Objevte kouzlo mini dronů

Objevte kouzlo mini dronů
Fotografie: dronpro

Rádi si prohlížíte záběry z ptačí perspektivy a již delší dobu zvažujete, že zkusíte sami proniknout do tajů létání s bezpilotním letounem? Mini drony jsou ideálním parťákem pro každého droního začátečníka.

Hlavní výhody mini dronů

Levné drony bez kamery jsou spíše hračkou a zajímavé záběry krajiny s nimi pořídíte jen těžko. Své uplatnění ale najdou třeba při droních závodech v přírodě. Tyto drony nejsou zpravidla vybaveny žádným GPS systémem, a s bezpilotním letounem tedy musíte bezpodmínečně udržovat neustálý vizuální kontakt. Pro nadšence, kteří chtějí i fotit a natáčet, se hodí spíše mini drony s kamerou, které vynikají nízkou pořizovací cenou. Pokud se vám natáčení a focení dronem zalíbí, můžete následně investovat třeba do některé kvadrokoptéry z poloprofesionální kategorie dronů.

Mini drony ale nabízí mnohem víc než jen nízkou cenovku. V jejich prospěch hovoří také kompaktní rozměry. Díky tomu jsou bezpilotní letouny vhodným parťákem i na cestování, a to jak autem, tak letadlem. Před letem ale nezapomeňte zkontrolovat, za jakých podmínek vám zvolená aerolinka cestu povolí. Někdy je nutné umístit dron s baterií do odbaveného zavazadla, v jiných případech ho můžete mít u sebe v kabině letadla. Některé letecké společnosti dokonce vyžadují, aby byla baterie uložena do speciálního ohnivzdorného obalu.

Jak vybrat mini dron

Abyste byli s dronem spokojeni, nejprve si musíte ujasnit, na co chcete nového parťáka používat. Pokud v této otázce máte jasno, snáze se rozhodnete, které parametry jsou u vás při výběru dronu rozhodující.

Dronpro
Porovnání Mavic Mini, Mini 2 a Mini SE (motory a vrtule)

Kvalitu pořízených záběrů ovlivňuje (kromě schopností pilota a počasí) především rozlišení fotografií a videí. Za dostačující kvalitu snímků pro sváteční letce se u videí považuje rozlišení HD a vyšší. Fotografie by měli být minimálně v rozlišení 5 MP. Dále by vás měla zajímat celková doba letu a případně i doba nabíjení. Počítejte také s tím, že nabíjení nějakou dobu trvá. Pokud tedy náhradní baterie není automaticky součástí příslušenství, dokupte si ji samostatně. V opačném případě riskujete, že vyrazíte na výlet s vidinou krásných snímků z dronu, a po pár minutách létání vám nezbyde nic jiného, než se s nepořízenou vrátit domů.

Mějte také na paměti, že mini drony zpravidla nejsou vybaveny zabudovanými senzory proti překážkám. Hladký průběh letu tedy vychází čistě z vašich dovedností. Pokud jste v létání s dronem úplným nováčkem, za zvážení stojí specializované školení a kurzy létání s dronem, kde se dozvíte vše o základech létání a natrénujete si, jak se chovat v krizových situacích.

DJI Mavic Mini vs. Ryze Tello: Souboj mini dronů

V kategorii mini dronů se v současnosti těší největší popularitě dron DJI Mavic Mini a dron Ryze Tello. Tyto bezpilotní letouny se pyšní nejen dostupnou cenou, ale také kvalitním zpracováním. Zajímavostí je, že zatímco dron DJI Mavic Mini vznikl čistě v režii DJI, za výrobou dronu DJI Tello stojí firma Ryze Tech, DJI, a současně také společnost Intel, která dodala procesor.

Dronpro
DJI Mini SE se vejde do ruky

Dron Tello pořídíte v základní verzi za necelé 3 tisíce korun. Je tedy vhodný i pro začátečníky, kteří chtějí zjistit, co létání s dronem obnáší. Bezpilotní letoun váží pouhých 80 gramů a během letu je možné docílit rychlosti až 28 km/h. Počítejte ale s tím, že i slabší vítr může být u dronu s takto nízkou hmotností problém. Zabudovaná kamera natáčí HD videa v rozlišení 720/30 p. Rozlišení fotografií je pak 5 MP. Maximální doba letu je 13 minut a pro plné nabití baterie je zapotřebí minimálně 40 minut v nabíječce.

Za dron DJI Mavic Mini z první generace si zájemci, v porovnání s konkurenčním DJI Tello, lehce připlatí, ale i tak se vejdete pod 10 tisíc korun. Také v tomto případě můžete počítat s nízkou hmotností, a to pouhých 249 gramů. Kamera natáčí s rozlišením 2,7K a fotí s rozlišením 12 MP. Výsledné snímky tedy budou o poznání kvalitnější. Maximální doba letu je zhruba 30 minut a baterii nabijete přibližně za 90 minut. Maximální letová rychlost je až 46,8 km/h. Novější generace dronů DJI Mini (nově již bez označení Mavic) jsou vybaveny kvalitnější kamerou, nabízejí vyšší letovou rychlost i další vylepšení. Počítejte ale s tím, že tyto úpravy mají vliv i na výslednou cenu, která je u modelů nové generace lehce vyšší.

Dronpro
Ukázka kvality snímku z dronu DJI Mini SE

Stále váháte, jaký mini dron vybrat? Pak není nic jednoduššího, než využít služeb specializované půjčovny dronů a bezpilotní letoun si nejdříve vyzkoušet. Snáze se tak rozhodnote, který model vám vyhovuje.

Pravidla pro létání s drony

Stali jste se hrdým majitelem dronu s kamerou? Pak nezapomeňte, že máte povinnost dron registrovat a jako pilot se neobejdete bez řidičáku na dron. Zároveň počítejte s tím, že není možné létat všude, kde se vám to líbí. Zejména v národních parcích, uvnitř městské zástavby a v blízkosti letišť byste měli být na pozoru. Předtím, než se s dronem odrazíte od země, věnujte pár minut evropským pravidlům pro létání s drony, kde najdete potřebné informace pro létání v rámci Evropské unie. Jestliže se chystáte na jiný kontinent, prostudujte si webové stránky droneregulations.com. Kliknutím na zvolenou destinaci v rámci světové mapy ihned zjistíte, za jakých podmínek můžete vzlétnout a na co si musíte dát pozor.