Nuki Smart Lock 2.0
test

Nuki Smart Lock 2.0

Sezame, otevři se
7

Motorických zámků je na trhu více, ovšem pokud hledáte jeden z těch nejchytřejších, určitě jste si už všimli řešení Nuki Smart Lock. Jde už o druhou generaci, která vylepšuje některé nedokonalosti předchůdce. A právě na tento zámek se nyní podíváme.

První chytrý zámek jsme testovali již v roce 2016, tehdy šlo o FAB ENTR, jenž vyžadoval alespoň trochu zručné uživatele, primárně kvůli nutnosti měnit celou vložku, kteří si zámek zvládli nainstalovat svépomocí. V roce 2018 jsme se podívali na zoubek chytrému zámku Nuki Smart Lock, který nás zaujal nejen pokročilejšími funkcemi, ale i velmi snadnou instalací. Tu totiž zvládnete, i pokud patříte mezi vyloženě „netechnické“ jedince.

Vzhledem k tomu, že Nuki Smart Lock zaujal nejen nás, ale i vás, dlouze jsme neváhali a otestovali jsme i jeho druhou generaci. Dnešní recenze pro vás může sloužit i jako zápisník zkušeností, které jsme za dobu testování chytrého zámku nasbírali.

Technické parametry Nuki Smart Lock 2.0

Rozměry 110 × 60 × 60 mm
Hmotnost včetně baterií 460 gramů
Napájení 4× AA tužkové baterie
Výdrž baterií cca 6 měsíců
Bezdrátová konektivita Bluetooth 5.0
Konektivita Nuki Bridge Wi-Fi 2,4 GHz, Bluetooth 4.0
Podporované platformy iOS, Android, webový prohlížeč
Podpora Apple HomeKit, Amazon Alexa, Google Asistent ano/ano/ano
Forma upozornění LED světelný pás na zámku + notifikace skrze aplikaci
Cena Nuki Smart Lock 2.0 (pouze zámek) 6 000 Kč
Cena Nuki Combo 2.0 (zámek + Bridge) 7 900 Kč
Cena Nuki Opener Combo (zámek + Bridge + Opener) 9 200 Kč
Cena Nuki Bridge (samostatně) 2 600 Kč
Cena Nuki Opener (samostatně) 2 600 Kč
Cena Nuki Opener Set (Bridge + Opener) 4 450 Kč
Zámek můžete zakoupit přímo u výrobce, kde naleznete i různé zvýhodněné sety.

Obsah balení: bohatý základ

V elegantním prodejním boxu jsou kromě samotného elektronického zámku Nuki Smart Lock 2.0 a 4 AA baterií také dvě varianty kování pro upevnění zámku k dveřím, přičemž jedna z položek je určená pro instalaci pomocí šroubků, zatímco druhá má samolepící vrstvu. Dále v balení nalezneme malý imbusový klíč a základní dokumentaci, včetně návodu. Oproti původní generaci tak Nuki přibalilo baterky, což chválíme. Součástí balení je nově i malý černý magnet, který slouží jako snímač dveří.

Balení je zkrátka kompletní.

Vzhledem k tomu, že nám na test dorazila varianta Nuki Opener Combo, součástí balení je i Nuki Bridge a Nuki Opener. Doplníme, že zatímco Nuki Bridge je malá černá krabička s vidlicí do elektrické zásuvky (není tedy potřeba dalšího příslušenství), Nuki Opener dorazí v samostatné krabičce, ve které nalezme kabely, šroubky a hmoždinky pro instalaci.

Konstrukční zpracování: s elegancí sobě vlastní

Ti, kteří už o Nuki Smart Lock v minulosti slyšeli, nebudou v případě Nuki Smart Lock 2.0 v žádném Jiříkově vidění. Zámek totiž v případě druhé generace neprošel žádnou změnou. Design je tedy shodný s první generací, což rozhodně nelze považovat za problém. Už před dvěma lety jsme zámek přezdívali jako roztomilým Kyklopem, ani po dvou letech se nic nezměnilo. Vzhled je zkrátka nadčasový.

Rozměry jsou vcelku příjemné, konkrétně 110 × 60 × 60 mm, hmotnost 460 gramů vás trápit nemusí, v ruce jej budete držet jen chvíli. Na běžných dveřích Nuki rozhodně nevypadá jako něco, co na ně nepatří, naopak díky jeho členitému designu budou i normální dveře vypadat futuristicky. Prakticky každá návštěva si zámku všimla a hned se začala vyptávat na to, jak že to vlastně celé funguje. Taková reklama zadarmo.

Nuki Smart Lock 2.0 si reklamu dělá sám.

Po stránce zpracování a designu by se Nuki Smart Lock 2.0 dal rozdělit na dvě hlavní části. Začneme tou spodní, která je z tvrzeného a kvalitního plastu, tvarem připomíná krychli. V tomto modulu je čtveřice AA baterií, které zajišťují chod zámku, zároveň se zde nachází páčka pro uvolnění zámku od kování (například, pokud se rozhodnete na čas zámek ze dveří sejmout). Vrchní část je kulatá a výřezem zasahuje do spodku, což působí nápaditě. Vršek je hliníkový. Právě horní kulatá hliníková část je zároveň i mechanickým prvkem, pokud s ní otáčíte, funguje to stejně jako otáčení klíčem. Je opatřena jediným tlačítkem, které slouží pro automatické zamknutí/odemknutí, popřípadě k dalším režimům, které si lze nastavit v doprovodné aplikaci. I bez aplikace tedy můžete ovládat zámek – mechanicky, otočením vrchní kulaté části, nebo stisknutím tlačítka, kdy zámek celý proces odemknutí provede za vás.

LED pásek informuje o všem podstatném.

Tlačítko má po obvodu bílý LED pásek, který informuje o různých činnostech (odemknutí, zamknutí, aktualizace zámku atp.), jehož intenzitu svícení lze nastavit v doprovodné aplikaci. Nemusíte se tedy obávat, že by byl svit příliš výrazný a jakkoli vás rušil. Svit LED pásku lze i zcela vypnout, čímž navíc šetříte baterie. Nicméně pak nebudete třeba upozorněni na to, že jsou dveře sice zavřené, ale stále odemknuté.

Nuki Smart Lock 2.0 vypadá stejně, chová se stejně, přesto nezevšedněl. S rozměry se toho moc dělat nedá a hmotnost nás trápit nemusí, oceňujeme tedy stále stejné věci jako v případě první generace. Barevná kombinace je neutrální a skvěle zapadne do jakéhokoliv interiéru a téměř na jakékoliv dveře. Stejně tak oceňujeme minimum zdobení, Nuki na tělo zámku umístilo jen logo v tlumené šedé barvě.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • zachování mechanického odemknutí dveří
  • notifikační LED
  • možnost nastavit svit LED
Nelíbilo se nám
  • hliníková část se může časem poškrábat

Instalace: je to hned

S nadsázkou by se dalo říci, že nainstalovat Nuki Smart Lock 2.0 na dveře je tak snadné a rychlé, že déle vám bude trvat dočíst tuto kapitolu. Pokud totiž zvolíte nalepovací metodu, hotovo máte za pár vteřin.

Nuki se nasazuje na kovovou podložku, kterou naleznete v balení. Jedno kování je ze zadní strany opatřeno lepící vrstvou, kterou stačí přiložit přímo na konec cylindrické vložky tak, aby kruhová výseč přesně seděla na kruhovou výseč v podložce. Tato varianta je velmi rychlá, snadná a pokud nebydlíte v nájmu, ale ve svém, nemusí vás trápit případné problémy s odlepováním kování (i když samozřejmě možné je).

Instalace zabere pár vteřin.

Druhá varianta je vhodná pro ty v nájemním bydlení, ovšem ani zde nelze zaručit, že bude kompatibilní se všemi druhy dveří. Druhá podložka je opatřena třemi šroubky, které, pokud máte štěstí, půjdou přitáhnout přímo na konec cylindrické vložky, díky tomu tak kování drží jen pomocí šroubků a není nutné žádné lepení. Podmínkou je, že cylindrická vložka vystupuje nad okolní kování vašich dveří alespoň 3 milimetry. Zásluhou „svorkového“ systému stačí podložku přitisknout na konec vložky a následně upevnit za pomocí trojice šroubků, které jsou v podložce již připravené, k tomu využijete přibalený imbusový klíč.

Jakmile máme nainstalovanou podložku, stačí vložit klíč do zámku a Nuki na podložku „přicvaknout“. Ze zadní strany Nuki je totiž otvor pro klíč, který je poměrně široký a kterým Nuki dle potřeby otáčí jako jakousi robotickou rukou. Právě šířka je přitom důležitá, pokud z vnitřní strany dveří nemáte klíč, ale například „knoflík“ na otáčení, lze i tak při troše štěstí používat Nuki.

Možná se ptáte, co se stane, pokud máte starší/levnější cylindrickou vložku, která neumožňuje odemknout dveře, pokud je z druhé strany zasunut klíč. V takovém případě vás čeká i výměna vložky, tedy alespoň za předpokladu, že stále chcete mít možnost odemykat z vnější strany dveří manuálně, například kvůli prarodičům/dětem.

Po instalaci zámku stačí zasunout box s AA bateriemi, přičemž zbytek nastavení provedete v aplikaci Nuki, která je k dispozici pro Android a iOS zcela zdarma.

Líbilo se nám
  • snadná instalace
  • dvě možnosti připevnění (lepidlo, šrouby)
  • kování součástí základního balení
Nelíbilo se nám
  • v některých případech je nutné vyměnit vložku

Aplikace: zvládne vše

Prvotní instalaci zámku na dveře máme za sebou, nyní se můžeme pustit do synchronizace a propojení s aplikací. Ta je počeštěná, takže se můžete řídit textem a obrázky, které jsou součástí celého průvodce nastavením. To je praktické a opět to dokazuje tvrzení, že zámek zvládne nainstalovat opravdu každý, i s minimem technických znalostí.

Aplikace Nuki

Jakmile aplikaci nainstalujete, Nuki vás požádá o potvrzení, že je zámek umístěn na dveřích a poprosí vás o zadání jména. Následně bude nutné po dobu 5 vteřin stisknout tlačítko na zámku, dokud se LED kompletně nerozzáří. Inicializace zámku zabere zhruba 5 až 10 vteřin, prvotní synchronizaci obstará Bluetooth 5.0. Následně stačí zámek pojmenovat a na mapě zvolit jeho přesné umístění.

Inicializace zámku zabere zhruba 5 až 10 vteřin.

Předposledním bodem je možnost zvolit si typ kliky, která je z vnější strany dveří. Pokud zde máte klasickou páku, zvolíte páku, pokud jen kouli/madlo, zvolíte druhou možnost. Právě určení typu kliky je naprosto nezbytné, protože Nuki Smart Lock 2.0 musí v případě koule/páky nejen odemknout dveře, ale zároveň uvolnit západku. Bez toho by se dveře sice odemkly, ale z vnější strany byste se neměli jak dostat dovnitř, protože západka by dveře stále držela zavřené.

Úvodní nastavení

Následně stačí dveře otevřít a Nuki provede základní kalibraci. To znamená, že po dobu asi 20 až 30 vteřin bude klíčem otáčet do polohy zamčeno a odemčeno, vždy dvakrát. Jakmile si „osahá“ maximální pozice, průvodce vám poděkuje, požádá o povolení přístupu k poloze a oznámení. Tím je celý proces synchronizace s aplikací dokončen.

Od tohoto momentu je aplikace spárována s vaším zámkem a swipnutím kolečka na displeji mobilního telefonu můžete odemykat/zamykat dle libosti, samozřejmě pokud jste v dosahu Bluetooth, který činí ve volném prostoru asi 10 metrů. Co když vám ale taková možnost nestačí a chcete svůj zámek ovládat odkudkoli?

Líbilo se nám
  • rychlé párování
  • obrázkový průvodce
  • aplikace je v češtině

Nuki Bridge: malý velký mozek

Záměrně jsme přeskočili další otázku aplikace Nuki, zda chcete se zámkem spárovat také Nuki Bridge. V tomto případě jde o doplňkové příslušenství – malou krabičku, která se prodává samostatně za něco málo přes 2,5 tisíce korun, případně je součástí balení Nuki Combo 2.0 a Nuki Opener Combo.

Nuki Bridge

Nuki Bridge se zámkem Nuki Smart Lock 2.0 komunikuje skrze Bluetooth a zároveň se připojí k Wi-Fi. Díky tomu lze následně Nuki Smart Lock odemykat opravdu odkudkoli (tedy nejen v rámci Wi-Fi sítě), a to díky cloudovým službám společnosti Nuki. Párování je opravdu velice snadné, avšak je důležité mít na paměti několik pravidel. Nuki Bridge komunikuje s Nuki Smart Lock opět pomocí Bluetooth, Bridge tedy nemůže být dál než 10 metrů, ideálně by však samozřejmě měl být blíže. Zároveň musí Nuki Bridge komunikovat s Wi-Fi, takže router by měl být ideálně ve vzdálenosti, kterou Bridge opět zachytí. Pokud takové podmínky zajistit nedokážete, může být nákup Nuki Bridge zbytečný.

Pokud v umístění problém není, stačí Bridge zapojit do zásuvky, stisknout tlačítko a následně vybrat skrze aplikaci Wi-Fi síť. Opět uběhne pár vteřin, Bridge se seznámí s Nuki Smart Lock 2.0 i vaší domácí sítí a je hotovo. Od tohoto momentu můžete odemykat skrze aplikaci i v momentě, kdy nejste doma, prakticky odkudkoliv na světě. Aby Nuki Bridge fungoval správně a opravdu umožnil odemknutí odkudkoli, je zapotřebí, aby byla vaše domácí Wi-Fi síť v neustálé pohotovosti a aby byl aktivní přístup k internetu. V opačném případě by cloudové služby „narazily“ a příkaz na odemknutí/zamknutí by z pochopitelných důvodů neproběhl.

Nuki Smart Lock 2.0

Zaujal vás princip fungování Nuki Bridge, ale nechcete investovat další finanční prostředky, případně si chcete celé řešení jen lépe představit v praxi? Pokud doma máte starší smartphone s Androidem, lze využít speciální aplikaci Nuki Bridge, která dokáže celé řešení suplovat. Takový smartphone musí být neustále zapojen v síti a stejně jako Nuki Bridge musí být v dosahu zámku i domácí Wi-Fi sítě. Výhodou tohoto řešení je fakt, že za takový Bridge nezaplatíte ani korunu, ovšem spolehlivost bude podstatně nižší. Telefon se může vybít, restartovat, některé telefony navíc agresivně ukončují aplikace běžící na pozadí bez ohledu na to, jak upravíte nastavení.

Líbilo se nám
  • ovládání odkudkoli
  • snadná instalace
  • slušný dosah Wi-Fi
  • nenápadné provedení

Nuki Opener: na to jsme čekali!

Dalším zajímavým příslušenstvím je Nuki Opener. Ten nebyl v případě první generace k dispozici, nyní jej lze dokoupit za stejnou cenu jako Nuki Bridge. Nuki Opener se skvěle hodí pro ty, kteří bydlí v klasických bytových domech a od svého obydlí je tak dělí nejenom vchodové dveře do bytu, ale také vchodové dveře do domu. Je hezké, že nemusíte odemykat dveře od bytu, ovšem klíč ke dveřím od domu musíte mít stále, tedy pokud nevyužíváte čip/kód. Tak či tak, Nuki Opener dokáže elegantně nahradit jak klíč, tak čip/kódový zámek.

Nuki Opener

I Nuki Opener vám pomůže nainstalovat aplikace Nuki, ovšem tentokrát už to tak snadné nebude. Opener komunikuje s vaším domácím telefonem (interkomem), a proto je nejdříve nutné otestovat kompatibilitu. Přímo na stránkách Nuki stačí skrze průvodce ověřit, zda je váš interkom kompatibilní, nebo ne. Pokud ano, máte vyhráno, pokud ne, je nákup Openeru zbytečný.

V našem případě interkom kompatibilní je, a tak jsme se pustili do instalace. Ta není náročná, ovšem pro začátečníky vhodná také není. Podle zvoleného typu interkomu vám aplikace Nuki poradí, jak sejmout kryt telefonu a dostat se do jeho útrob. Následně je nutné povolit šrouby, které vedou do zdi a drží telefon na místě. Poté vás Nuki požádá, abyste vyfotili seřazení kabelů uvnitř interkomu, to pro případ, že byste v budoucnu chtěli Nuki Opener odinstalovat.

Následně použijete kabel dodávaný k Nuki Openeru, který provlečete zadní stranou telefonu a dále pokračujete dle návodu, který se liší dle konkrétního interkomu. V našem případě bylo nutné odšroubovat kabel z CA portu, ten umístit do svorky (součást balení) a přidat žlutý kabel, který se rovněž sepne do svorky. Následně se zobrazí tabulka, která vám poradí, jaký barevný kabel kam přišroubovat. Zde je naprosto nezbytné, abyste neměnili současné zapojení kabelů. To znamená, pokud vám aplikace Nuki řekne, abyste červený kabel přichytili k zdířce číslo 1, ale nějaký kabel už do této zdířky vede, zapojíme červený kabel společně s již nainstalovaným kabelem. Jinak řečeno, kabel od Nuki Openeru je vždy navíc, nikdy nenahrazuje původní instalaci. Nám se totiž nejdříve povedlo původní kabely odstranit, takže celé řešení logicky nefungovalo. Naštěstí jsme díky aplikaci pořídili fotografii původního zapojení a tu jsme následně použili k opětovnému zapojení. Je vidět, že vývojáři zde přemýšleli za nás.

Zprovoznění Nuki Opener

Pak spojíme kabel od interkomu s krabičkou Nuki Openeru, který pomocí lepící strany přichytíme vedle interkomu. Opětovně nasadíme kryt a instalace je hotová.

To, zda to celé funguje, ověříte snadno. Vyjdete před domovní dveře, zazvoníte a potvrdíte, zda vám „bzučák“ dveře otevřel. Pokud jste postupovali správně, dveře se opravdu odemknou. Celá instalace zabere zhruba 10 minut, přínos Openeru je však k nezaplacení, zvláště pokud žijete v bytovém domě.

Líbilo se nám
  • zastoupí domovní zvonek
  • nenápadné a elegantní provedení
Nelíbilo se nám
  • složitější instalace
Zámek můžete zakoupit přímo u výrobce, kde naleznete i různé zvýhodněné sety.

Nuki Web: další možnost odemknutí

Už víme, že mobilním telefonem s aplikací Nuki můžeme Smart Lock ovládat jak na blízko, tak na dálku, pokud máme Nuki Bridge. Co když ale mobilní telefon nemáte zrovna u sebe, případně se vybije baterie, a vy potřebujete otevřít návštěvě, přitom jste na druhé straně zeměkoule? I na to Nuki myslelo a zpřístupnilo speciální webovou samoobsluhu.

Nuki Web
Nuki Web

Abyste mohli webové služby využívat, je nutné skrze aplikaci se spárovaným Nuki Smart Lock tuto možnost povolit, zadat e-mail a nastavit heslo. Aplikace po chvíli vygeneruje odkaz, kde se budete moci připojit právě registračními údaji, které jste zadali v aplikaci. Tím si Nuki zároveň pohlídá, že o vzdálenou správu zámku žádá opravdu majitel, ne záškodník zvenčí. Nuki Web je navíc pouze doplňková funkce, kterou aktivovat nemusíte.

Nuki Web je doplňkovou možností.

Webové prostředí je velice podobné tomu, co naleznete přímo v aplikaci pro mobilní telefony. Z webu lze tedy zámek kompletně ovládat (zamknutí/odemknutí/zafixování západky) a zároveň lze sledovat, kdo kdy do bytu vešel a odešel, a to díky záznamu aktivit. Skrze webové prostředí lze přidělovat oprávnění pro vstup vybraných osob, které mají aplikaci Nuki nainstalovanou. Celkem můžete přidělit až 200 oprávnění, původní Nuki zvládl jen 100 takových oprávnění. Samozřejmě lze přidělit i role, kupříkladu můžete nastavit jen časově omezený přístup, například pro uklízečku/poslíčka. Nuki spolupracuje také například s Airbnb, snadno si můžete vaši nemovitost spárovat skrze Nuki Web a své hosty informovat, že dovnitř vašeho domu se dostanou díky Nuki Smart Lock. Dodáme, že webová aplikace je uzpůsobena jak pro počítače i tablety.

Detailní nastavení: je tu toho více

Vzhledem k tomu, že Nuki Smart Lock 2.0 je vylepšenou variantou Nuki Smart Lock první generace, nebudeme opakovat to, o čemž jsme mluvili už v recenzi první generace. Soustředíme se tedy na vylepšení, která přináší novinka.

Apple HomeKit: nastaveno raz dva


Jednou z největších novinek je certifikace Apple HomeKit. Díky ní stačí, když skrze aplikaci Domácnost naskenujete kód, který se nachází přímo na zámku, a Domácnost během pár vteřin zámek přidá. Následně stačí „umístit“ zámek do virtuální místnosti a je hotovo. Pokud doma máte iPad nebo Apple TV, můžete zámek ovládat i vzdáleně. To znamená, že v tomto případě, tedy pokud chcete ovládat Nuki Smart Lock 2.0 vzdáleně, vám pouze Nuki Bridge stačit nebude. To je však omezení Apple HomeKit, ne zámku jako takového.

Skrze aplikaci lze zámek odemknout/zamknout, můžete jej zároveň ovládat pomocí Siri, samozřejmě jen pokud je zařízení odemknuté (iPhone/iPad). Bez prvotní autorizace (zadání kódu, Face ID, Touch ID) vás Siri požádá, abyste zařízení nejdříve odemkli, teprve až poté zareaguje na váš pokyn dveře odemknout/zamknout.

Podpora Apple HomeKit je novinkou, stále se můžete spolehnout i na podporu Amazon Alexy a Google Asistenta, skrze které lze zámek ovládat také.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • ovládání skrze Siri
  • ovládání přes Alexu a Google Asistenta

Senzor dveří: příjemný bonus navíc


Součástí balení druhé generace Nuki Smart Lock je také malý černý magnet, kterému Nuki říká senzor dveří. Tento malý magnet dokáže po prvotním nastavení informovat přímo v aplikaci, zda jsou dveře zavřené/otevřené. Ne nutně totiž musí vždy znamenat, když jsou dveře zamknuté, že jsou zároveň i zavřené. Uveďme si klasický příklad: z vnější strany dveří máte kouli a necháte si dveře otevřít. Západka se uvolní, ale dveře se již nezavřou, protože západku by bylo nutné manuálně uzavřít a dveře „přibouchnout“. V takovém případě by se mohl zámek po určité době sám uzamknout, a to díky funkci Lock'n'Go, ovšem dveře by nebyly zavřené. Sice by tak Nuki Smart Lock zamknul, ovšem jen do prostoru a dveře by byly stále otevřené.

Senzor dveří je velmi malý

Díky senzoru dveří ihned víte, zda jsou opravdu zavřené. Senzor se instaluje poměrně snadno díky lepící zadní straně. Umístíte jej vodorovně se spodní hranou Nuki Smart Lock na zárubeň dveří, přičemž aplikace vás požádá o otevření, přivření a zavření dveří. Jakmile tyto kroky provedete, Nuki se naučí vnímat magnet na zárubni dveří a díky přiblížení/oddálení pozná, zda jsou dveře opravdu zavřené, nebo otevřené.

Líbilo se nám
  • rychlé informace o stavu skrze aplikaci

Automatizace: jeden velký svět


Automatizace je zřejmě nejdůležitější částí dnešní recenze. Stále platí, že pokud máte Bridge, můžete zámek ovládat vzdáleně, stejně tak platí, že zámek lze nastavit pro automatické odemykání v případě, že detekuje vaši polohu. To funguje tak, že na základě umístění zámku aplikace na pozadí sleduje, zda jste opustili prostor (nastavit lze toleranci od 50 do 1 000 metrů) a pokud tuto geografickou zónu opustíte a následně se vrátíte, zámek Nuki Smart Lock ví, že bude nutné odemknout. Funguje to na principu, kdy se po vstupu do geografické zóny zámek aktivuje (v režimu čekání) a v momentě, kdy se k němu přiblížíte na vzdálenost zhruba 10 metrů, spojí se s mobilním telefonem skrze Bluetooth a proběhne automatické odemknutí. To znamená, že nemusíte telefon ani vyndat z kapsy, Nuki vše obstará za vás.

V aplikaci lze dále nastavit, že se dveře automaticky zamknou ihned poté, co je zavřete. Zde opět vstupuje do hry senzor dveří, který vyšle zámku informaci, že jsou dveře uzavřené a zámek provede automatické uzamknutí. Samozřejmě můžete nastavit jiný interval, například po 10 minutách (nebo delší době), vše záleží na vašich preferencích. Rovněž skrze automatizace Apple HomeKit lze nastavit, že například ve 3 ráno aplikace zkontroluje, zda je zámek uzamknutý a pokud by nebyl, provede jeho uzamčení. Praktické.

Automatické odemknutí lze spojit i s Nuki Openerem. Zde to funguje stejně jako s odemknutím zámku. V momentě, kdy vystoupíte z geografické zóny, kterou si předem navolíte, Nuki Opener aktivuje funkci Ring to Open. Ta může být aktivní třeba 5, nebo 40 minut, záleží na vašich preferencích. V tento moment stačí přijít k domovním dveřím a zazvonit na vlastní zvonek. Vzhledem k tomu, že aplikace ověří, že jste v geografické zóně, automaticky vám zazvoní a pustí vás dovnitř, aniž byste museli vytahovat telefon/klíče.

Automatické odemknutí Nuki Openeru lze dále konfigurovat. Aplikaci můžete naprogramovat tak, že po prvním zazvonění po příchodu do zóny a následném odemknutí se funkce deaktivuje, respektive každé další zazvonění bude bez automatického odemknutí, až do doby opětovného vystoupení ze zóny (a opětovného příchodu do ní). Tato funkce eliminuje případy, kdy by vám Nuki Opener otevřel dveře a hned za vámi by šel někdo, koho by Nuki Opener také pustil, pokud by na váš zvonek zazvonil. V aplikaci lze dále nastavit délku otevírání (bzučení) od 1 do 30 sekund. Zároveň je možné nastavit zpoždění pro iluzi, že opravdu jdete k domovnímu zvonku a stisknete tlačítko pro odemknutí dveří.

Zámek můžete zakoupit přímo u výrobce, kde naleznete i různé zvýhodněné sety.

Další skvělou možností je aktivace režimu kontinuity. To znamená, že pokud tento režim aktivujete, dveře se otevřou pokaždé, když někdo zazvoní na váš zvonek. To se hodí například v momentě, kdy dům sice opustíte, ale jen na krátkou dobu a pouze na pár metrů od domu, například když vyběhnete za kurýrem. Režim kontinuity má přednost, v takovém případě vás tedy pustí kdykoli a kolikrát bude potřeba, než jej opětovně nedeaktivujete.

Zaujala nás i možnost vyřadit zvuk interkomu v případě, že někdo zazvoní. Opener donutí interkom mlčet. To znamená, že i když zazvoníte, žádný zvuk se neozve. To se hodí například v noci, když se vracíte domů, ale uvnitř někdo spí. Zazvonit potřebujete, aby vás Opener pustil dovnitř, ovšem interkom žádný zvuk nevydá a nikoho neprobudí. I možnosti zvonění jsou konfigurovatelné. Můžete třeba nastavit, aby Opener, který je vybaven reproduktorem, váš interkom zastoupil, ale klidně jen v některých případech. Například, když někdo zazvoní a Opener jej pustí, ozve se přednastavený zvuk z Openeru, ale interkom bude potichu. Případně může Opener i interkom mlčet stále, lze přehřát zvuk jen pokud bude vpuštěn někdo režimem kontinuity. Zvuk tak může posloužit i jako varování, že jste režim kontinuity zapomněli deaktivovat.

Stále platí, že Nuki umožní náhled do záznamů uzamykání. To znamená, že Nuki ukládá každé odemknutí/zamknutí, přičemž vidíte, jaký uživatel kdy zamknul/odemknul dveře a zda odemknutí proběhlo automaticky, skrze aplikaci, nebo přes web. Máte tak přehled o tom, kdo a kdy opustil váš byt, nebo naopak vešel.

Líbilo se nám
  • nepřeberné množství automatizací
  • detailní záznamy uzamykání

Zhodnocení: zkrátka dokonalý

Nuki Smart Lock 2.0 se jednoznačně povedl. Potěší podpora Apple HomeKit, vylepšené a rychlejší Bluetooth 5.0, doplňkový Nuki Opener a další vychytávky v rámci aplikaci. Je jasné, že cena není nejnižší, samotný zámek vyjde asi na 6 tisíc korun, Nuki Opener a Nuki Bridge každý na cca 2 600 Kč. Celá sada stojí 9 200 Kč, takže pokud využijete všechny prvky, lze v případě jejího pořízení ušetřit.

Nuki Smart Lock 2.0

Za nás dostává Nuki Smart Lock 2.0 velký palec nahoru a pokud to myslíte s chytrou domácností opravdu vážně, vězte, že právě vchodové dveře jsou vstupní branou do světa chytré domácnosti.

Doporučujeme - fZone.cz
Klady
  • snadná instalace zámku i Bridge
  • stále snesitelně těžká instalace Openeru
  • rychlé odemknutí i zamknutí
  • vzdálená správa (nutný Bridge)
  • webové prostředí Nuki Web
  • velký přínos Nuki Openeru
  • nepřeberné množství automatizací
  • snadné přidělování přístupů (i časově omezených)
  • podpora Apple HomeKit
  • lokalizace aplikace do češtiny
  • elegantní design a kvalitní zpracování
Zápory
  • vložka musí umožňovat oboustranné vložení klíče
  • vyšší hlasitost odemykání
  • pro někoho vyšší cena
Diskuze ke článku
Andreas Lassak
Andreas Lassak
Jak to je jinak bezpecne ? je to zaroven i bezpecnostni uzamceni proti vniknuti ?
Martin Fajmon
Dobrý den, zámek nabízí end-to-end šifrování, více se o zabezpečení dočtete na webu Nuki. Zámek byl kupříkladu certifikován společností AV-TEST jako bezpečný.

https://nuki.io/en/blog/stay-secure/av-test-confirms-security-of-nuki-smart-lock/
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Jako cekal jsem litr az dva max .... 6 je naprosty ulet. Premyslim uz dlouho o necem podobnem s NEMA17 motorkem a arduinem. Za doslova zlomek ceny. Taky si chci ponechat moznost dvere zevnitr zamknout (mam olivu), aby nesly otevrit zvenci. Jinak co se tyce zamku, tak naprosto drtiva vetsina neumoznuje oboustranne otevreni, kdyz je v zamku klic, coz je bezny standard. Oboustranne otevreni ma jen par zamku a jde o specialni funkci. Nicmene asi neni problem predelat klasickou vlozku, aby to slo otevrit, kdyz z jedne strany je vzdy klic, nicmene je potreba vlozku rozebrat.
MrGardenRoute
MrGardenRoute
Jen bych doplnil, že NUKI a hlavně jeho design je úplnou kopií servopohonu zámku KeyMatic německé firmy eQ-3, jež je součástí systému domácí automatizace HomeMatic.
Používám ho již cca 8 let.

Jinak je dost zcestné takový servopohon zámku NUKI nazývat "zámkem" (na rozdíl od jiných, které skutečně nahradí celý zámek), protože zámek zůstává pořád ve dveřích vč. své zámkové vložky, a toto je jen jeho externí servopohon, a určitě ne chytrý, rozhodně ne nejchytřejší. Šéfredaktor by se měl zamyslet na slepým překladem z angličtiny, pokud by chtěl něčím takovým argumentovat :-(


A tomu Kulíškovi přede mnou bych jen sdělil, že se asi probudil z nějakého zimního zámku, neboť zámkové vložky s protiběžnou bezpečnostní funkcí jsou běžné již asi 20 let, a jakákoliv běžná vložka jde celkem jednoduše na takový provoz upravit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze