

Obsah balení: malé velké krabičky

Podíváme se na všechny tři krabičky, protože jsou si dost podobné. Jsou malé a najdete v nich to potřebné. Začneme Nuki FOB. V miniaturní krabičce je samotný Bluetooth klíč + krátká dokumentace, to je vše.

Nuki Keypad
Krabičky jsou jen o málo větší než samotné produkty

Balení Nuki Keypad je trochu štědřejší, vzhledem k povaze produktu obsahuje i pár šroubků na montáž, které můžete, ale nemusíte využít. Ani zde nechybí krátká dokumentace. U Power Packu kromě produktu a krátkého USB-C kabelu pro nabíjení nic více nehledejte. Kabel je však tak krátký, že zřejmě využijete nějaký, který již vlastníte.

Nuki FOB: pro mladé i starší

Nuki FOB je malý plastový ovladač s podporou technologie Bluetooth. Je opravdu miniaturní, rozměry činí 55 × 24 × 6 mm a velmi lehký. Kromě jednoho tlačítka, LED a názvu výrobce na ovladači nenaleznete nic navíc. Na spodní hraně má malá dvířka, která za pomocí ostrého nástroje vysunete směrem ven a zde je knoflíková baterie CR1632. Ta je snadno dostupná, koupíte ji v každém obchodu s elektronikou nebo hodinářství. FOB je odolný dle certifikace IP65, nárazuvzdorný dle standardu MIL-STD-810G 516.6 a pokud si přejete umístit FOB ke klíčům, nechybí malý otvor pro provlečení kroužku.

Nuki FOB je miniaturní

Nebojte se, šuplíček se opravdu sám nevysune, a to ani v případě, že FOB spadne na zem. Při troše šikovnosti jej lze sice vysunout i za pomocí nehtů, ovšem ženy s čerstvou manikúrou by si na tento způsob měly nechat zajít chuť.

Párování

Budeme předpokládat, že zámek Nuki Smart Lock 2.0 již máte nainstalován, Nuki Bridge ani Nuki Opener vlastnit nemusíte. Následně stačí zavítat do aplikace Nuki a přidat nové zařízení ve Správci zařízení. Pro zahájení procesu párování stačí z nabídky vybrat FOB a stisknout jediné tlačítko na FOBu po dobu 10 vteřin. Jediná LED na těle se rozbliká a proces párování proběhne automaticky, celé to zabere asi 30 sekund.

Nuki FOB

Na konci se aplikace Nuki zeptá, zda chcete FOBem ovládat zámek nebo třeba Opener. Proč? Příslušenství Nuki mezi sebou komunikuje, umožní vám tedy napárovat FOB různě.

Využitelnost

Proč byste si vlastně měli FOB párovat na zvonek/Opener a k čemu je vlastně dobrý? Jak už mnohé z vás napadlo, malý Bluetooth klíč bude sloužit pro odemykání v případech, že u sebe nemáte telefon ani klíč. Možná můžete namítnout, že si stále můžete odemknout pomocí Nuki Webu, ale i k tomu je zapotřebí internet. Zkrátka může nastat situace, kdy se FOB může opravdu hodit, protože se zámkem komunikuje šifrovanou end-to-end cestou na přímo, tedy bez nutnosti, aby měl Nuki Bridge přístup k internetu. Pokud vás zajímá, jak šifrování funguje, doporučujeme velmi podrobnou stránku na webu Nuki.

Nuki FOB

Využití může být různorodé. Můžete mít FOB neustále u sebe (například v tašce, peněžence) nebo třeba u dobrého kamaráda. Nabízí se ale také úplně jiné využití, například pro vaše děti nebo naopak prarodiče. Chcete využívat Nuki Smart Lock, ale vaše prarodiče si na jeho používání ne a ne zvyknout? Stačí jeden FOB a ovládání zámku se pro ně může stát příjemnějším, dokonce i ve srovnání s používáním klasických klíčů.

Vaše ratolest zase může klíče ztrácet, případně ještě nemá chytrý telefon. Opět stačí jeden FOB, který nahradí jak klíč, tak mobilní telefon. A co když Nuki FOB ztratí a někdo jej nalezne? I kdyby dotyčný věděl, k jakému domu/bytu patří, můžete na dálku zablokovat přiřazený FOB, tím přístup znemožníte. V momentě, kdy FOB vyšle požadavek, Nuki Smart Lock pozná, že byl přístup odepřen a dveře zkrátka neodemkne. Zde už je však nutné počítat s tím, že pro zaznamenání informace je nutný přístup k internetu, ideálně skrze Bridge, který předá informaci okamžitě.

Nuki FOB můžete na dálku zablokovat.

Využití však může být i jiné, třeba jako v našem případě. FOB můžete spárovat s Openerem a pokud máte mezonetový byt, můžete jej využívat jako prodlouženou ruku k aktivaci interkomu. To znamená, nemusíte jít odemknout skrze interkom, stačí zmáčknout tlačítko, FOB vyšle požadavek do Nuki Openeru a ten zazvoní. Samozřejmě se to hodí v momentě, kdy někoho očekáváte. FOB můžete mít položený na stolku nebo třeba vedle ovladače. Dosah je slušný, v našem případě FOB vyslal požadavek na odemknutí z druhého patra a Opener signál zaznamenal. Výrobce udává dosah 15 metrů v prostoru.

Jeden FOB může odemknout až 100 různých zámků, lze jej autorizovat přímo z aplikace. Jeden Nuki Smart Lock 2.0 navíc zvládne přiřazení až 200 FOBů, můžete se tedy hodit i pro menší firmy. Zajímavou možností je také časově omezený přístup. Stejně jako smartphone slouží FOB jako přístupový klíč a těm lze v rámci aplikace Nuki přidělovat oprávnění, tedy i časové limity. To znamená, že jeden FOB bude moci odemykat dle libosti, další třeba jen mezi 00:00 až 07:00 ráno každou sobotu a neděli. Proč? Řekněme, že si z jednoho FOBu můžete udělat takový „klíč z párty“. V případě, že tímto FOBem zkusíte odemknout v jiný den či jiný čas, máte smůlu, zámek autorizaci neschválí. FOB je navíc navázán i na záznamy o uzamykání, které zobrazuje v aplikaci Nuki. Hned tedy vidíte, komu a kdy se (ne)povedlo skrze FOB odemknout dveře, tedy pokud máte každý FOB správně pojmenovaný.

FOB stojí 39 eur, tedy asi tisíc korun. Za nás však doporučení dostane, už jen kvůli tomu, že má velkou paletu využitelnosti a schová se opravdu všude.

Líbilo se nám
  • snadné používání
  • kompaktní
  • rychlé párování
  • záznam uzamykání
  • přidělení oprávnění
  • vzdálená správa (jen s Nuki Bridge)
Nelíbilo se nám
  • k baterii se dostává těžko
  • celkem drahý

Nuki Keypad: bez starostí

Možná se vám líbí Nuki FOB, ale už ne představa, že stále musíte nosit něco s sebou. Chápeme, ne každý má navíc možnost Nuki FOB někam ukrýt. Proto se nabízí Nuki Keypad. Jde o klávesnici, kterou můžete připevnit poblíž dveří, a tím odbourat starost s tím, že u sebe musíte cokoli nosit. Tedy alespoň za podmínky, že bydlíte v rodinném domě nebo máte v bytovém domě nastavený Opener na režim kontinuity.

Nuki Keypad si klidně můžete i nalepit

Vzhledem k tomu, že Keypad má trochu jiný styl využití, je i kvalita zpracování podstatně zajímavější. Namísto obyčejných plastů je povrch příjemně pogumovaný, na dotek velice příjemný. Rozměry jsou opět miniaturní, konkrétně 90 × 30 × 15 mm. Vzhledem k tomu, že je klávesnice umístěna zvenčí dveří, musí být odolná, což je. Zvládne teploty od -20 ° C až +70 ° C a pyšní se certifikací IP65.

Design a rozmístění ovládacích prvků je nanejvýš praktické. Přední stranu zabírají z velké části číslice 1 až 9, je zde i tlačítko pro vymazání volby a šestice podsvícených LED, které průběžně problikávají a vyzývají k zadání přístupového kódu, který musí být právě šestimístný. A ne, 123456 se vám opravdu zadat nepovede, zkoušet to ani nemusíte.

Vzhledem k pogumovanému provedení je stisk měkčí, nevydává žádný zvuk a zpětná vazba je minimální. To tolik nevadí, ale je potřeba se na klávesnici při zadávání dívat, poslepu to nezvládnete. Na zadní straně je lepivý proužek 3M, který stačí sejmout a nalepit. Pokud chcete klávesnici raději namontovat, v balení jsou dvě hmoždinky a šroubky. Kryt jde sejmout, přišroubovat a Nuki Keypad opět nasadit. Zde se zastavíme, když už kryt sundáte, což jde poměrně snadno i nehty, vidíte prostor pro dvojici knoflíkových baterií CR2032.

Párování

Párování je velice snadné, podobně jako u FOBu. Stačí ve Správci zařízení zvolit Nuki Keypad, stisknout tlačítko zpět na Keypadu a počkat asi 30 vteřin, než se Keypad spojí s telefonem. Poté stačí vybrat, jaké dveře chcete ovládat, ovládat dokonce můžete i Opener, ale to by velký smysl nedávalo. Zvolíme tedy hlavní dveře a nastavíme šestimístný kód. Ten nesmí začínat posloupností 1-2, jinak vám aplikace omezení neklade. Kód nastavíte jeden, ale poté je možné jej smazat a vytvořit nový, případně i nastavit více kódů, které budou sloužit pro přístup. Následně proběhne komunikace Keypadu a Nuki Smart Lock, vymění si údaje o přístupových kódech a je hotovo, Keypad je připraven. Dosah Keypadu je maximálně 5 až 10 metrů od zámku, což by však neměl být problém zajistit.

Využitelnost

Využitelnost je zde velká, podobně jako FOB slouží pro odemknutí bez nutnosti mít u sebe klíče, telefon či zmíněný FOB. Zkrátka přijdete ke dveřím, naťukáte kód a během dvou vteřin máte odemknuto. Pochopitelně je nutné si kód zapamatovat a ideálně jej nikam nepsat, obecně nedoporučujeme ani zkratky vašich narozenin, protože Nuki Keypad nemá žádný limit počtu chybně zadaných přístupů, než se jako metoda odemknutí deaktivuje.

Nuki Keypad

Stejně jako Nuki FOB, i Nuki Keypad umí nastavovat oprávnění. To znamená, že můžete vytvořit kód speciální, například pro paní na úklid. Ta chodí standardně v sobotu v 17:00, takže můžete nastavit rozmezí 16:30 až 17:30 hod. Pokud v tento den a tuto dobu někdo zadá vytvořený kód, dveře se odemknou. Pokud však kód zadáte mimo tyto dny či mimo tuto dobu, zámek rozpozná, že kód má časové omezení a dveře neodemkne. O tom mimochodem Keypad informuje tím, že několikrát za sebou rozbliká všechny LED. Pokud budete potřebovat, můžete vytvořit klidně i jen jednorázový kód, zkrátka nastavíte časové rozmezí bez opakování. Veškerá komunikace opět probíhá pomocí end-to-end šifrování a Keypad si pamatuje až 100 různých kódů s různým oprávněním.

Stejně jako u FOBu se hodí implementace do záznamů uzamykání, kde je zaznamenán každý přístup. A to vždy včetně označení, kdo a kdy přesně vstoupil pomocí unikátního šestimístného klíče. Dokonce se zde zaznamená i nepovolený přístup. Zde si můžeme na příkladu paní na úklid vysvětlit: pokud se bude snažit o vstup ve stejný den pár minut mimo limit, asi měla zpoždění. Pokud by se snažila kód použít v jiný den či nestandardní dobu, vyvstane asi otázka, proč se o to pokoušela...

Aplikace informuje i o snaze neautorizovaného pokusu o vstup.

Stejně jako FOB, i Keypad můžete jako metodu autorizace deaktivovat vzdáleně, to tehdy, pokud máte Nuki Smart Lock nastaven spolu s Bridgem, který komunikuje s internetem. V takovém případě stačí skrze aplikaci nebo Nuki Web Keypad odebrat, přičemž právě Bridge tuto informaci předá Nuki Smart Locku.

Možná se ptáte, zda náhodou nemůže případný pocestný Keypad odcizit. Může. Kryt jde strhnout, odlepit, dokonce lze vyndat i baterie. V takovém případě Nuki nabízí zaslání nového Keypadu, ovšem je nutné doložit krádež, například zápisem od policie, rovněž je nutné doložit fakturu za nákup. Příslušenství stojí 79 eur, tedy asi 2 tisíce korun.

Líbilo se nám
  • snadné použití
  • lehká instalace (3M páska)
  • rychlé párování
  • záznam uzamykání
  • přidělení oprávnění – až 100 kódů
  • vzdálená správa (jen s Nuki Bridge)
  • náhrada za odcizení
Nelíbilo se nám
  • lze odcizit

Nuki Power Pack: energie na dlouhé měsíce

Příslušenství Nuki Power Pack jako jediné není chytré samo o sobě, přesto vám ušetří mnoho starostí a vlastně i financí. Jedním z problémů zámku Nuki Smart Lock 2.0 je výdrž. Pokud používáte levné AA baterie, může se stát, že je budete měnit každé dva měsíce, pokud bude počet odemknutí/zamknutí během dne vyšší než 6. To není moc praktické a ani finančně výhodné, i proto Nuki doporučuje používat výkonné a ideálně i dobíjecí baterie. Ty samozřejmě něco stojí, často ne zrovna málo. Pokud k tomu připočteme nutnost dokoupit nabíječku na AA baterie, jde o náklad nemalý.

Nuki Powe Pack

To si ale budete moci odpustit, pokud zakoupíte Power Pack. Jde vlastně o set 4 AA baterií ve speciálním pouzdře, které je plně kompatibilní s Nuki zámkem první i druhé generace. Toto pouzdro stačí zasunout namísto původního slotu s AA bateriemi. Zde se však hodí poznamenat, že oproti slotu z výroby Nuki Power Pack trochu z těla zámku vyčnívá, naštěstí však jen nepatrně a při pohledu z vrchu si toho ani nevšimnete. Naopak výhodou celého řešení je, že tento set má vlastní USB-C a jakmile se baterie vybijí, lze je opětovně nabít právě skrze zmíněný konektor.

Set lze nabíjet pomocí USB-C.

Výhod je zde hned několik. Nemusíte kupovat neustále nové baterie, nemusíte kupovat ani dobíjecí baterie spolu s nabíječkou. Stačí jedna sada Power Packu, která navíc dle slov výrobce vydrží v závislosti na počtu odemknutí/uzamknutí během dne až jeden rok. Poté stačí (například přes noc) Power Pack nabít a můžete opětovně použít. Nabití baterií chvíli trvá, konkrétně 6 až 8 hodin. Proto doporučujeme nabíjet právě přes noc, případně rovnou koupit jeden Power Pack do zásoby. Jeho cena činí 49 eur, tedy asi 1 300 Kč. Vzhledem k tomu, že byl o tento kousek příslušenství opravdu velký zájem, je aktuálně vyprodaný. V nabídce se však opětovně objeví během následujících pár týdnů.

Aplikace Nuki pozná, že je Power Pack v zámku, díky tomu se i zrychlí odezva, kdy zámek komunikuje s telefonem. Tu lze manuálně zrychlit, i když máte klasické baterie, ovšem v takovém případě ještě zkrátíte výdrž na nabití.

Líbilo se nám
  • kompaktní
  • ušetří finance
  • stačí zacvaknout
  • delší výdrž (oproti klasickým AA bateriím)
  • bez nutnosti dokupovat dedikovanou nabíječku
Nelíbilo se nám
  • doba nabíjení

Závěr: příslušenství, které se vyplatí

Dnes jsme se společně podívali na 3 kusy zajímavého příslušenství, které si můžete dokoupit k zámku Nuki Smart Lock 2.0. Na první pohled se mohlo zdát, že jde o opravdu hodně „předražené krabičky“, ovšem celé kouzlo tkví právě v možnosti vzájemné komunikace. FOB nemusí sloužit jen jako náhrada klíčů, může být i prodlouženou rukou pro odemčení skrze interkom. Stejně tak Keypad nemusí sloužit jen pro ty, kteří rádi chodí ven jen nalehko, bez klíčů a telefonu. Oceníte jej i v případě, kdy se někdo z vážných důvodů potřebuje dostat k vám domů a vy zkrátka nemáte přístup k aplikaci Nuki nebo Nuki Webu. Velká výhoda spočívá v tom, že k ovládání skrze FOB a Keypad zkrátka nepotřebujete přístup k internetu.

Nuki Keypad

Je pravda, že příslušenství není nejlevnější. Poměr cena/výkon má dle našeho soudu nejlepší právě Keypad, který sice stojí jako dva FOBy, ale zase má širší možnosti využití. Pustí totiž každého, kdo má přidělený kód. FOB se skvěle hodí jako náhrada klíčů pro vaše děti či prarodiče v generačním domě. Nuki Power Pack je poté ideální pro ty, kteří nechtějí investovat další a další finance do jednorázových AA baterií, stejně tak pořizovat nabíjecí AA baterie a nabíječku k tomu, když by žádné jiné využití než v Nuki neměly.

Doporučujeme - fZone.cz

Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • jednoduchá obsluha
  • rozumná cena (Nukia Keypad a Power Pack)
  • kvalita provedení (Nuki Keypad)
  • snadné nastavení
  • provázaný ekosystém
Zápory
  • vyšší cena (Fob)
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze